بودجه تهران روي دوش درآمدهاي ناپايدار

تحقق ۴۵ درصدي بودجه پايتخت در پنج ماه

۱۴۰۵/۰۷/۰۸ - ۰۰:۳۸:۱۰
کد خبر: ۴۰۵۲۱۹

عملكرد پنج‌ماهه شهرداري تهران در سال ۱۴۰۵ نشان مي‌دهد ۱۴۷ هزار و ۵۶۹ ميليارد تومان از بودجه اين مجموعه محقق شده كه معادل ۴۵ درصد بودجه مصوب سالانه و ۱۰۷ درصد رقم پيش‌بيني‌شده براي پنج ماه نخست سال است؛ با اين حال، بخش عمده منابع شهرداري همچنان ناپايدار است و در كنار افزايش برخي درآمدها، در بخش‌هايي مانند واگذاري دارايي‌هاي سرمايه‌اي و برخي عوارض، تحقق منابع پايين‌تر از پيش‌بيني بوده است.

عملكرد پنج‌ماهه شهرداري تهران در سال ۱۴۰۵ نشان مي‌دهد ۱۴۷ هزار و ۵۶۹ ميليارد تومان از بودجه اين مجموعه محقق شده كه معادل ۴۵ درصد بودجه مصوب سالانه و ۱۰۷ درصد رقم پيش‌بيني‌شده براي پنج ماه نخست سال است؛ با اين حال، بخش عمده منابع شهرداري همچنان ناپايدار است و در كنار افزايش برخي درآمدها، در بخش‌هايي مانند واگذاري دارايي‌هاي سرمايه‌اي و برخي عوارض، تحقق منابع پايين‌تر از پيش‌بيني بوده است.

همزمان، در جلسه ديروز شوراي شهر تهران (هفتم مهرماه) گزارش‌هاي اعضاي شورا از وضعيت ايمني تهران و محلاتي مانند پيكان‌شهر نشان مي‌دهد مديريت شهري همچنان با مجموعه‌اي از مسائل انباشته در حوزه ايمني، زيرساخت و فرسودگي شهري مواجه است.

حبيب كاشاني، خزانه‌دار شوراي اسلامي شهر تهران، در جريان ارايه گزارش حساب درآمد و هزينه شهرداري تهران تا پايان مردادماه، با اشاره به بودجه ۳۲۲ هزار ميليارد توماني سال ۱۴۰۵، گفت از اين رقم ۲۳۱ هزار و ۲۷ ميليارد تومان مربوط به درآمدها، ۴۳ هزار و ۳۶۲ ميليارد تومان مربوط به منابع حاصل از واگذاري دارايي‌هاي سرمايه‌اي و ۴۷ هزار و ۶۱۰ ميليارد تومان مربوط به منابع حاصل از واگذاري دارايي‌هاي مالي است.

به گفته كاشاني، در پنج ماه نخست سال بايد ۱۳۶ هزار و ۷۳۹ ميليارد تومان از منابع بودجه محقق مي‌شد، اما ميزان وصولي به ۱۴۷ هزار و ۵۶۹ ميليارد تومان رسيد؛ يعني شهرداري در اين مدت ۱۰ هزار و ۸۳۰ ميليارد تومان بيش از رقم مصوب پنج‌ماهه درآمد داشته است.

با اين حال، بررسي تركيب اين درآمدها نشان مي‌دهد همه بخش‌هاي بودجه به يك اندازه محقق نشده‌اند. در فصل درآمدها، از ۹۸ هزار و ۱۰۷ ميليارد تومان پيش‌بيني‌شده، ۱۲۳ هزار و ۴۷۵ ميليارد تومان درآمد حاصل شده كه ۲۵ هزار و ۳۶۷ ميليارد تومان بيشتر از رقم مصوب است.

در مقابل، در فصل واگذاري دارايي‌هاي سرمايه‌اي، از ۱۸ هزار و ۴۱۴ ميليارد تومان پيش‌بيني پنج‌ماهه، تنها ۴ هزار و ۶۴۰ ميليارد تومان محقق شده است. همچنين در واگذاري دارايي‌هاي مالي نيز از رقم ۲۰ هزار و ۲۱۷ ميليارد تومان، ۱۹ هزار و ۴۵۳ ميليارد تومان به ثبت رسيده است.

