بازگشایی بازار سهام تا مشخص شدن وضعیت آتش‌بس به صلاح نیست / با تخصیص منابع می‌توان شرایط بازار را مدیریت کرد

۱۴۰۵/۰۱/۲۹ - ۰۹:۱۳:۱۲
کد خبر: ۳۸۳۴۲۷
بازگشایی بازار سهام تا مشخص شدن وضعیت آتش‌بس به صلاح نیست / با تخصیص منابع می‌توان شرایط بازار را مدیریت کرد

با اعلام آتش‌بس دو هفته‌ای میان ایران و آمریکا بسیاری از سهامداران امیدوار بودند سازمان بورس اقدام به بازگشایی بازار سهام کند، اما روشن شده، معاملات تا پایان هفته جاری متوقف است. بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه به تجارت‌نیوز گفته: «تا زمان مشخص‌شدن وضعیت آتش‌بس بهتر است بازار سهام تعطیل بماند.»

 با آغاز حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران در اسفند سال 1404، بلافاصله بازار سهام بسته شد و حتی با وجود اعلام آتش‌بس دوهفته‌ای، قرار است دست‌کم تا پایان هفته جاری نیز تعطیل بماند.

بسیاری از کارشناسان معتقدند تا زمانی که وضعیت صنایع آسیب‌دیده در جنگ مشخص نباشد و میزان خسارات اعلام نشود، سازمان نباید اقدام به بازگشایی بازار کند. اما در طرف مقابل، سهامداران منتظر بازگشایی بازار سهام هستند تا بتوانند سرمایه‌های خود را نقد کنند.

تا مشخص شدن کامل وضعیت کشور و پایان یافتن آتش‌بس، بهتر است بازار سهام تعطیل باشد
بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز بیان کرد: «با توجه به اینکه آتش‌بس موقت دوهفته‌ای هنوز متزلزل است، طبیعتا بازگشایی بازار سهام نیز پایدار نخواهد بود و این وضعیت می‌تواند اضطراب مجددی ایجاد کرده و به بورس آسیب بزند.»

او ادامه داد: «بنابراین ترجیح ما بر این است که تا مشخص شدن کامل وضعیت اقتصادی، اجتماعی، نظامی و سیاسی و پایان یافتن آتش‌بس، بازار سهام متوقف بماند.»

اگر مدیران تصمیم به بازگشایی بازار سهام بگیرند، باید اعلام میزان خسارت در جنگ 40 روزه، الزامی باشد
این کارشناس بازار سرمایه گفت: «اما اگر مدیران تصمیم به بازگشایی بازار سهام بگیرند، باید رعایت مواردی از جمله شفاف‌سازی شرکت‌ها و اعلام میزان خسارت در جنگ 40 روزه برای سهامداران الزامی باشد تا تصمیم‌گیری‌ها بر اساس شایعات یا اخبار رسانه‌های غیررسمی انجام نشود.»

تجربه جنگ 12 روزه نشان می‌دهد، با تخصیص منابع اعتباری یا دائمی می‌توان شرایط را مدیریت و اقدام به بازگشایی بازار کرد

فلاح گفت: «همچنین با توجه به اینکه تعطیلی بازار سهام و رفتارهای هیجانی از تبعات طبیعی جنگ است، قاعدتا راهکارهای مصوب و مدونی برای مدیریت این شرایط در نظر گرفته شده است؛ مانند صندوق حمایتی و صندوق تثبیت.»

او ادامه داد: «تجربه پس از جنگ 12 روزه نشان می‌دهد که با تخصیص منابع اعتباری یا دائمی می‌توان شرایط را مدیریت و اقدام به بازگشایی بازار کرد.»

سازمان بورس باید پیش از بازگشایی بازار، با جزئیات و شفافیت کامل، شرایط را تشریح کند تا از واکنش‌های هیجانی جلوگیری شود

فلاح گفت: «اگر قرار است بازار سهام بازگشایی شود، باید مقدمات لازم از جمله آمادگی ناشران برای اطلاع‌رسانی و زیرساخت‌های این صندوق‌ها فراهم باشد؛ سازمان بورس نباید صرفا با یک خبر کوتاه تاریخ بازگشایی را اعلام کند، بلکه باید با جزئیات و شفافیت کامل، شرایط را تشریح کند تا از واکنش‌های هیجانی جلوگیری شود.»

ممکن است نیاز باشد ساختارهای فرآیندی مانند تغییر دامنه نوسان اعمال شود

او بیان کرد: « در نهایت، اگر بازار سهام با در نظر گرفتن این شرایط باز شود، ممکن است نیاز باشد ساختارهای فرآیندی مانند تغییر دامنه نوسان اعمال شود.»

منبع: تجارت نیوز