اقناع اجتماعي و اطلاعرساني شفاف به مردم
رييسجمهور «استفاده از تمامي ظرفيتها براي اجراي دقيق طرح»، «اقناع اجتماعي و اطلاعرساني شفاف به مردم»، «هماهنگي مستمر با مركز و ساير دستگاهها»، «گزارشدهي فوري و رفع هرگونه اختلال در اجرا» و «مدارا، گفتوگو و پاسخگويي به مطالبات مردم» را به عنوان ۵ دستور كليدي براي اجراي موفق طرح اصلاح نظام يارانهاي به استانداران ابلاغ كرد.
رييسجمهور «استفاده از تمامي ظرفيتها براي اجراي دقيق طرح»، «اقناع اجتماعي و اطلاعرساني شفاف به مردم»، «هماهنگي مستمر با مركز و ساير دستگاهها»، «گزارشدهي فوري و رفع هرگونه اختلال در اجرا» و «مدارا، گفتوگو و پاسخگويي به مطالبات مردم» را به عنوان ۵ دستور كليدي براي اجراي موفق طرح اصلاح نظام يارانهاي به استانداران ابلاغ كرد.
به گزارش اطلاعرساني رياستجمهوري؛ جلسه تبيين و هماهنگي روند اجراي طرح بزرگ اقتصادي دولت با موضوع اصلاح نظام پرداخت يارانه كالاهاي اساسي به نفع مردم، صبح روز پنجشنبه ۱۸ دي ۱۴۰۴ با حضور مسعود پزشكيان، اعضاي اقتصادي كابينه و با مشاركت برخط استانداران سراسر كشور برگزار شد. اين جلسه با هدف ايجاد هماهنگي حداكثري ميان دولت و استانها براي اجراي هرچه دقيقتر، موثرتر و موفقتر اين طرح ملي برگزار شد. رييسجمهور در اين جلسه ضمن قدرداني از تلاشها و زحمات تمامي دستاندركاران اجراي اين طرح بزرگ اقتصادي، تأكيد كرد: گام نخست و بسيار مهم در اجراي موفق اين طرح، اطلاعرساني دقيق، شفاف و بهموقع به جامعه است. بايد براي مردم بهروشني تبيين شود كه در گذشته منابع كشور چگونه با رانت و بيعدالتي توزيع ميشد و دهكهاي بالاي جامعه بيشترين بهره را ميبردند، در حالي كه اكنون دولت در پي توزيع عادلانه منابع ميان همه مردم است.
پزشكيان با تأكيد صريح بر حفظ حقوق مردم در منابع كشور تصريح كرد: در اين طرح يارانه دهكهاي يارانهبگير به هيچعنوان حذف نخواهد شد، بلكه يارانهاي كه پيش از اين به برخي واردكنندگان اختصاص مييافت، مستقيما به مصرفكننده نهايي پرداخت خواهد شد.رييسجمهور با اشاره به اصول حاكم بر اين طرح افزود: بازار بهصورت كاملا شفاف و بدون تبعيض، پذيراي عرضه منابع دولتي خواهد بود. اگرچه از منظر علمي و اقتصادي، روند توزيع ميتواند بهصورت پلكاني و به نفع دهكهاي پايينتر باشد، اما در مقطع فعلي بنا بر آن است كه پرداختها به همه مردم انجام شود. بر اساس مطالعات دقيق، هشت دهك پايين جامعه نه تنها متضرر نخواهند شد، بلكه از منافع بيشتري برخوردار ميشوند و دو دهك بالاي درآمدي نيز متناسب با مصرف مازاد خود، هزينه بيشتري پرداخت خواهند كرد.پزشكيان با تأكيد ويژه بر نقش استانداران و مديران استاني در اجراي طرح بزرگ اقتصادي دولت و لزوم اهتمام ويژه به تعامل و روابط بين بخشي در سازمانهاي استاني خاطرنشان كرد: برخي مديران هنوز به ابعاد مختلف اين طرح تسلط كافي ندارند و لازم است در كوتاهترين زمان ممكن، اهداف و ابعاد طرح براي همه مديران روشن شود و زبان و نگاه مشترك شكل بگيرد.
رييسجمهور تأكيد كرد و افزود: اين طرح بايد به يك گفتمان عمومي تبديل شود؛ گفتماني كه هدف آن حذف رانت، مقابله با ارزخواري، جلوگيري از هدررفت منابع و صيانت از معيشت مردم است. پزشكيان با بيان اينكه دليل تاكيد ويژه بر اعطاي اختيارات به استانداران به عنوان يكي از اولويتهاي دولت از ابتدا، دقيقا براي چنين مقاطعي و شرايطي بود تا در اجراي طرحهاي بزرگ و فراگير ملي بتوان از ظرفيت استانداريها و تصميمگيريها به موقع و اثر بخش بهره برد، تصريح كرد: استانداران بايد از تمامي ظرفيتها و اختيارات خود استفاده كنند و در عين حال، هماهنگي مستمر با مركز را به عنوان يك ضرورت جدي مدنظر داشته باشند.
