اخبار

۱۳۹۵/۰۸/۰۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۳۶۶۰

پیش‌بینی وضعیت بازار مسکن در ماه‌های آینده

افزایش ۱۳درصدی حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن در مهر سال جاری نسبت به شهریور، شاخصی برای اعلام بهبود نسبی بازار مسکن است و تداوم آن طی ماه‌های آینده می‌تواند نوید پیش رونق این بازار باشد. به گزارش پارس‌نیوز، نگاهی به آمار فرابورس و رشد حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن در مهر سال‌جاری نسبت به شهریور می‌تواند نشانه‌یی مبنی بر پیش رونق بازار مسکن باشد. البته در این میان نباید کاهش ارزش اوراق در روزهای پایانی مهر و تاثیر آن بر افزایش تقاضا برای خرید اوراق را نادیده گرفت. حال سوال این است که آیا رشد ۱۳درصدی حجم معاملات می‌تواند نشانه موثری برای رونق بازار مسکن باشد؟ یا کاهش قیمت اوراق باعث شده سودای کسب سود در خرید و فروش این اوراق بیشتر شود؟ آیا با اتکا به آمار مقطعی معاملات در فرابورس می‌توان آینده بازار مسکن را پیش‌بینی کرد؟

علی قائدی کارشناس اقتصاد مسکن یکی از دلایل رشد حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن را ناشی از افزایش تقاضا برای خرید می‌داند می‌گوید: یکی دیگر از دلایل رشد حجم معاملات، کاهش قیمت اوراق تسهیلات از ۱۰۰هزار تومان به حدود ۸۰هزار تومان در هفته آخر مهر است.

وی ادامه می‌دهد: افزایش قیمت اوراق باعث می‌شود نرخ موثر تسهیلات خرید مسکن رشد کند و با کاهش قیمت، نرخ موثر کاهش یافته و تقاضا برای خرید تسهیلات اوراق مسکن افزایش می‌یابد. به گفته این کارشناس بازار مسکن، در هر صورت نمی‌توان تاثیر رشد حجم قراردادهای مسکن را در افزایش خرید اوراق تسهیلات مسکن نایده گرفت. محمدرضا فرهادی‌پور هم تاحدودی با علی قائدی هم‌عقیده است؛ به نظر این کارشناس ارشد اقتصاد مسکن، بهبود حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن نشانه افزایش تعداد معاملات خرید مسکن در مهر است و این دو شاخص با یکدیگر رابطه مثبتی دارند. وی اظهار می‌کند: حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن شاخصی نسبی برای تعیین وضعیت بازار مسکن است و درصورت پایدار بودن رشد معاملات در ماه‌های آینده می‌توان به آینده بازار امیدوار بود، درواقع باید ببینم که حجم معاملات در ماه‌های آبان و آذر افزایش می‌یابد یا کاهش؟ به گفته فرهادی‌پور، درصورت سیر صعودی قیمت اوراق تسهیلات خرید مسکن، انگیزه کسب سود کاهش می‌یابد و به همراه آن، تعداد معاملات نیز کاهش می‌یابد البته ارزش اوراق در شرایط فعلی معقول است و به نظر می‌رسد افزایش حجم معاملات اوراق مسکن نسبت به شهریور ماه منطقی است. درواقع اگرچه رشد حجم معاملات اوراق تسهیلات مسکن نشانه مثبتی برای بازار مسکن محسوب می‌شود اما این نشانه در شرایطی موثر و قابل اتکاست که پایدار باشد و رجوع به آمار مقطعی در این زمینه نمی‌تواند برای پیش‌بینی بازار قابل اتکا باشد.


ادامه روند رکود مسکن

در سال آینده

کارشناسان مسکن بر این باور هستند که روند رکود مسکن سال آینده نیز ادامه می‌یابد و اگر دولت صنعت مسکن را در نیابد هم از لحاظ عرضه و هم از لحاظ فرصت‌های شغلی در آینده به مشکل بر می‌خوریم. به گزارش فارس، کامیاب بیات ماکو عضو سابق شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی کشور با اشاره به اینکه در دوره پیش‌رونق مسکن هستیم، گفت: در بخش مسکن امسال رونق ایجاد نخواهد شد هرچند معاملات مسکن در استان تهران و شهر تهران افزایش یافته است. وی افزود: اگرچه معاملات مسکن افزایش یافته است اما نمی‌توان اسم آن را رونق گذاشت هرچند بازار مسکن تلاش می‌کند که به حالت طبیعی بازگردد. بیات ماکو با اشاره به اینکه سال آینده قطعا مسکن رونق می‌گیرد، اما و اگرهایی را مطرح و خاطرنشان کرد: دلیل عدم رونق مسکن در سال جاری این است که بازار همچنان منتظر انتخابات ریاست‌جمهوری در خردادماه سال آینده است. به گفته وی، مسکن در سال آینده و بعد از انتخابات رونق می‌گیرد. بیات ماکو گفت: دولت می‌تواند سیاست‌گذاری کند، اما وقتی اهرمی برای اجرا ندارد قطعا سیاست‌ها عملیات اجرایی پیدا نمی‌کند، پس برای ایران که کشوری پهناور و با تنوع ساختارها و سلایق است یک سیاست واحد جواب‌دهنده نیست.


سال آینده مسکن از خواب بیدار نمی‌شود

مجتبی بیگدلی دبیرکل جامعه اسلامی کارآفرینان در خصوص اینکه آیا مسکن امسال یا سال آینده از رکود خارج می‌شود گفت: با توجه به اینکه مسکن بار اصلی اشتغال را در کشور بر دوش می‌کشد متاسفانه در 3 سال گذشته دولت هیچ اقدام اساسی برای بخش مسکن و خروج این بخش از رکود انجام نداده است.

بیگدلی ادامه داد: اگرچه رییس‌جمهور اعتقاد دارد که باید بخش مسکن از رکود خارج و به اشتغال کشور نیز کمک شود متاسفانه سیستم بانکی و بدنه کارشناسی وزارت راه و شهرسازی اعتقادی به کمک دولت به بخش مسکن ندارند.

دبیرکل جامعه اسلامی کارآفرینان ادامه داد: این بدنه کارشناسی معتقد هستند که کار باید به مردم و بخش خصوصی سپرده شود تا مسکن از رکود خارج شود اما بحث این است که بخش خصوصی در حال احتضار است. وی گفت: وقتی در دوره رکود نرخ تورم کاهش یافته است چرا باید بانک‌ها سود بانکی را در حد 30 درصد نگه دارند و برای پرداخت تسهیلات 80 میلیون تومانی 40 میلیون تومان را یک سال از سپرده‌گذار مسکوت نزد خود نگه دارد.

بیگدلی افزود: با این طرح‌ها نمی‌توان انتظار داشت که رکود مسکن شکسته شود و متاسفانه با وجود اینکه 1200 گروه شغلی و 70 درصد اشتغال کشور در گرو مسکن است می‌بینیم که سیستم بانکی حتی یک ریال هم به صنعت ساختمان تسهیلات نمی‌دهند.

وی تاکید کرد: در مسکن هیچ اتفاقی رخ نداده که انتظار داشته باشیم مسکن از رکود خارج شود چراکه هر روز هزینه نرخ اجاره و رهن افزایش می‌یابد.

بیگدلی گفت: متاسفانه در زمان رکود دولت نپذیرفته است که نباید کارآفرین را شلاق بزند بلکه باید در دوره رکود به کارفرما و کارآفرین مشوق و یارانه بپردازد.

مشاهده صفحات روزنامه