بازخواست 5000 میلیارد تومانی وزارت بهداشت و ناجا
گروه بانک و بیمه احسان شمشیری
رییس کل بیمه مرکزی با اعلام علاقهمندی شرکتهای بیمه داخلی برای مشارکت با بیمهگران مطرح خارجی تصریح کرد: با مشارکت شرکتهای بیمه خارجی در سهام شرکتهای داخلی و انتقال دانش و تکنولوژی پیشرفته صنعت بیمه، گامهای بزرگی در جهت پیشرفت این صنعت برداشته خواهد شد و سرمایهگذاری در این بخش جز از طریق مشارکت با خارجیها میسر نیست. البته بیمههای اتکایی نیز به نوعی مشارکت در سرمایهگذاری برای شرکتهای بیمه داخلی محسوب میشود و انتقال ریسک با شرکتهای اروپایی و اتکایی خارجی به نوعی سرمایهگذاری در این صنعت است.
به گزارش «تعادل»، رییس کل بیمه مرکزی در یک نشست خبری با خبرنگاران درباره استقبال شرکتهای بیمه داخلی از حضور بیمههای خارجی در کشور اظهار کرد: شرکتهای بیمه در کشور علاقهمند به مشارکت و حضور بیمههای خارجی هستند و حداقل سه شرکت بیمه به بیمه مرکزی اعلام کردهاند که بیمهگران معتبری را پیدا کردهاند که حاضرند درصدی از سهام شرکت آنها را خریداری کنند. رییس کل بیمه مرکزی ایران نسبت به عدم ارائه گزارش هزینهکرد عوارض دریافتی وزارت بهداشت و ناجا از صنعت بیمه انتقاد کرد و گفت: آزادسازی کارمزد نمایندگان صنعت بیمه فعلا امکانپذیر نیست. امین در مورد اقدامات صورت گرفته در صنعت بیمه در پسابرجام گفت: روز گذشته تعدادی از مدیران بزرگ شرکتهای بیمه اروپایی به ایران سفر کردهاند و طی جلسهیی آمادگی مشارکت با بیمههای ایرانی را اعلام کردند، این در حالی است که طی ماههای گذشته بیمهگران اروپایی به صورت کتبی و حضوری این اعلام آمادگی را مطرح کرده بودند.
رییس کل بیمه مرکزی ایران گفت: بزرگترین بیمهگران اروپایی، جلساتی با مدیران بیمه مرکزی و شرکتهای بیمه برگزار کرده بودند، این در حالی است که همکاریها برای پوشش ریسکهای بزرگ با این شرکتها اجرایی خواهد شد؛ زیرا تمام سرمایه ذخایر و اندوختههای شرکتهای بیمه ایرانی تنها ۳تا ۴هزار میلیارد تومان است که با این رقم، پرداخت خسارتهای بسیار بزرگ و کلان امکانپذیر نیست و بیمههای ایرانی قدرت پوشش ریسکهای بسیار بزرگ را ندارند.
امین با بیان این مطلب که کار بیمهگری، مرز نمیشناسد، تصریح کرد: شرکتهای خارجی هنوز تقاضایی برای تاسیس شعبه در ایران ارائه نکردهاند، در حالی که از نظر مقررات، مشکلی برای حضور آنها در کشورمان وجود ندارد.
انتقاد از دریافت مالیات و عوارض از بیمه
رییس شورای عالی صنعت بیمه در مورد معافیت بیمهها در مالیات بر ارزشافزوده گفت: اعمال معافیت بیمهها براساس تصمیم دولت نیست و باید در قانون لحاظ شود، همانگونه که بانکها و بورس از مالیات بر ارزشافزوده معاف هستند، صنعت بیمه هم باید معاف باشد. در هیچ کجای دنیا از کار بیمهگری، مالیات بر ارزشافزوده دریافت نمیشود. در اصلاح قانونی که تهیه شده، معافیت شامل بیمهها هم میشود که باید در مجلس تصویب شود که فرآیند خاص خود را دارد.
رییس کل بیمه مرکزی ایران اضافه کرد: این درحالی است که در بخش عوارض نیز دستگاههایی که عوارض را از شرکتهای بیمه دریافت میکنند، هیچ گزارشی تاکنون درباره نحوه هزینهکرد این عوارض به ما ارائه نکردهاند، این درحالی است که ما شکایتهای زیادی در این زمینه داشتهایم که بدون پول، خدمات درمانی ارائه نمیشود.
