اخذ عوارض از ساختمانهای نیمهکاره
گروه راه و شهرسازی نیره خادمی
14سال انتظار برای اصلاح عنوان و مفاد مصوبه اخذ عوارض تمدید پروانه ساختمانهای نیمهکاره سرانجام روز گذشته در جلسه علنی شورای شهر تهران پایان یافت و این لایحه به تصویب رسید تا هر چه سریعتر تکلیف 1023ساختمان خطرساز در پایتخت مشخص شود.
خسارات محیط زیستی ناشی از عملیات ساختمانی نیمهکاره و رها شده در شهر، مخاطرات ایمنی برای عابرین پیاده و ساختمانهای مجاور گودهای رها شده همچنین اختلال در سیما و منظر شهری، عدم تعیین تکلیف مصوبه پیشین در خصوص بناهایی که عملیات ساختمانی آنها سالیان متمادی به دستور شهردار متوقف شدهاند، عدم تعیین تکلیف مصوبه پیشین درخصوص خطوط مجاز اخذ عوارض از پروانههای تغییر نقشه و عدم تعیین تکلیف مصوبه پیشین درخصوص فرآیندهای اجرایی عوارضی که تاکنون با اعتراض مالکان مواجه شده است از دلایلی است که در نهایت شورای شهر را بر آن واداشت تا این لایحه را در نوبت تصویب قرار دهد.
معصومه آباد، رییس کمیته ایمنی شورای شهر تهران در جریان بررسی این لایحه گفت: در حال حاضر ۱۰۲۳ساختمان در تهران نیمهکاره رها شده که سیما و منظر شهری را بر هم زده است. وی با اشاره به اینکه ۴۰سال از قدمت ساختمانهای نیمهکاره رها شده گذشته است، تصریح کرد: در حال حاضر ۱۰۲۳ساختمان نیمهکاره وجود دارد که قدیمیترین آن مربوط به سال۵۳ است. این در حالی است که اگر این ساختمانها ساخته میشد و به اتمام میرسید امروز به علت کلنگی بودن نباید تخریب میشد. نگرانی برای اینکه شهروندان در این رابطه متضرر میشوند درست نیست زیرا ۸۰درصد این ساختمانها دولتی و مربوط به تعاونیهاست. وی با تقسیمبندی این ساختمانها به ۳دسته مجزا توضیح داد: دسته اول تعاونیها و ساختمانهای دولتی، گروه دوم ساختمانهایی که صاحبان آن مشخص نیست و آخرین دسته نیز ساختمانهایی که جریمههای متعدد به آن تعلق گرفته است. چندی پیش سازمان رفاه مطالعهیی در این باره انجام داد که مشخص شد ۳۰درصد آسیبهای اجتماعی در همین ساختمانهای نیمهکاره رخ میدهد. البته در گذشته تنها قوه قضاییه میتوانست به این موضوع وارد شود و رای دهد. هدف ما این بود که شهرداری نیز بتواند به
این مساله ورود پیدا کند. آباد دلایل رها شده و نیمهکاره بودن این ساختمانها را متفاوت عنوان کرد و افزود: برخی از ساختمانهای رها شده نیمهکاره به دلیل عدم توان پرداخت عوارض و جریمه بوده است. تعدادی از این ساختمانها به دلیل عدم تامین منابع مشخص در تعاونی مسکنها نیمهکاره رها شده است. پیشنهاد حقوقی ما این است که ساختمانهایی که تخلف آشکاری دارند به قوه قضاییه یا کمیسیون ماده 100 ارائه تا در رابطه با آن تعیین تکلیف شود. همچنین مهدی چمران، رییس شورای اسلامی شهر تهران پیشنهاد داد گودبرداری ساختمان قبل از صدور پروانه ممنوع شود.