رييسجمهور تأكيد كرد: هر سازمان در استان بايد ابتدا خود بهطور كامل نسبت به اهداف طرح توجيه شود و سپس با اهتمام ويژه، فرآيند اقناع جامعه هدف را دنبال كند. ائمه جمعه و جماعات، فرهنگيان، چهرههاي برجسته فرهنگي و اقتصادي و صاحبان تريبون بايد گفتوگو با مردم را آغاز كنند؛ چرا كه اگر اقناع بهدرستي انجام شود، نه تنها اعتراضي شكل نخواهد گرفت، بلكه مردم به حاميان طرح دولت تبديل خواهند شد. پزشكيان با اشاره به ضرورت مسووليتپذيري و پاسخگويي مديران استاني تصريح كرد: عملكرد استانداريها و سازمانهاي استاني در حوزه اجرا و اقناع اجتماعي ارزيابي خواهد شد و در صورت بروز اختلال در روند اجراي طرح، مديران مربوطه بايد پاسخگو باشند.
رييسجمهور با اشاره به جلسات منظم كارگروه اجراي طرح اظهار داشت: در بخش حمايت از صنايع، توليدكنندگان و صنوف، تمهيدات لازم انديشيده شده و با تأمين مالي بانكها، واحدهاي توليدي و صنعتي با مشكل نقدينگي مواجه نخواهند شد.
پزشكيان همچنين بر نظارت دقيق وزارتخانههاي صمت و جهاد كشاورزي تأكيد كرد تا تسهيلات تخصيصيافته دقيقا در مسير اهداف تعيينشده هزينه شود. رييسجمهور با بيان اينكه موفقيت اين طرح نيازمند همدلي همه اركان حاكميت است، گفت: ما به درستي انتخاب اين مسير يقين داريم و اگر همه باور داريم كه مسير گذشته در توزيع منابع، مبتني بر تبعيض، رانت و فساد بوده است، بايد دستبه دست هم دهيم تا اين طرح بزرگ اقتصادي به نفع مردم بهدرستي اجرا شود.پزشكيان بر ضرورت فعالسازي روابط عمومي استانداريها و دستگاههاي اجرايي استاني تأكيد كرد و افزود: اطلاعرساني مستمر به مردم و شنيدن صداي آنان ضروري است. ستاد اجراي طرح بهصورت شبانهروزي فعال است و شخصا در ميدان حضور دارم تا هيچ دغدغه يا شبههاي براي مردم باقي نماند.رييسجمهور با اشاره به اهميت مديريت محلهمحور و مشاركت مردمي گفت: مشاركت مردم، شهرداريها، سازمانهاي مردمنهاد، نخبگان دانشگاهي و ظرفيتهاي بومي هر استان بايد جدي گرفته شود و هر استان متناسب با فرهنگ و سبك زندگي مردم خود، از توانمنديهاي منطقهاي براي پيشبرد بهتر طرح استفاده كند. معتقدم اگر در اجراي الگوي مديريت محلهمحور در استانها به عنوان يكي از اولويتهاي دولت تسريع ميشد، قطعا از بروز اعتراضات جلوگيري ميكرد. پزشكيان با تبيين شرايط كشور و اهداف دولت اجراي اين طرح بزرگ اقتصادي تصريح كرد: ما در ميانه يك جنگ تمامعيار اقتصادي با تحريمها و فشارهاي خارجي و همچنين منافعطلبي و رانتخواري داخلي قرار داريم. طبيعي است كه صاحبان منافع از اجراي اين طرح ناراضي باشند، اما دولت مصمم است ريشه فساد و تبعيض را بخشكاند و معيشت مردم را تا حد امكان از فشارهاي خارجي مصون نگه دارد.
رييسجمهور همچنين خطاب به استانداران تأكيد كرد: در مواجهه با اعتراضات، نهايت مدارا، گفتوگو، تعامل و شنيدن مطالبات مردم در دستور كار باشد و از هرگونه رفتار خشن و قهري پرهيز شود. پيش از سخنان رييسجمهور، رييس كل بانك مركزي و وزراي امور اقتصادي و دارايي، صنعت، معدن و تجارت، جهاد كشاورزي، راه و شهرسازي و تعاون، كار و رفاه اجتماعي، در سخناني جداگانه به تبيين وظايف و ماموريتهاي دستگاههاي متبوع خود در اجراي اين طرح پرداختند و به پرسشهاي تعدادي از استانداران پاسخ دادند. در پايان مقرر شد هرگونه ابهام يا مانع اجرايي از سوي استانداران، در اسرع وقت از طريق معاون اقتصادي وزير كشور به رييس كل بانك مركزي به عنوان رييس كارگروه اجراي طرح منتقل و در جلسات روزانه كارگروه مطرح و در كوتاهترين زمان ممكن برطرف شود.
