پزشكيان در «آيين اختتاميه ارزيابي عملكرد دستگاه‌هاي اجرايي كشور»:

جنگ هميشه راه‌حل عبور از مشكلات نيست

۱۴۰۵/۰۶/۰۵ - ۰۰:۳۷:۲۹
کد خبر: ۴۰۰۸۷۵

رييس‌جمهوري با يادآوري اقتدار و ايستادگي ملت ايران اظهار كرد: مردم نشان دادند اگر لازم باشد، مي‌جنگند و كوتاه نمي‌آيند، اما جنگ هميشه راه‌حل نيست. گرهي كه مي‌توان با دست باز كرد را نبايد با دندان باز كرد. مي‌توان با تدبير و انديشه از اين مسير عبور كرد و به سوي عزت و سربلندي رفت.

رييس‌جمهوري با يادآوري اقتدار و ايستادگي ملت ايران اظهار كرد: مردم نشان دادند اگر لازم باشد، مي‌جنگند و كوتاه نمي‌آيند، اما جنگ هميشه راه‌حل نيست. گرهي كه مي‌توان با دست باز كرد را نبايد با دندان باز كرد. مي‌توان با تدبير و انديشه از اين مسير عبور كرد و به سوي عزت و سربلندي رفت. به گزارش ايسنا، مسعود پزشكيان روز گذشته در «بيست‌ويكمين جشنواره شهيد رجايي و آيين اختتاميه ارزيابي عملكرد دستگاه‌هاي اجرايي كشور»، پيش از آغاز سخنان خود با اشاره به تصوير پشت جايگاه گفت: در اين تصوير، ۵۰ درصد از مردم اين سرزمين وجود ندارند؛ زنان، دختران و مادران ما كاري كارستان كردند و اگر نقش زنان بيشتر از مردان نباشد، كمتر نيست.

رييس‌جمهوري با اداي احترام به نقش زنان در تحولات اخير كشور افزود: در برابر زنان، دختران و مادران سر فرود مي‌آورم. وحدت و انسجام امروز به بركت خون شهدا، دانشمندان، رهبر شهيد، فرماندهان و دانش‌آموزاني شكل گرفته است كه وحشيانه مورد حمله قرار گرفتند. ديدن آن صحنه‌ها هم دل انسان را به درد مي‌آورد و هم نسبت به كساني كه دم از حقوق بشر و انسانيت مي‌زنند، احساس تنفر ايجاد مي‌كند. پزشكيان با اشاره به ايستادگي اقشار مختلف در جنگ اخير اظهار كرد: مردم در برابر تجاوز، قلدري و نامردي ايستادند. بازاريان، كارگران، دانش‌آموزان و دانشمندان، باوجود سختي‌هايي كه داشتند و همچنان دارند، جانانه در ميدان ماندند.

 

    مشكلات امروز ناشي از اعمال فشارهاي  غيرانساني وحشيانه‌اي بر ايران است

رييس‌جمهوري با گراميداشت ياد شهيدان رجايي و باهنر ادامه داد: شهيد رجايي بزرگوار و شهيد باهنر به ما آموختند فاصله گرفتن از مردم اشتباه است. مردم سرمايه كشور هستند و همه مسوولان، خدمتگزار مردمند. مشكلات امروز ناشي از فشارهاي غيرانساني و وحشيانه‌اي است كه بر كشور اعمال شده، اما زنان، مردان و همه مردم اجازه ندادند دشمن به خيال خام خود دست پيدا كند؛ اين راه را ادامه خواهيم داد. پزشكيان با اشاره به آيات تلاوت‌شده در ابتداي مراسم گفت: خداوند در قرآن مي‌فرمايد: «ان‌الله يأمركم أن تودوا الأمانات إلي أهلها»؛ خداوند چه زيبا امر مي‌كند امانت بايد به اهل امانت سپرده شود؛ كساني بايد جلودار باشند كه مي‌دانند، مي‌توانند و باور و ايمان دارند.

 