 

    بخش عمده منابع همچنان ناپايدار

يكي از نكات قابل توجه در گزارش خزانه‌دار شوراي شهر، سهم بالاي درآمدهاي ناپايدار در بودجه شهرداري است. از مجموع بودجه ۳۲۲ هزار ميليارد توماني، ۸۲ هزار و ۱۳۵ ميليارد تومان منابع پايدار و ۲۳۹ هزار و ۸۶۴ ميليارد تومان منابع ناپايدار پيش‌بيني شده است.كاشاني با اشاره به عملكرد پنج‌ماهه گفت از ۱۳۶ هزار و ۷۳۹ ميليارد تومان رقم مصوب اين دوره در بخش درآمدها و منابع، ۳۷ هزار و ۸۷۹ ميليارد تومان، معادل ۲۶ درصد، پايدار و ۱۰۱ هزار و ۸۶۰ ميليارد تومان، معادل ۷۴ درصد، ناپايدار بوده است.

در مجموع نيز ۱۴۷ هزار و ۵۶۹ ميليارد تومان وصول نقد و غيرنقد ثبت شده كه سهم منابع پايدار از آن ۴۲ هزار و ۴۷۳ ميليارد تومان و سهم منابع ناپايدار ۱۰۵ هزار و ۹۶ ميليارد تومان بوده است.اين ارقام نشان مي‌دهد اگرچه تحقق درآمد شهرداري در پنج ماه نخست از برنامه جلوتر بوده، بخش قابل توجهي از اين منابع همچنان به درآمدهاي ناپايدار وابسته است؛ موضوعي كه در ارزيابي ساختار مالي مديريت شهري اهميت دارد.

 

    رشد برخي درآمدها  و عقب‌ماندگي برخي رديف‌ها

در برخي رديف‌هاي درآمدي نيز عملكرد شهرداري از پيش‌بيني‌ها فراتر رفته است. كاشاني اعلام كرد در عوارض آلايندگي، در حالي كه دريافت ۴ هزار ميليارد تومان براي كل سال پيش‌بيني شده بود، در پنج ماه نخست ۱۱ هزار ميليارد تومان وصول شده است.

به گزارش مهر او همچنين از عملكرد عوارض نوسازي و جرايم كميسيون ماده ۱۰۰ خبر داد و گفت: در بخش عوارض نوسازي ۳۲ همت به ازاي كل رقم پيش‌بيني شده براي سال به دست آمده است.

به گفته خزانه‌دار شورا، در جرايم كميسيون ماده ۱۰۰ نيز در برابر پيش‌بيني ۳ هزار و ۳۹۷ ميليارد تومان، ۳ هزار و ۵۵۴ ميليارد تومان درآمد به دست آمده است.

كاشاني همچنين از انتقال ۱۰ هزار ميليارد تومان درآمد مازاد سال قبل به سال جاري خبر داد و گفت: ۶.۵ همت اوراق مشاركت پيش‌بيني‌شده نيز به‌طور كامل به فروش رسيده است. در مقابل، او نسبت به صفر بودن درآمد در برخي رديف‌ها هشدار داد و گفت: در بخش عوارض زيربناي- غيرمسكوني مربوط به مجتمع‌هاي ايستگاهي و پروژه‌هاي مشاركتي و همچنين پارك حاشيه‌اي درآمدها صفر است كه بايد مورد توجه قرار بگيرد و دلايل آن اعلام شود.