وی افزود: در سالهای اخیر نزدیک به ۵ هزار میلیارد تومان به وزارت بهداشت و ناجا بابت عوارض توسط صنعت بیمه پرداخت شده اما گزارش دقیقی درباره نحوه هزینهکرد این منابع دریافت نکردیم همچنین تا پایان سال ۹۳، ۲۰۰میلیارد تومان شرکتهای بیمه بابت عوارض بدهکار بودند آن هم به این دلیل که حق بیمهیی در این زمینه دریافت نکرده بودند.
آمادگی صنعت برای همکاری با خارجیها
وی ادامه داد: گرچه همکاری شرکتهای بیمه خارجی نیاز به حضور فیزیکی ندارد اما آنها میتوانند در ریسکها با ما مشارکت کنند. بیمههای خارجی میتوانند در داخل کشور با بیمههای ایرانی سهیم شوند و در ایران شعبه بزنند و ما میتوانیم اجازه دهیم در برخی رشتههای بیمهیی و صدور آنها با ما همکاری کنند یا اینکه بنا به درخواست آنها، فقط یک دفتر ارتباطی دایر کنند.
رییس کل بیمه مرکزی ایران در مورد لایحه جدید بیمه شخص ثالث گفت: در این لایحه برخی مشکلات و حوادث رانندگی برطرف میشود. به عنوان نمونه در ارزیابی ریسک، نمرات منفی و تخلفات رانندگی لحاظ میشود که این به منزله نظام پاداش و تنبیه است و باعث خواهد شد که رانندگان از ارتکاب حوادث حادثهساز خودداری کنند؛ در عین حال رانندگانی که تخلف نمیکنند، حق بیمه کمتری بپردازند.
وی ادامه داد: همچنین از نرخشکنی و دامپینگ شرکتهای بیمه جلوگیری خواهد شد بهطوریکه شرکتهای بیمه نمیتوانند بیش از 2.5درصد با تخفیف، بیمه بفروشند؛ حتی فروش بیمه بیش از 2.5درصد هم با مجوز بیمه مرکزی صورت میگیرد، این در حالی است که صنعت بیمه ایران میتواند بیمه شخص ثالث بفروشد و مابقی شرکتها برای فروش این بیمهنامه باید از بیمه مرکزی اجازه بگیرند. رییس کل بیمه مرکزی ایران در مورد مطالبات معوق صنعت بیمه خاطرنشان کرد: بیشترین مطالبات مربوط به بزرگترین شرکتهای بیمه و بزرگترین بدهکاران، شرکتهای دولتی هستند، البته این مطالبات شاید پرداختشان دیر شود اما سوخت نخواهد شد. بخش خصوصی سهم عمدهیی در مطالبات صنعت بیمه ندارد. در برخی شرکتهای بیمه بزرگ دولتی و سابقا دولتی، رقم مطالبات معوق از نرمها تجاوز کرده که بیمه مرکزی اخطار وصول و پیگیری را به آنها صادر کرده است. وی به پیشنهاد بیمه مرکزی برای تامین خسارتهای بیمه حوادث در قبوض برق ماهیانه اشاره کرد و گفت: براساس این پیشنهاد، ماهیانه روستاییان ۲۵۰تومان، شهرهای زیر ۵۰هزار نفر ۵۰۰تومان و بالای ۵۰هزار نفر، هزار تومان به عنوان شارژ پرداخت میکنند که این رقم در
اختیار بیمه مرکزی قرار میگیرد. براساس آن، دولت در سال اول ۵۰میلیارد تومان و سالهای بعد، رقم بیشتری برای پوشش حوادث طبیعی در نظر میگیرد و تا سقف ۵۰میلیون تومان هم بابت خسارت پرداخت میشود. در عین حال بیمههای بازرگانی نیز میتوانند بیمه تکمیلی با دریافت حق بیمه ناچیز برای آن بفروشند.
امین ادامه داد: دولت لایحهیی در این زمینه تهیه و به مجلس ارائه داد و بنده چندین بار برای توضیح در این خصوص به مجلس رفتم اما تعدادی از نمایندگان که از عملکرد صنعت بیمه رضایت نداشتند، با آن بهشدت مخالفت کردند و این لایحه دوباره به کمیسیون بازگشته است.
امین با بیان اینکه براساس آمار عملکرد ۹ماهه صنعت بیمه، سهم بیمه شخص ثالث در پرتفوی به حدود ۳۶درصد کاهش یافته است، گفت: سهم صندوق تامین خسارتهای بدنی نیز از
۵ به ۸درصد افزایش یافته است، همچنین رانندگان مجبور نیستند برای دریافت الحاقیه، به شرکتهای بیمه مراجعه کنند.