    مسووليت نبايد به كساني واگذار شود كه  صرفا دوست و همراه فرد يا گروهي هستند

وي بر ضرورت سپردن مسووليت‌ها به افراد شايسته تاكيد كرد و افزود: مسووليت نبايد به كساني واگذار شود كه صرفا دوست و همراه يك فرد يا گروه هستند. اگر مردم حضور افراد توانمند و كاردان را در صحنه ببينند، همواره پشت قدرت و حاكميت خواهند ايستاد. دستور خداوند اين است كه توانمندان بالا بيايند و كار به كاردان سپرده شود. پزشكيان با اشاره به مفاهيم آيات «سوره الرحمن» ادامه داد: هميشه به اين موضوع فكر مي‌كنم چرا آيات سوره الرحمن بيشتر در مجالس ترحيم تكرار مي‌شود. اين آيات جهان‌بيني بي‌نهايت از هستي، نظام‌مندي و توانمندي را به انسان نشان مي‌دهد. خداوند مي‌فرمايد: «والسماء رفعها ووضع الميزان ألا تطغوا في الميزان وأقيموا الوزن بالقسط ولا تخسروا الميزان»؛ اين طرح خداوند است كه طغيان نكنيم، كم نگذاريم و درست رفتار كنيم. رييس‌جمهوري با تاكيد بر ضرورت رعايت عدالت در همه سطوح تصريح كرد: مديران، افراد، پدران و مادران بايد براساس ميزان و عدالت رفتار كنند. اگر درون مجموعه‌هاي خود با مشكل روبه‌رو هستيم، اشكال از خود ماست كه دستور خداوند را اجرا نمي‌كنيم. دستور خداوند اين است افراد نزديك به من بي‌دليل بالا نيايند و كساني كه با من نيستند، به‌ناحق پايين نگه داشته نشوند. وي ميدان‌دادن به نيروهاي توانمند را لازمه پيشرفت كشور دانست و گفت: اگر همين يك دستور را اجرا كنيم، مي‌توانيم به جوانان، كارمندان، كارگران و نيروهاي نخبه ميدان بدهيم. فرصت بايد در اختيار همه قرار گيرد و واگذاري مديريت بايد بر پايه توانمندي و باور باشد. همه كساني كه امروز در اين مراسم حضور دارند، مي‌توانستند در اين جايگاه قرار بگيرند؛ من انسان ويژه‌اي نيستم و بايد بستر تحقق اين مسير را فراهم كنيم. پزشكيان با انتقاد از رويكردهاي محدودكننده در نظام مديريتي تاكيد كرد: بروز توانمندي‌ها با ذهن‌هاي بسته و محدود كردن نيروها به كارهايي كه مديران مي‌خواهند، امكان‌پذير نيست. چنين رويكردي به معناي كشتن ايده و خلاقيت و زير پا گذاشتن باورهاست. رييس‌جمهوري تلاش و نوآوري را نتيجه اجراي دستورات الهي دانست و گفت: حل مشكلات مردم، رفتار مناسب و فراهم كردن زمينه رشد انسان‌ها، در امتداد مفاهيمي همچون «رب اعلي، رب عظيم و رب كريم» است كه پيامبر اكرم مطرح كردند. مسلمانان در آغاز بعثت در برابر «لات و عزي»،‌الله اكبر مي‌گفتند.‌الله اكبر يعني باور به برتري خداوند و تلاش براي ارزشمندتر، علمي‌تر و خلاق‌تر شدن.

 

    هيچ‌كس نبايد بي‌دليل  در جايگاهي بالاتر قرار گيرد

وي با بيان اينكه امكان رشد بايد براي همه افراد جامعه فراهم باشد، افزود: هر كسي مي‌تواند رشد كند، اما هيچ‌كس نبايد بي‌دليل در جايگاهي بالاتر قرار گيرد. در سخنان اميرالمومنين نيز بر ارزيابي، اعتماد و ميدان دادن به افراد توانمند تاكيد شده است. بايد سازوكاري در جامعه ايجاد شود تا كساني كه توانايي دارند، فرصت حضور و گره‌گشايي از مشكلات مردم را پيدا كنند.

 

    ارزيابي‌ها براساس ميزان عملكرد  و عدالت انجام شود

پزشكيان با اشاره به برنامه‌هاي دولت در سازمان اداري و استخدامي كشور تصريح كرد: دستور داده‌ايم ارزيابي‌ها براساس ميزان عملكرد و عدالت انجام شود تا ايران پيشرفت كند. باهوش‌ترين، باايمان‌ترين و شايسته‌ترين زنان و مردان بايد بدون توجه به قوميت، جنسيت يا منطقه محل زندگي، فرصت حضور و خدمت پيدا كنند. رييس‌جمهوري عملكرد استانداران را در اين زمينه قابل‌توجه دانست و گفت: كاري كه امروز استانداران انجام داده‌اند، استثنايي است. براي نمونه، دكتر بيجار در استان سيستان و بلوچستان موجب رضايت مردم شده است. تمام تلاش وزرا، مديران و مسوولان، ادامه همين مسير است. همه موظف به خدمت به مردم هستيم تا وحدت، همدلي، انسجام و همراهي را تقويت كنيم.