افزایش 10درصدی جریمه پس از 2سال
در نهایت این لایحه با اتمام سخنان موافق و مخالف به تصویب رسید. در تبصره یک این لایحه آمده است: عوارض تاخیر در تکمیل ساختمان با توجه به مرحله ساختمانی ملک تا دو سال پس از اتمام مهلت قانونی مندرج در پروانه ساختمانی اخذ میشود و پس از گذشت دو سال از اتمام مهلت قانونی در صورت نیمهتمام بودن بنا از سال سوم به بعد به ازای هر سال تاخیر 10درصد افزایش به مبالغ محاسبه شده در جدول فوق اضافه خواهد شد. براساس تبصره دیگر این لایحه، ساختمانهایی که نماسازی آنها در همه سطوح تکمیل و اجرا شده همه ضمایم غیراساسی متصل به ساختمان جمعآوری شده و موانع لازم برای ورود و خروج افراد متفرقه به ساختمان بهویژه درب و پنجرهها در نمای عمومی نصب شده باشد، ساختمان تمام شده محسوب میشود و مشمول عوارض تعلیق نیست. آن طور که سالاری، رییس کمیسیون معماری و شهرسازی در این باره توضیح داد؛ عوارض تعلیق برای همه ساختمانهای نیمهکاره که پروانه ساختمانی آنها قبل یا بعد از سال 1379 حاضر شده تا پایان سال 94 مطابق با مصوبه سال 82 و در صورت عدم اتمام ساختمان از اول فروردین سال 95 مشمول این مصوبه میشوند.
منطقه 10 پرچمدار بافت فرسوده تهران
رحمتالله حافظی رییس کمیسیون سلامت شورای شهر هم پس از ارائه مشکلات و درخواستهای شورایاران منطقه ۱۰ گفت: این منطقه رتبه اول بافتهای فرسوده شهر تهران را به خود اختصاص داده و ضعیفترین منطقه در توسعه فضای سبز با سرانه 2.3متر مربع است. وی ابراز امیدواری کرد: روزی فرا رسد که سند بالادستی مدیریت شهری برای تدوین بودجه به جای اعمال نظر پیمانکاران، نیازهای مردم باشد به گونهیی که دو ماه قبل از فصل بودجه طی جلساتی با شورایاران، مشکلات مردم مطرح شود و بر اساس اولویتبندی این مشکلات لایحه بودجه تنظیم و به شورا ارائه شود.
تصویب لایحه عفاف و حجاب
لایحه گسترش عفاف و حجاب در شهرداری تهران یکی دیگر از دستور جلسات روز گذشته شورای شهر بود که توسط کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورا برای بررسی به صحن آورده شد. حجتالاسلاموالمسلمین ناصحی، رییس کمیسیون فرهنگی شورا در این باره گفت: برای توسعه و ترویج فرهنگ عفاف و حجاب و نیز دستیابی به چارچوبی برای هم افزایی سازمانی، لایحه جامع عفاف و حجاب در شهر تهران تقدیم شورای شهر شده است که بر این اساس شهرداری مطابق با دستور العمل عفاف و حجاب وزارت کشور، کمیته عفاف و حجاب را تشکیل میدهد؛ همچنین شهرداری تهران مکلف است اعتبارات مورد نیاز برای حسن اجرای مصوبه را در ردیفهای مربوطه در بودجه سنواتی شهرداری لحاظ کند و هر 6ماه یکبار گزارش حسن اجرای این مصوبه را به شورای شهر ارسال کند.
کمک هزار میلیاردی به برگزاری انتخابات
یک فوریت مساعدت مالی برای برگزاری انتخابات مجلس به فرمانداریهای ری و شمیرانات نیز دستور جلسه بعدی بود که با رای نمایندگان شورا به تصویب رسید. پیش از این نیز شهرداری تهران مبلغ 5میلیارد ریال کمک از محل اعتبارات در اختیار به فرمانداری تهران برای برگزاری انتخابات 7 اسفند سال جاری اختصاص داده است. اما در این جلسه اختصاص 600میلیون تومان به فرمانداری ری و 400میلیون تومان به فرمانداری شمیرانات نیز مورد بررسی قرار گرفت که قرار شد در کمیسیونهای تخصصی مورد بررسی نهایی قرار گیرد.