 

    جذب اعتبار؛ تنها ۲۴ درصد نسبت به تخصيص

در بخش هزينه‌ها نيز ارقام گزارش‌شده نشان مي‌دهد ميان اعتبار ابلاغي و ميزان جذب منابع فاصله قابل توجهي وجود دارد.كاشاني گفت در بخش مصارف نقدي و غيرنقدي، اعتبار ابلاغي در سه بخش هزينه‌اي، تملك دارايي مالي و تملك دارايي سرمايه‌اي ۲۹۰ هزار و ۸۳۴ ميليارد تومان بوده است. از اين ميزان، ۱۱۷ هزار و ۹۲۷ ميليارد تومان تخصيص يافته و ۱۷۸ هزار و ۶۶۱ ميليارد تومان پرداخت نقدينگي و ۲۹ هزار و ۶۲ ميليارد تومان نيز عملكردي ثبت شده است. به گفته او، درصد جذب نسبت به تخصيص ۲۴ درصد بوده است.بنابراين، در كنار تحقق ۴۵ درصدي بودجه سالانه در بخش درآمد و منابع طي پنج ماه نخست، در بخش مصارف و جذب اعتبارات نيز هنوز فاصله‌اي ميان منابع تخصيص‌يافته و عملكرد ثبت‌شده وجود دارد؛ موضوعي كه در ارزيابي عملكرد مالي مديريت شهري قابل توجه است.

 

    كاهش حريق و ايمن‌سازي ۶۰۰ ساختمان پرخطر

در جلسه ديروز، اعضاي شوراي شهر درباره وضعيت ايمني تهران نيز گزارش‌هايي ارايه كردند. مهدي بابايي، عضو شوراي اسلامي شهر تهران، از كاهش ۸ درصدي حريق در شش ماه نخست سال ۱۴۰۵ نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد و اين كاهش را حاصل تغيير رويكرد مديريت شهري از تمركز صرف بر تجهيزات و امكانات به سمت پيشگيري دانست.بابايي گفت: در دو دهه اخير به‌طور ميانگين سالانه يك درصد رشد حريق در تهران ثبت شده و سياست‌گذاري‌ها عمدتاً بر افزايش تجهيزات، امكانات و ايستگاه‌هاي آتش‌نشاني متمركز بوده است، اما اين اقدامات به تنهايي نتوانسته بود موجب كاهش حريق شود.

به گفته او، تهران اكنون ۱۳۲ ايستگاه آتش‌نشاني و حدود ۶ هزار نيروي متخصص دارد و در برنامه چهار ساله چهارم نيز ۲۱ درصد احكام، معادل ۹۴ شاخص از مجموع ۴۴۵ شاخص، به حوزه ايمني و مديريت بحران اختصاص يافته است.

بابايي همچنين اعلام كرد بودجه حوزه ايمني و مديريت بحران از حدود ۴۰۰ ميليارد تومان در سال ۱۴۰۱ به حدود ۱۵ هزار ميليارد تومان رسيده است.در حوزه ساختمان‌هاي پرخطر نيز تعداد ساختمان‌هاي بحراني از ۱۲۹ مورد به ۴۸ مورد كاهش يافته و ۶۰۰ ساختمان ناايمن از رديف پرخطر خارج و ايمن‌سازي شده‌اند.

 

   توسعه شهري و نگراني از بارگذاري  بدون زيرساخت

سوده نجفي، ديگر عضو شوراي شهر تهران در بخش ديگري از سخنان خود درباره اجراي سياست توسعه مبتني بر حمل‌ونقل عمومي يا TOD هشدار داد و بر ضرورت تناسب بارگذاري ساختماني و جمعيت‌پذيري با ظرفيت حمل‌ونقل عمومي و زيرساخت‌هاي شهري تأكيد كرد. او گفت: نگراني اصلي آن است كه اين سياست به افزايش تراكم ساختماني، تجاري و اداري در محدوده ايستگاه‌هاي مترو، بدون تأمين ظرفيت لازم حمل‌ونقل عمومي و زيرساخت‌هاي شهري منجر شود.

به گفته نجفي، ساخت‌وساز، جمعيت و اشتغال جديد بايد با ظرفيت شبكه معابر، آب، برق، فاضلاب، فضاي سبز و خدمات عمومي متناسب باشد و آثار سلامت، ترافيكي، زيست‌محيطي و زيرساختي افزايش تراكم نيز ارزيابي شود.

 

    پيكان‌شهر؛ تصوير ديگري از مشكلات انباشته تهران

در بخش ديگري از جلسه، گزارش ناصر اماني از محله‌گردي در پيكان‌شهر، ابعاد ديگري از مشكلات زيرساختي تهران را آشكار كرد. پيكان‌شهر با حدود ۷۰ بلوك و ۱۳۰۰ واحد مسكوني، بيش از ۵۰ سال قدمت دارد و حدود ۶ هزار نفر در آن سكونت دارند.

