تمام اسناد دریافت و پرداخت یارانه شفاف است
نوبخت: به جای ایجاد شبهه و تردید در مردمی که ذهنشان خالی است، سوال کنند
گروه ایران هدی احمدی
در پی درخواست خبرنگاران پارلمانی، نشست هفتگی سخنگوی دولت اینبار در کمیسیون اصل نود مجلس برگزار شد. محمدباقر نوبخت دیروز به وعده خود عمل کرد و به مجلس آمد و به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. در روزهای اخیر بود که رییس کمیسیون تلفیق برنامه ششم مجلس مدعی شد «منابع هدفمندی بیشتر از آن رقمی است که از طرف دولت اعلام شده و برخلاف آن چیزی که دولت از کمبود منابع هدفمندی برای پرداختهای نقدی صحبت میکند، نهتنها کسریای در این خصوص وجود ندارد بلکه مازادی در حدود دو برابر از درآمدهای مربوط به قانون هدفمندی یارانهها حاصل میشود.» حمیدرضا حاجیبابایی، درآمد دولت از محل هدفمندی در سال ۱۳۹۵ را رقمی بین ۷۷هزار میلیارد تومان تا ۸۰هزار میلیارد تومان دانست که ۳۵هزار میلیارد تومان آن به مردم و حدود ۷هزار میلیارد تومان بابت مالیات بر ارزش افزوده و عوارض شهرداری پرداخت میشود که مابقی بهحساب خزانه واریز نشده است.
ادعاهای این نماینده مجلس را با سخنگوی دولت طرح کردیم و از او خواستیم منابع هدفمندی و مصرف را برایمان شفافسازی کند. نوبخت در پاسخ به «تعادل» گفت: «در ماده «یک و دو» قانون، دولت موظف است با اصلاح قیمت برخی فرآوردهها و عاملهای انرژی، منابعی کسب کند و براساس مواد ۷ و ۸ این قانون، آنها را هم مصرف کند.
مصرف هم مصادیقش مشخص شد و ۵۰درصد باید بهعنوان یارانه نقدی داده شود. بخش دیگر را در حد ۳۰درصد بهعنوان کمک به تولید و ۲۰درصد هم بهعنوان درآمد به خزانه عمومی بریزد و خودش برای طرحهای عمرانی و هزینههای جاری از آن استفاده کند.»
وی ادامه داد: «نیاز بر توضیح نیست که چه فرآیندی بر آن گذشت اما در حال حاضر بحث این است که اساسا از اصلاح قیمتهای حاملهای انرژی چقدر منابع دست دولت میآید و دولت این منابع را در چه راستایی هزینه میکند.»
سخنگوی دولت در ادامه سوال مطرح شده خاطرنشان کرد: «پیشبینی ما برای سال ۱۳۹۵ این است که از بنزین معمولی روزانه ۶۸میلیون و ۳۰۰هزار لیتر و هر لیتر هزار تومان به فروش برسد، ۲۴۹۰۰میلیارد تومان از اینجا درآمد کسب میشود. از بنزین سوپر که ۴,۱میلیون لیتر در روز مصرف میشود که با قیمت هر لیتر ۱۲۰۰تومان، ۱۸۰۷میلیارد تومان درآمد کسب میشود. همچنین برای نفت سفید و گاز مجموعه درآمدی که دولت از این اقلام دارد چیزی در حد ۳۶هزار و ۸۰۰میلیارد تومان است. اما دولت حق ندارد همه این ۱۰۰۰تومان پول بنزین سوپر و سایرین را مصرف کند و بخشی از اینها را قانون حکم کرده که باید برای امور خاصی استفاده کند. قانون گفته است که ۷۶۰۰میلیارد تومان از این رقمی که دولت اخذ کرده باید این را خرج مالیات بر ارزش افزوده و عوارض شهرداریها کند و این رقم خارج میشود.»
نوبخت افزود: در بند «دال» تبصره یک قانون بودجه سال ۹۵ گفته شده است که قیمت تعیین شده بنزین را باید صرف اصلاح و ترمیم خطوط لوله نفت و گاز کرد.
همین ۵درصد بود که بسیاری خیال میکردند امسال میخواهیم ۵درصد قیمت بنزین را افزایش دهیم. این ۵درصد در همان هزار تومان است که رقم آن ۱۵۰۰میلیارد تومان است. مجلس در بند «ه» تبصره یک قانون بودجه سال ۹۵ به دولت حکم کرده که باید مقداری قیر رایگان شرکت نفت دراختیار سازمان راه و شهرسازی قرار دهد تا نسبت به آسفالت جادهها اقدام کند. نمایندگان برای بهبود راههای روستایی این را پیشنهاد کردهاند و هزار میلیارد تومان نیز اینجا مصرف میشود. طبق قانون ما باید ۲۰درصد از این درآمد را به صندوق توسعه ملی واریز کنیم که ۲۸۰۰میلیارد تومان آن خواهد رفت.»
