سهم بیمه زندگی به 13.8 درصد رسید
گروه بانک وبیمه احسان شمشیری سهم بیمههای زندگی در پرتفوی حق بیمه تولیدی صنعت بیمه افزایش یافت و با رشد 35 درصدی به میزان 13.8 درصد رسید. به گزارش «تعادل» این در حالی است که تولید برخی رشتههای بیمه با کاهش مواجه بوده است بهطوری که بیمه آتشسوزی4 درصد، هواپیما نیم درصد، مهندسی 28 درصد و سایر انواع بیمههای غیر زندگی با 70 درصد کاهش در تولید حق بیمه روبهرو بوده است. در حالی که 42 درصد حقبیمههای تولیدی به رشته بیمه شخصثالث و مازاد اختصاص داشته سهم آن از خسارتها 37.54 درصد بوده است که نشاندهنده بهبود نسبت تناسب سهم شخص ثالث از درآمدها و خسارتهاست. همچنین در حالی که 18.59درصد از حق بیمههای تولیدی نیز مرتبط با بیمه درمان بود اما 36.39درصد از خسارتهای پرداختی به بیمه درمان اختصاص داشت و این موضوع ضرورت توجه بیشتر به افزایش درآمد در بیمه درمان را مطرح کرده است.
آمارهای 4 ماهه اول سال95 از عملکرد صنعت بیمه کشور نشان میدهد که سهم بازار تنها بیمه دولتی کشور همچنان در حال کاهش است و نسبت خسارت آن نیز به رقمی بالاتر از متوسط صنعت بیمه رسیده و این عملکرد تاثیر قابلتوجهی بر صورتهای مالی بیمه مرکزی خواهد داشت. بیمه دولتی 37درصد بیمهنامهها و 33درصد از حق بیمه و 45درصد خسارتهای پرداختی را به خود اختصاص داده است. بنا بر همین گزارش آمار عملکرد صنعت بیمه در چهار ماهه منتهی به تیرماه سال جاری به شرح ذیل است.
حق بیمه تولیدی
حجم حق بیمههای تولیدی بازار بیمه با 20.6درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به حدود ۷۶.۱هزارمیلیارد ریال رسید. سهم بخش غیردولتی از این مقدار به ۶۶.۸ درصد رسید و ۳۳.۲ درصد دیگر توسط بیمه ایران در نقش تنها شرکت بیمه دولتی تولید شد. ۱۰ شرکت بیمه ایران، آسیا، دانا، پارسیان، البرز، کوثر، رازی، معلم، پاسارگاد و کارآفرین (هر یک دارای سهم بالاتر از ۳ درصد) درمجموع ۸۶ درصد از حق بیمه تولیدی بازار را به خود اختصاص دادهاند و ۱۴ درصد مابقی حق بیمه، توسط ۱۵ شرکت بیمه دیگر تولید شده است که در این میان شرکت بیمه «تجارت نو» پروانه فعالیت خود را از بیمه مرکزی در مورخ 6/2/1395 اخذ کرده است. تعداد بیمهنامههای صادره در این مدت نیز با حدود۷.۱۰ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۱۶ میلیون فقره بود. 42.4درصد حقبیمههای تولیدی به رشته بیمه شخصثالث و مازاد اختصاص داشت. سهم بیمه زندگی به میزان 13.8درصد از پرتفوی حق بیمه تولیدی بازار رسید. 18.6درصد از حق بیمههای تولیدی مرتبط با بیمه درمان بود.
خسارت پرداختی
شرکتهای بیمه حدود 46.3هزارمیلیارد ریال خسارت به بیمهگذاران پرداخت کردند که در مقایسه با چهار ماهه منتهی به تیر ۱۳۹۴، معادل 31.6 درصد رشد نشان میدهد. ۵۵درصد از خسارتهای بازار بیمه توسط بخش غیردولتی جبران شد. شرکتهای بیمه در حدود 9.4 میلیون مورد خسارت به بیمهگذاران پرداخت کردند که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 24.4 درصد رشد داشته است. 37.5 درصد از خسارتهای پرداختی به بیمه شخص ثالث و مازاد اختصاص داشت. حدود 36.4درصد از خسارتهای بازار بیمه در رشته بیمه درمان پرداخت شده است وسهم بیمه زندگی نیز به حدود 7.6 درصد از خسارتهای پرداختی بازار بیمه رسید.
