سفری که قرار است مناسبات اقتصادی را متحول کند
گروه ایران|
بنا بر اعلام وزارت خارجه هند و به دعوت رسمی حسن روحانی رییسجمهوری کشورمان، نارندرا مودی نخستوزیر این کشور، فردا در راس هیاتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی به ایران سفر میکند. وی در این سفر دو روزه، علاوه بر دیدار با رییسجمهوری کشورمان، قرار است با رهبر معظم انقلاب نیز دیدار و گفتوگو کند. در همین راستا، پرویز اسماعیلی معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر ریاستجمهوری اظهار داشت: در این سفر چندین سند همکاری میان دو کشور به امضا میرسد که عمدتا مربوط به بخشهای اقتصادی، سرمایهگذاری، تجاری، حملونقل و توسعه بنادر خواهد بود. ازسوی دیگر ابراهیم رحیمپور، معاون آسیا-اقیانوسیه وزارت خارجه کشورمان نیز پیش از این سفر اظهار داشت: در این سفر قرار است سند توافقنامه ترانزیت بین ایران، افغانستان و هند در چابهار به امضا برسد و به احتمال زیاد برای امضای این سند اشرف غنی رییسجمهوری افغانستان نیز به تهران سفر میکند تا این سند در حضور مقامات عالی سه کشور ایران، افغانستان و هند امضا شود. وی تاکید کرد: ایران باتوجه به جایگاه ژئوپلیتیکی که دارد در امر ترانزیتی نقش مهمی دارد و میتواند هند را به آسیای میانه، قفقاز،
روسیه و اروپا متصل کند. همکاری هند و ایران برای هر دو کشور از آنجا که اقتصادهای مکمل یکدیگر بهشمار میروند، بسیار اهمیت دارد.
نقش مهم ایران در تامین انرژی هند
سفر نارندرا مودی به ایران که با بازتابهای وسیع رسانهیی روبهرو بوده است، نخستین دیدار نخستوزیر هند از کشورمان در طول 15سال گذشته است و به عقیده کارشناسان بهدلیل لغو تحریمها و موانع سرمایهگذاری از اهمیت بالایی برای هر دو کشور برخوردار است و فصل نوینی از همکاری بین دو کشور را رقم خواهد زد.
به گزارش ایرنا، هند در زمانهای گذشته و حتی در زمان تحریمهای ظالمانه باوجود فشار کشورهای غربی، همچنان جایگاه خود را بهعنوان دومین خریدار نفت ایران حفظ کرده است. رشد اقتصادی 7درصدی، جمعیت یکمیلیارد و 250میلیون نفری و نداشتن منابع قابل اتکا انرژی باعث علاقه دو طرف برای همکاری در بخش انرژی شده است. ازسوی دیگر، ایران بهعنوان چهارمین دارنده ذخایر بزرگ نفت و دومین ذخایر بزرگ گاز دنیا و نزدیکی جغرافیایی به هند همواره نقش مهمی در تامین انرژی این کشور بهعهده داشته است.
در همین راستا، روابط تجاری و بازرگانی ایران و هند نیز تا پیش از تحریمها در سال2012-2011 به بیش از 16میلیارد دلار میرسید که این میزان بهدلیل تحریمها و پایین آمدن قیمت نفت به 13میلیارد و 250میلیون دلار کاهش یافت که حدود 9میلیارد دلار از این مبلغ مربوط به صادرات ایران و بقیه مربوط به صادرات هند به ایران میشود. بر این اساس، مرکز آمار و اطلاعات وزارت بازرگانی هند اعلام کرد: میزان مبادلات ایران و هند در سال مالی 2016-2015 به 8میلیارد و 299میلیون دلار رسید که 5میلیارد و 674میلیون دلار مربوط به صادرات ایران و بقیه صادرات هند به ایران را تشکیل میدهد. این مرکز مهمترین دلیل کاهش حجم مبادلات تجاری بین ایران و هند در سال گذشته را کاهش شدید قیمت نفت میداند. از سوی دیگر، براساس گزارش این مرکز 6.5میلیارد دلار از صادرات ایران مربوط به نفت و بقیه صادرات غیرنفتی میشود. هماکنون روزانه حدود 400هزار بشکه نفت ایران به هند صادر میشود که تقریبا این میزان معادل خرید نفت این کشور در دوران قبل از تحریم است. حدود 360هزار بشکه از این تعداد بهصورت قراردادهای بلندمدت و بهصورت یکساله و بقیه به صورت قراردادهای تک محموله
به هند صادر شده است. همچنین مواد شیمیایی ارگانیک و غیرارگانیک و کود شیمیایی (هر یک بین 400تا 600میلیون دلار) و پلاستیک و مشتقات آن (حدود یکصد میلیون دلار) از دیگر صادرات ایران به هند را تشکیل میدهد.
سرنوشت بدهیهای نفتی هند به ایران
همچنین پیش از این سفر، منابع مطلع در دولت هند اعلام کردند، هندیها تلاش دارند تا در خلال این سفر بدهی نفتی 6.5میلیارد دلاری خود به ایران را پرداخت کنند. یک مقام وزارت نفت هند در این خصوص گفته بود: تا پیش از این تلاشهای ما برای پرداخت بدهیهای ایران، بهدلیل بیمیلی بانکهای اروپایی برای پرداخت این بدهی نتیجهیی نداده است، اما ما به تلاشهای خود برای پرداخت دستکم بخشی از بدهی نفتی به ایران پیش از سفر نخستوزیر ادامه میدهیم.
چندی پیش نیز تعدادی از پالایشگاههای هندی بدهکار به ایران، باز نبودن کانالهای بانکی بین دو کشور را مهمترین مانع در پرداخت بدهی نفتی این شرکتها عنوان و اعلام کردند به محض رفع مشکل به سرعت بدهی نفتی خود را به حساب ایران واریز میکنند. لازم به ذکر است تا پیش از این هندیها بدهی نفتی خود را بهصورت اقساط پرداخت میکردند و به نظر میرسد که در خلال این سفر زمینههای پرداخت این بدهی به صورت کامل فراهم شود.
