وقتی دارو بیاثر میشود
گروه گوناگون|
هفتهنامه اکونومیست در سرمقاله این هفته خود به مساله مقاوم شدن بدن بیماران به آنتیبیوتیک اشاره کرده است. تیتر این سرمقاله که «بیاثر شدن دارو» نام دارد، به مساله افزایش مصرف آنتیبیوتیک و بیاثر شدن آن اشاره دارد. این سرمقاله آماری از مرگ و میری ارائه کرده که سالانه بهدلیل مقاوم شدن بدن بیماران ایجاد میشود. به گفته اکونومیست، 700هزار نفر در سال بهدلیل مقاوم شدن بدنشان به آنتیبیوتیک، به کام مرگ کشیده میشوند. در این مقاله عنوان شده که مقاوم شدن بدن به آنتیبیوتیک در عین حال که تکامل انسان در مقابل داروها را نشان میدهد، میتواند یکی از آنیترین هزینههایی باشد که انسانها سالانه میپردازند چراکه بسیاری را به کام مرگ میکشاند.
البته این اخطار به مقاوم شدن بدن در مقابل آنتیبیوتیک مسالهیی است که در اواخر دهه40 میلادی و با گسترش استفاده از این مواد، بارها مطرح شده بود. هرچند که فرضیه بازگشت برخی بیماریهای اپیدمیک بهدلیل استفاده بیش از حد آنتیبیوتیک پیش از این باطل اعلام شده بود، چرا که کاهش بیماریهای عفونی در قرن19 میلادی بیشتر بهدلیل رشد استفاده از آب پاکیزه و محیط بهداشتی برای زندگی بود و نمیتوان خیلی آن را بهدلیل پنیسیلین دانست. این مقاله اکونومیست اشاره کرده است که هرجایی که عفونت وجود داشته باشد، مقاومت به داروهای مربوط به آن هم وجود دارد. فرضیه ارتباط بهبود بهداشت عمومی و بیماری سل نیز به نظر میرسد که به همین روال قابل توجیه باشد چراکه هنوز هم 60هزار نوزاد در سال بهدلیل مقاومت به دارو جان خود را از دست میدهند.
مقاله اکونومیست به مساله مقاوم شدن به دارو هشدار داده و عنوان میکند آنهایی که در راس کار هستند، این هشدار را درک نکرده و هزینههای ایجاد شده از کنار آن را حس نمیکنند. هرچند که نمیتوان از پزشکان گله کرد چراکه در سیستم سلامت برخی کشورها، از نوشتن نسخه برای بیمار استقبال میشود و اگر به بیمار گفته شود که باید روند مصرف دارو را تکمیل کند، زیربار
نمیرود.
اکونومیست در عین حال این سوال را مطرح میکند که «اگر نتوانیم رفتار مصرفکنندگان دارو را تغییر دهیم، آیا میتوانیم داروهای تازهیی را به بازار روانه کنیم؟» این سوال با پاسخ منفی بازار روبهرو بوده است چراکه قیمت در مقابل مصرف داروهای مقاومتر ممکن است بالا رفته و به صرفه نباشد.
یکی از راهکارهایی که اکونومیست برای مقابله با مقاومتهای دارویی ارائه میکند، مساله تغییر در سیاستهای دولتهاست تا بتوان میزان مصرف را کنترل کرد. هرچند که به اذعان سرمقاله اکونومیست، نمیتوان راهکار واحدی برای این مشکل ارائه کرد.