نسبت خسارت
لازم به ذکر است، بررسی آمار عملکرد شرکتها و رشتههای بیمه از حیث «نسبت خسارت» در این مدت نمیتواند ارزیابی مطلوبی از عملکرد آنها در دسترس قرار داده و فعالیت واقعیشان را نشان بدهد، چرا که با گذشت تنها چهار ماه از سال، دریافت کامل حق بیمههای مربوط به برخی بیمهنامههای صادره در این مدت انجام نگرفته و به مرور طی سال وصول خواهند شد.
نسبت خسارت در شرکتها و رشتههای بیمه
نسبت خسارت صنعت بیمه در این مدت معادل 60.9 درصد بود و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 5.1 واحد افزایش نشان داد. نسبت خسارت ۸ شرکت بیمه میهن، حافظ، سینا، ایران، نوین، دانا، ملت و البرز به ترتیب با 148.4، 94.8، 91.3، 82.6، 81.9، 76.5، 76.5 و 65.3 درصد بالاتر از این میزان در بازار بیمه بوده است. پس از شرکتهای بیمه نامبرده، نسبت خسارت شرکت بیمه سرمد با ۵۷.۶ درصد از نسبت خسارت سایر شرکتهای بیمه بالاتر بوده اما پایینتر از سطح بازار بیمه قرار دارد. دو رشته بیمه درمان و بدنه اتومبیل با 119.2 و 71.1 درصد نسبت خسارتی بالاتر از بازار بیمه داشتند. پس از رشتههای نامبرده دو رشته بیمهیی حوادث راننده و شخص ثالث و مازاد با 58.6 و 53.8 درصد نسبت خسارتی بالاتر از سایر رشتهها داشته اما از نسبت خسارت بازار بیمه پایینتر است.
گفتنی است نسبت خسارت عبارت است از: حاصل تقسیم خسارت پرداختی به حق بیمه تولیدی بر حسب درصد است و در محاسبه آن مبالغ خسارتهای معوق، ذخایر حقبیمه، کارمزد شبکه فروش و هزینههای اداری و عمومی دخالت داده نمیشود.
شایان ذکر است که آمار تفصیلی این گزارش هفته گذشته در پرتال بیمه مرکزی بخش گزارش آماری، زیر بخش آمار فصلی با عنوان آمار فصلی ۹۵ بارگذاری شده است.
سهم شرکتها از تولید حق بیمه
ارزیابی حق بیمه تولیدی شرکتهای بیمه در پایان تیرماه هرچند نشان میدهد که این شاخص نسبت به مدت مشابه پارسال رشدی 20.6 درصدی داشته که 65.75 درصد از کل کیک تولیدی صنعت بیمه در چهارماه نخست امسال سهم شرکتهای بیمه ایران، بیمه آسیا، بیمه دانا، بیمه پارسیان و بیمه البرز بوده و باقی شرکتهای بیمه تنها و تنها 34.25 درصد از کل حق بیمه تولیدی را به خود اختصاص دادهاند.
بر اساس تازهترین آمارهای رسمی بیمه مرکزی، حجم حق بیمههای تولیدی بازار بیمه با 20.6 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به حدود76.1 هزارمیلیارد ریال رسیده که سهم بخش غیردولتی 66.8 درصد و سهم تنها شرکت بیمه دولتی یعنی بیمه ایران به 33.2درصد رسیده است. ارزیابی وضعیت شرکتهای بیمهیی کشور در سالهای اخیر نشان از کاهش محسوس سهم شرکت بیمه دولتی ایران دارد، اما این تغییر بیشتر به نفع شرکتهای بیمهیی خصوصیشده، آسیا، دانا و البرز و البته شرکتهای خصوصی باسابقه پارسیان، کوثر، رازی، معلم، پاسارگاد، کارآفرین تمام شده است. البته در ارزیابی وضعیت شرکتهای بیمه و جایگاه آنها در کل بازار تنها نمیتواند و نباید به سهم آنها از کل حق بیمه تولیدشده اکتفا کرد. بلکه اجزای تشکیلدهنده سبد بیمهیی شرکتها معیار دیگری است که باید آن را مورد کالبدشکافی قرار داد تا مشخص شود آیا صرف قرار گرفتن برخی شرکتها در رتبه بالاتر نسبت به دیگر شرکتها متناسب با پرتفوی بیمهیی متوازن خواهد بود یا اینکه ریسکهای زیادی آینده برخی شرکتها را تهدید میکند.