اماني با اشاره به فرسودگي ساختمان‌ها، آب و فاضلاب، مدارس، دسترسي‌ها و وضعيت مالكيت گفت: پس از گذشت بيش از ۵۰ سال از ساخت اين شهرك، هنوز مسائل مربوط به نوسازي، آب و فاضلاب، مدارس، دسترسي‌ها و مالكيت برخي فضاها تعيين تكليف نشده و مردم نبايد هزينه اختلاف يا نامشخص بودن مسووليت ميان دستگاه‌ها را پرداخت كنند.

به گفته او، ساختمان‌هاي شهرك از سال ۱۳۵۲ مورد بهره‌برداري قرار گرفته‌اند و در برخي بلوك‌ها وضعيت ديوارها به اندازه‌اي نامناسب است كه براي مهار آنها از تيرآهن استفاده شده است. فونداسيون‌ها، موتورخانه‌ها و تأسيسات قديمي نيز نيازمند بررسي فني و ايمن‌سازي هستند.يكي از جدي‌ترين مشكلات، نبود شبكه فاضلاب شهري است. اماني گفت: پس از حدود نيم‌قرن، دفع فاضلاب اين شهرك همچنان از طريق چاه‌هاي جذبي انجام مي‌شود.

شبكه آب نيز با فرسودگي و شكستگي‌هاي مكرر مواجه است و تصفيه‌خانه شهرك تعطيل شده است.

 

     مدارس، برق و دسترسي‌هاي نيمه‌تمام

شش مدرسه در پيكان‌شهر فعاليت دارند، اما به گفته اماني ساختمان‌هاي آموزشي نيز با فرسودگي مواجه‌اند. در يكي از مدارس ۳۴۷ دانش‌آموز تحصيل مي‌كنند و مشكلاتي مانند خرابي سرويس‌هاي بهداشتي، سقف و نياز به ايزوگام گزارش شده است.

اماني همچنين درباره كابل‌هاي برق عريان هشدار داد و گفت: شركت برق و دستگاه‌هاي مسوول بايد بدون انتظار براي وقوع حادثه، نسبت به جمع‌آوري يا ايمن‌سازي اين كابل‌ها و رفع ساير نقاط خطرآفرين اقدام كنند.

دسترسي‌هاي پيكان‌شهر نيز با مشكلاتي مواجه است و برخي پروژه‌ها سال‌هاست نيمه‌تمام مانده‌اند. به گفته اماني، در نتيجه وضعيت دسترسي، برخي ساكنان براي رسيدن به مسيرهاي مورد نياز خود ناچارند حدود ۱۲ كيلومتر راه اضافه طي كنند.

مجموع اين گزارش‌ها نشان مي‌دهد عملكرد مديريت شهري تهران در پنج ماه نخست سال از يك سو با تحقق ۴۵ درصدي بودجه و پيشي گرفتن وصولي‌ها از رقم مصوب پنج‌ماهه همراه بوده، اما از سوي ديگر، سهم ۷۴ درصدي منابع ناپايدار در بودجه پنج‌ماهه و جذب ۲۴ درصدي نسبت به تخصيص، همچنان پرسش‌هايي درباره كيفيت و پايداري منابع و نحوه تبديل اعتبارات به عملكرد ايجاد مي‌كند.

در حوزه خدمات شهري نيز كاهش حريق و ايمن‌سازي صدها ساختمان در كنار افزايش بودجه ايمني، از تغيير رويكرد به سمت پيشگيري حكايت دارد؛ اما گزارش پيكان‌شهر و تذكرات اعضاي شورا درباره آتش‌نشانان، حمل‌ونقل، دسترسي‌پذيري و زيرساخت‌ها نشان مي‌دهد بخش قابل توجهي از مسائل شهري همچنان نيازمند تعيين تكليف، تأمين منابع و هماهنگي ميان دستگاه‌هاي مختلف است.

بیمه ملت