نوبخت در ادامه پاسخهایش درخصوص شفافسازی منابع هدفمندی و مصارف، با بیان اینکه قانون میگوید ۱۴,۵درصد از هر منبع درآمدی که شرکت نفت به دست میآورد خودش برای سرمایهگذاری استفاده کند و ۳۶۰۰میلیارد تومان نیز اینجا صرف میشود، اذعان داشت: «برای انواع هزینه توزیع انتقال و فروش فرآوردهها براساس بودجه مصوب شرکتها، ۵۸۰۰میلیار تومان آنجا باید مصرف کند.
در ارتباط با بهینهسازی انرژی از طریق بند «ق» که ما دربندی از طرحهایمان در حال انجام آن هستیم، ۷ هزار میلیارد تومان طبق قانون باید باشد که جمع اینها میشود ۲۱هزار و ۲۰۰میلیارد تومان. بنابراین از یکطرف ۳۶هزارو ۸۰۰میلیارد تومان از محل آن افزایشها به قیمت روز درآمد کسب شد و ۲۱هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان طبق مصوبات قانونی که نمایندگان تصویب کردند باید از این پول برای این امور برداشته شود و بر این اساس باقی آن هرچه میماند را ما صرف هدفمندی کنیم. البته به این رقم ۳۶هزار و ۸۰۰ میلیارد، ۱۳هزار و ۸۰۰میلیارد تومان هم بابت صادرات فرآوردهها و ۸هزار میلیارد تومان از بابت فروش گاز اضافه میشود و جمع اینهایی که اضافه میشود آنچه دراختیار دولت یا سازمان هدفمندی باقی میماند فقط ۳۷هزار و ۴۰۰میلیارد تومان است. این همان آماری است که مانده و ما منتشر کردهایم.»
نوبخت در پایان درباره اتهامات وارد بر دولت تاکید کرد: «اسناد شفاف و روشن است. این یک شائبه است که دولت مثلا ۸۰هزار میلیارد تومان را گرفته است اما ۴۰هزار میلیارد را استفاده کرده و حال باقی آن کجاست. این سوال است و اینهایی که پاسخ دادم جواب قطعی آنهاست. این آمارها مدتهاست که منتشر شده است.
سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات، همگی سالها بر ورود و خروج این مصارف و منابع نظارت دارند، اگر تخلف قانونی صورت گرفته باشد حتما برخورد میشود. اگر کسی هم سوالی دارد به جای ایجاد شبهه و تردید در مردمی که ذهنشان خالی است، سوال کنند و ما هم پاسخ مناسب و قاطع را خواهیم داد کما اینکه همیشه اینطور بوده است.»
محمدباقر نوبخت در این نشست گفت: ما از دو مسیر رشد اقتصادی را در کشور تعقیب کردیم؛ نخست کمک به سرمایهگذاری بخش خصوصی در واحدهای تولیدی نیمه فعال بود که تلاشمان این بود به ۷هزار و ۵۰۰واحد تولیدی تسهیلات ارائه کنیم تا آنها فعال شوند و در این زمینه ۱۶هزار میلیارد تومان تسهیلات داده شد تا آنها فعال شوند. وی اظهار داشت: بخش دیگری از سیاستهای ما به پروژههای عمرانی دولت برمیگردد که در حال حاضر این پروژهها در حال اجرا هستند و قصد داشتیم با تخصیص اعتبار آنها را اجرایی کنیم و در این زمینه توانستیم ۳۷هزار میلیارد تومان اعتبار به طرحهای نیمهتمام عمرانی اختصاص دهیم.
بهرهبرداری ۲۴۶طرح تا پایان دولت
نوبخت در ادامه این نشست با بیان اینکه رشد اقتصادی کشور باتوجه به این دو فعالیت دولت در ۶ماهه اول امسال ۶,۵درصد با احتساب درآمدهای نفتی و ۴.۵درصد بدون احتساب نفت بوده است، گفت: توزیع این رشد اقتصادی در گروه کشاورزی ۶درصد، در گروه خدمات ۵درصد و در گروه صنعت ۹.۱درصد است.
وی با تاکید بر اینکه سهم نفت در تولید ناخالص داخلی ۴,۷درصد است، گفت: براساس گزارشی که از سازمان سرمایهگذاری خارجی دریافت شد نحوه سرمایهگذاری خارجی ما با روندی که از مهر سال۹۲ یعنی شروع به کار دولت یازدهم تا دی ۹۴ یعنی تاریخ اجرایی شدن برجام بوده است برای ۱۰۸طرح تولیدی ۵میلیارد و ۲۱۱میلیون دلار برای سرمایهگذاری خارجی صورت گرفته است.
وی با اشاره به آخرین گزارش از وضعیت این دو پروژه دولت یادآور شد: ما موفق شدیم تاکنون حدود ۱۳هزار میلیارد تومان تسهیلات به واحدهای تولیدی نیمهفعال دهیم که در این زمینه توانستهایم به ۱۹هزار و ۵۰۹واحد تولیدی اقتصادی این تسهیلات را ارائه دهیم تا از حالت نیمهرکود به حالت فعال تبدیل شود.
سخنگو خاطرنشان کرد: براساس آخرین گزارش ۳۳هزار میلیارد تومان به طرحهای عمرانی اختصاص داده شده که با اتمام ۲۴۶طرح و پروژه تا قبل از پایان دولت یازدهم ما میتوانیم آنها را به بهرهبرداری برسانیم.
