شکاف طبقاتی ترکیه بیشتر از ایران

۱۳۹۶/۰۱/۱۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۶۳۴۱۴

سازمان ملل گزارش خود را از توسعه انسانی کشورهای جهان در سال 2016 منتشر کرد که براساس آن نمره و رتبه ایران در 3 شاخص ضریب جینی، نابرابری جنسیتی و توسعه انسانی برآورد شده است.

مطابق جدیدترین برآورد این نهاد ضریب جینی در ایران طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ به ۳۷.۴ واحد رسیده و نابرابری درآمدی در ایران طی این مدت کمتر از ۷۵ کشور از جمله امریکا، اندونزی، روسیه و ترکیه بوده است. به گزارش تسنیم، سازمان ملل در این گزارش متوسط ضریب جینی ایران بین سال‌های 2010 تا 2015 را 37.4 اعلام کرده است. در گزارش قبلی این سازمان ضریب جینی ایران برای سال‌های 2005 تا 2013 بالغ بر 38.3 اعلام شده بود. ایران میان 143 کشوری که در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته‌اند از نظر میزان ضریب جینی در رتبه 68 قرار گرفته که بدین‌ترتیب شکاف درآمدی در ایران طی این دوره کمتر از 75 کشور بوده است.

در میان کشورهای جهان اوکراین کمترین نابرابری درآمدی را دارد و نمره این کشور در ضریب جینی 24.1 اعلام شده است. آفریقای‌جنوبی نیز با ضریب جینی 63.4 بالاترین شکاف درآمدی را دارد. براساس این گزارش، شکاف درآمدی در برخی کشورهای صنعتی و توسعه‌یافته بیشتر از ایران یا تقریبا در سطح ایران است. ازجمله این کشورها امریکاست که شکاف درآمدی بیشتری از ایران دارد. ضریب جینی امریکا 41.1 اعلام شده است. برخی دیگر از کشورها که شکاف درآمدی بیشتری نسبت به ایران دارند عبارتند از: روسیه، مالزی، ترکیه، مکزیک، برزیل، تایلند، اندونزی، مراکش، گرجستان، سریلانکا و چین.

سازمان ملل همچنین در این گزارش به بررسی وضعیت نابرابری جنسیتی در 160 کشور جهان ازجمله ایران بر پایه آمار سال 2015 پرداخته و شاخصی با همین عنوان ارائه کرده و بسته به میزان برابری بین زن و مرد نمره‌یی به هر کشور در این شاخص داده شده است. ایران در میان 160 کشور جهان رتبه 118 را از نظر شاخص نابرابری جنسیتی کسب کرده است. در گزارش توسعه انسانی سال گذشته رتبه ایران از این نظر 114 اعلام شده بود که بدین‌ترتیب ایران در رده‌بندی جهانی نابرابری جنسیتی 4 پله نزول داشته

است.

در عین حال براساس برآورد سازمان ملل نابرابری جنسیتی در ایران طی سال 2015 کمتر شده است. گزارش امسال، نمره ایران در شاخص نابرابری جنسیتی را 0.509 اعلام کرده است. ایران در گزارش سال قبل نمره 0.515 را کسب کرده بود. شاخص نابرابری جنسیتی ارقامی از صفر تا یک را دربر می‌گیرد که هرچه این رقم بیشتر باشد دلالت بر نابرابری بیشتر میان مرد و زن در یک کشور دارد. برخی کشورها که در آنها نسبت به ایران نابرابری بیشتری بین زن و مرد وجود دارد عبارتند از: قطر، الجزایر، اندونزی، آفریقای‌جنوبی، مراکش، هند و زامبیا. رتبه نخست جهان از نظر شاخص نابرابری جنسیتی را سوییس با نمره 0.04 کسب کرده و دانمارک و هلند به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم از این نظر قرار گرفته‌اند.


عدم تغییر رتبه توسعه انسانی در ایران

این گزارش درخصوص توسعه انسانی 2016 که بر پایه آمار و اطلاعات مربوط به سال 2015 تهیه شده نشان می‌دهد کیفیت توسعه انسانی در ایران طی این سال نسبت به سال قبل تغییری نداشته است.

نمره ایران از نظر شاخص توسعه انسانی در این سال مانند سال قبل 0.774 و بر این اساس رتبه ایران در میان 188 کشور جهان 69 تعیین شده است. ایران در سال 2014 در جایگاه 68 جهان از نظر توسعه انسانی قرار گرفته بود. با این حال براساس این گزارش، توسعه انسانی ایران از 119کشور جهان بیشتر است. برخی از این کشورها عبارتند از: ترکیه با رتبه 71، آلبانی با رتبه 75، لبنان با رتبه 76، اردن با رتبه 86، چین با رتبه 90، تونس با رتبه 97، اندونزی با رتبه 113، عراق با رتبه 121 و مراکش با رتبه 123. شاخص توسعه انسانی ارقامی از صفر تا یک را دربر می‌گیرد که هرچه این رقم برای یک کشور بیشتر باشد دلالت بر توسعه‌یافتگی بیشتر آن کشور در حوزه انسانی دارد.

مشاهده صفحات روزنامه

بیمه ملت