 

    جنگ هميشه راه‌حل عبور از مشكلات نيست

وي با يادآوري اقتدار و ايستادگي ملت ايران اظهار كرد: مردم نشان دادند اگر لازم باشد، مي‌جنگند، مي‌توانند و كوتاه نمي‌آيند، اما جنگ هميشه راه‌حل نيست. گرهي را كه مي‌توان با دست باز كرد را نبايد با دندان باز كرد. مي‌توان با تدبير و انديشه از اين مسير عبور كرد و به سوي عزت و سربلندي رفت.

 

    تحليل‌هاي جهاني مي‌گويد ايران پيروز شده اما گاهي خودمان روايت شكست مي‌سازيم

پزشكيان تفاهمنامه اخير را سند افتخار جمهوري اسلامي ايران دانست و تصريح كرد: در همه تحليل‌هاي جهاني، ايران پيروز اين ميدان شناخته شده، اما گاهي خودمان روايتي مي‌سازيم كه گويا شكست خورده‌ايم. درست است كه به دشمن اعتماد نداريم و اين بي‌اعتمادي طبيعي است. رييس‌جمهوري با استناد به فرمان اميرالمومنين به مالك اشتر درباره صلح افزود: اميرالمومنين مي‌فرمايد صلحي كه دشمن پيشنهاد مي‌كند و رضايت خداوند در آن است، رد نكن، زيرا صلح موجب آسايش لشكريان و امنيت مردم و بازار مي‌شود. وي با تاكيد بر ضرورت هوشياري پس از صلح يادآور شد: اميرالمومنين پس از توصيه به پذيرش صلح، سه بار بر حذر بودن تاكيد مي‌كند، زيرا ممكن است دشمن نزديك شود و غافلگير كند. اين سخن به‌معناي مخالفت با صلح نيست، بلكه بايد با تدبير، انديشه، حزم و دورانديشي عمل كرد. پزشكيان وفاي به پيمان را از مهم‌ترين فرايض الهي دانست و تصريح كرد: وقتي پيماني بسته شد، بايد گردن را در گرو پيمان گذاشت و در برابر پيمان‌شكني ايستاد. در ميان فرايض الهي، وفاي به عهد از مورد توافق‌ترين فرايض است و حتي مشركان نيز بايد به پيمان پايبند بمانند.

 

    تلاش مي‌كنيم با تدبير از بحران

 خارج شويم

رييس‌جمهوري با بيان اينكه عبور از بحران‌هاي موجود نيازمند تلاش و تدبير است، گفت: اعتماد نداريم، اما تلاش خواهيم كرد با تدبير از اين بحران خارج شويم. عده‌اي نمي‌خواهند اجازه دهند ايران به قدرت دست پيدا كند، اما با تدبير، رهنمودهاي رهبر عزيزمان و هماهنگي سران قوا مي‌توان اين مسير را طي كرد. وي با اشاره به حمايت اعضاي شوراي امنيت ملي از تفاهمنامه اخير تاكيد كرد: كساني كه از اين تفاهمنامه دفاع كردند، به فكر عزت و سربلندي كشور هستند؛ افراد واداده‌اي نيستند و در ميدان جنگ حضور دارند و زندگي خود را در اين ميدان گذاشته‌اند. همه اعضا ‌جز يك مورد استثنا، از تفاهمنامه دفاع كردند. پزشكيان انديشه، تعقل، مصلحت، عزت و حكمت را مبناي ادامه اين مسير دانست و ادامه داد: بايد اين راه را به‌گونه‌اي طي كنيم كه شرمنده مردم نباشيم. همه تحليل‌ها در دنيا اين بود كه ايران بايد چندين بار سقوط مي‌كرد، اما با قدرت ايستاده‌ايم و با همراهي، همدلي و اقتدار، راه را ادامه خواهيم داد. رييس‌جمهوري با قدرداني از همراهي اقشار مختلف جامعه تصريح كرد: بايد قدر مردم، زنان، جوانان و مردان كشور را بدانيم و از همه كساني كه در ميدان حضور داشتند، تشكر كنيم. از كساني كه در خانه ماندند، فريب وطن‌فروشان و خودباختگان را نخوردند و با جريان‌هاي ضدايراني همراه نشدند نيز قدرداني مي‌كنم. براي ايران، با همراهي، همدلي و همبستگي پيش خواهيم رفت. وي يادآور شد: اميرالمومنين مي‌فرمايد هنگامي كه خداوند ديد صادقانه در ميدان ايستاده‌ايم، پيروزي را نازل كرد و خواري و ذلت را بر دشمن پديد آورد. ممكن است گاهي كشته شويم و گاهي بكشيم، اما خداوند رفتار ما را مي‌بيند و اگر صادقانه بايستيم، پيروزي را نصيب ما خواهد كرد. اگر صادقانه كار كنيم و در ميدان بايستيم، به حول و قوه الهي پيروز خواهيم شد.

 

بیمه ملت