سنتز نانوذرات با موی سر
محققان با استفاده از موی سر انسان موفق به سنتز نانوذراتی با خواص کاتالیستی شدند. آنها پروتیین موجود در موی سر را استخراج کرده و از آن به عنوان بستری برای رشد نانوذرات استفاده کردند.
شاید برخی هنرمندان به دنبال استفاده از مو برای خلق آثار هنری باشند. اخیرا یک تیم تحقیقاتی از ژاپن و کرهجنوبی موفق به استفاده از مو در یک حوزه کاملا متفاوت شدهاند. در مقالهیی که این گروه در نشریه ACS Sustainable Chemistry & Engineering منتشر کردهاند، آمده است که از مو میتوان برای تولید نانوذرات کاتالیستی استفاده کرد. این گروه نانوذراتی ساختند که میتوان از آن در فرآیندهای شیمیایی برای تسریع واکنش استفاده کرد. نانوذرات همانند بلورها، اغلب نیاز به یک بستر برای رشد دارند. به ویژه اگر بخواهیم از این نانوذرات در تسریع واکنشهای شیمیایی استفاده کنیم، آنگاه ضرورت دارد که نانوذرات روی بستر ویژهیی رشد کنند. از مواد مختلفی نظیر چوب و دیواره سلول باکتری برای سنتز نانوذرات استفاده میشود اما بعضی از این بسترها ایدهآل نیستند. برخی بسیار گرانقیمت بوده و برخی نیاز به اصلاح شیمیایی با مواد سمی دارند که همه اینها مشکلآفرین هستند.
یکی از دلایل انتخاب مو، فراوانی آن است. مو مادهیی فراوان، ارزان و زیستتخریبپذیر است؛ بنابراین استفاده از آن میتواند منجر به رسیدن به فناوری «شیمی سبز» شود. محققان این پروژه برای تولید نانوذرات اقدام به استفاده از موی دست نخورده کردند.«دست نخورده» نه به معنای اینکه دست انسان به آن نخورده باشد بلکه موی رنگ نشده و بدون هیچ دستکاری رایج در آرایشگاههاست.
محققان پروتیین موجود در مو را استخراج کرده و آن را به ترکیب حاوی یونهای طلا یا نقره افزودند. ترکیب «بوروهیدرید سدیم» که یک ماده احیا کننده است موجب آغاز فرآیند تولید نانوذرات طلا یا نقره میشود که این نانوذرات روی پروتیین مو رشد میکنند. بعد از سنتز نانوذرات، محققان پروتیین را جداسازی کرده و خشک میکنند. این گروه نشان دادند نانوذرات تولید شده با این روش دارای خواص کاتالیستی بوده و میتواند برخی فرآیندهای صنعتی را کاتالیز کند.
پژوهشگران معتقدند که کارایی این سیستم به ابعاد و مساحت سطحی نانوذرات بستگی دارد. مهمتر آنکه این نانوذرات بعد از انجام فعالیت کاتالیستی قابل استفاده مجدد هستند.
