فرمول قيمتگذاري خوراك پتروشيمي در حال بررسي است
قيمت خوراك پتروشيمي براساس مصوبه سال ۱۳۹۵ با فرمولي تركيبي از قيمتهاي اروپايي و گاز داخلي تعيين شده بود كه پس از جنگ اوكراين و جهش قيمت انرژي با چالشهايي روبه رو شد و در اين زمينه بخش خصوصي درخواست كرده در اين فرمول بازنگري شود.
قيمت خوراك پتروشيمي براساس مصوبه سال ۱۳۹۵ با فرمولي تركيبي از قيمتهاي اروپايي و گاز داخلي تعيين شده بود كه پس از جنگ اوكراين و جهش قيمت انرژي با چالشهايي روبه رو شد و در اين زمينه بخش خصوصي درخواست كرده در اين فرمول بازنگري شود.
به گزارش ايسنا، حسن عباسزاده، مديرعامل شركت ملي صنايع پتروشيمي در حاشيه همايش سرمايهگذاران صنعت پتروشيمي در جمع خبرنگاران اظهار كرد: قيمت خوراك پتروشيمي براساس مصوبه سال ۱۳۹۵ با فرمولي تركيبي از قيمتهاي اروپايي و گاز داخلي تعيين شده بود، پس از جنگ اوكراين و جهش قيمت انرژي با چالشهايي روبه رو شد.
وي ادامه داد: در اين راستا، بخش خصوصي درخواست كرده است در اين فرمول بازنگري شود و رييسجمهور اين موضوع را به وزارت نفت اعلام و بخش معاونت برنامهريزي وزارت نفت در حال بررسي دقيق آن است. از آنجا كه بخشي از محل هدفمندي يارانهها نيز از محل فروش گاز تأمين ميشود، ابعاد مختلفي در حال بررسي است و در اين ماه سناريوهاي نهايي اعلام شود.
وي افزود: اميدواريم با نهايي شدن سناريوها، شاهد تصميمگيري سريع در اين زمينه باشيم؛ همچنين گزينههايي مانند كاهش سهم قيمتهاي مرجع اروپايي يا تغيير كلي مبناي فرمول در دستور كار قرار دارد.
عباسزاده در ادامه به آخرين وضعيت به وضعيت پروژههاي اصلي صنعت پرداخت پتروشيمي اشاره كرد و تشريح كرد: نخستين پروژه PDH (پروپان ديهيدروژناسيون) كشور، يعني پروژه سلمان فارسي با بيش از ۹۰ درصد پيشرفت، تا خرداد ماه سال آينده به بهرهبرداري ميرسد. پس از آن، دو پروژه ديگر و ساير واحدهاي PDH مانند پتروشيمي پارس، پتروشيمي بلند خليج فارس، پتروشيمي جم و پتروپرديس سينا كه از خوراك پروپان پارس جنوبي تغذيه ميشوند، در حال پيشرفت هستند. در زمينه بازگشت ارز صادراتي صنعت پتروشيمي عملكرد بسيار خوبي داشته و بيش از ۹۸ درصد ارزش شركتهاي پتروشيمي به كشور بازگشته است.
مديرعامل شركت ملي صنايع پتروشيمي درباره كامپاندها با اشاره به اينكه اين موضوع در حوزه وزارت صمت قرار دارد و گلايههايي از سوي صنايع پاييندستي مطرح شده، گفت: تفكيك وظايف وزارت صمت و شركت ملي صنايع پتروشيمي بر اساس آييننامههاي مصوب، ازجمله آييننامه سال ۱۳۷۶، بهطور شفاف مشخص شده و تسهيلگري در هر دو سمت در حال پيگيري است. مديريت صنايع تكميلي شركت ملي صنايع پتروشيمي با هدف توسعه صنايع پاييندستي فعال است و مطالعات امكانسنجي در اختيار سرمايهگذاران بخش خصوصي واقعي قرار ميگيرد و متولي اصلي توسعه صنايع پاييندستي وزارت صمت است.
وي تأكيد كرد: در بازار دوم ارز، مذاكراتي با بانك مركزي انجام و مشوقهايي براي عرضه بخشي از ارز پتروشيميها در اين بازار با شرايطي در نظر گرفته شده است. شركتهاي پتروشيمي كه بيش از برنامه صادرات دارند، ميتوانند ارز مازاد خود را در بازار دوم عرضه كنند، همچنين ارز حاصل از محصولات توليدي با سرمايهگذاري در جمعآوري گازهاي مشعل و برخي شركتهاي زيانده نيز مشمول اين سياست شدهاند.همچنين درخواست شده شركتهايي كه در حوزه بهينهسازي مصرف انرژي سرمايهگذاري ميكنند و از محل صرفهجويي گاز بخش خانگي توليد دارند، بتوانند ارز خود را در بازار دوم عرضه كنند كه احتمالا قبول ميشود.
مديرعامل شركت ملي صنايع پتروشيمي درباره پروژههاي پتروشيمي كه در آستانه بهرهبرداري براي امسال هستند، اظهار كرد: از طرحهاي شاخص، پروژه الفين و واحد MEG پتروشيمي بوشهر و واحد پلياتيلن و الفين پتروپالايش كنگان است كه تا پايان امسال به بهرهبرداري ميرسند. از ابتداي امسال تا مهر ماه حدود ۷۰ همت عرضه اعتباري از سوي پتروشيميها به صنايع پاييندستي انجام شده و اميدوارهستيم اين عدد تا پايان سال از پارسال فراتر برود؛ پارسال ۱۲۲ همت عرضه اعتباري انجام شد.
وي در پايان درباره وضع تأمين خوراك و محدوديتهاي گازي در زمستان امسال توضيح داد: امسال بهدليل آغاز ديرتر سرما و ذخيرهسازي مناسب سوخت مايع، محدوديتهاي گازي براي پتروشيميها ديرتر اعمال شد. هماكنون برخي صنايع با محدوديت مواجهاند. اين توقفها بهصورت نوبتي مديريت ميشود و نميتوان عدد مشخصي براي آن اعلام كرد، اما اميدواريم نسبت به سال قبل محدوديتها كمتر باشد.
