چندنرخي بودن قيمت آرد زمينه سوءاستفاده را ايجاد كرده

۱۴۰۴/۰۸/۲۷ - ۰۱:۱۲:۲۲
کد خبر: ۳۶۶۳۰۴

 عضو كميسيون صنايع غذايي اتاق ايران با استناد به نامه‌اي رسمي خطاب به رييس‌جمهور درباره مشكلات چندنرخي بودن قيمت آرد تأكيد كرد كه فاصله قابل توجه ميان نرخ آرد يارانه‌اي و آزاد، فضاي گسترده‌اي براي سوءاستفاده ايجاد كرده و بخش قابل توجهي از آرد يارانه‌اي به سمت توليدات غير اصلي هدايت مي‌شود؛ در نتيجه يارانه واقعي به دست مصرف‌كننده نهايي نمي‌رسد.

 به گزارش ايرنا از اتاق بازرگاني ايران، محسن لزوميان روز دوشنبه با اشاره به اهميت نان به عنوان كالاي اساسي در سبد غذايي مردم و نقش آن در اقتصاد كشور گفت: توسعه پايدار صنعت نان محدود به افزايش توليد نيست، ارتقاي كيفيت، نوآوري و بهره‌وري به همراه توليد محصولات شناسنامه‌دار از اركان اصلي اين صنعت محسوب مي‌شود. وي با بيان اينكه كارخانه‌هاي نان صنعتي و شناسنامه‌دار مي‌تواند در بازارهاي بين‌المللي رقابت كند كه نيازمند رعايت استانداردهاي توليد و بسته‌بندي است، اظهار داشت: صادرات اين محصول فقط تجارت كالا نيست، ارتقاي كيفيت محصول داخلي و حضور در بازارهاي خارجي نيز اهميت دارد. بدون ارتقاي استانداردها و فناوري توليد، رقابت در بازارهاي جهاني دشوار خواهد بود. لزوميان با اشاره به تصميم‌هاي اخير در حوزه صادرات نان صنعتي گفت: در حال حاضر صادرات اين محصول محدود شده، اما اگر قيمت آرد يكسان‌سازي شود، شرايط رقابت براي توليدكنندگان شناسنامه‌دار فراهم خواهد شد و امكان صادرات گسترده نان صنعتي ايجاد مي‌شود. عضو هيات نمايندگان اتاق ايران با انتقاد از نان‌هاي زيرپله‌اي بدون شناسنامه گفت: اين محصولات در مكان‌هاي غير استاندارد توليد و بسته‌بندي مي‌شوند و سلامت مصرف‌كننده را تهديد مي‌كنند. توليدكنندگان كارخانه‌هاي نان صنعتي و شناسنامه‌دار كه هزينه استانداردسازي و كيفيت را متحمل مي‌شوند با رقابت نابرابر مواجه‌اند و اين موضوع بقاي صنعت نان صنعتي را تهديد مي‌كند. لزوميان به اهميت فناوري و نوآوري در توليد اشاره كرد و گفت: استفاده از تكنولوژي‌هاي مدرن در فرآيند توليد، كنترل كيفيت، بسته‌بندي و بازاريابي به افزايش توان رقابتي محصولات شناسنامه‌دار كمك مي‌كند؛ بدون توجه مستمر به استانداردها و ارتقاي كيفيت، ورود به بازارهاي منطقه‌اي و بين‌المللي دشوار خواهد بود. رييس اتحاديه سراسري توليدكنندگان و صادركنندگان نان ايران همچنين بر ضرورت آموزش و توانمندسازي توليدكنندگان و كارگران صنعت نان تاكيد كرد و گفت: بهبود مهارت‌ها و رعايت اصول كيفيت و بهداشت نه تنها رضايت مصرف‌كننده را افزايش مي‌دهد، بلكه موجب كاهش ضايعات و ارتقاي سودآوري توليدكنندگان قانوني خواهد شد. رييس اتحاديه درباره اقدامات اتحاديه براي حمايت از كارخانه‌هاي نان صنعتي و شناسنامه‌دار و توسعه صادرات توضيح داد: تدوين استانداردهاي توليد، تسهيل دسترسي به بازارهاي خارجي، ارايه مشاوره‌هاي تخصصي و ايجاد شبكه‌هاي توزيع منسجم از اولويت‌هاي اتحاديه است. هدف ما توسعه پايدار صنعت و افزايش سهم نان شناسنامه‌دار ايراني در بازارهاي بين‌المللي است. وي افزود: طرح «نان نو» به عنوان يك سامانه شفافيت‌ساز و ابزار كنترل قيمت‌ها در نانوايي‌ها اجرا شده است. در اين طرح، كارتخوان‌هاي ويژه‌اي در واحدهاي نانوايي نصب شده و قيمت انواع نان به‌صورت دقيق ثبت و پايش مي‌شود. اين سيستم امكان رصد تعداد نان خريداري‌شده توسط هر مشتري و قيمت فروش واقعي را فراهم مي‌كند و مانع فروش خارج از تعرفه و هرگونه سوءاستفاده احتمالي مي‌شود. لزوميان پيشنهاد كرد: كل مبلغ يارانه نان به صورت مستقيم به حساب سرپرست خانوارها واريز شود به‌گونه‌اي كه برداشت آن صرفا براي خريد نان در مراكز رسمي تهيه و فروش ممكن باشد و براي پايان دادن به رانت و سوءاستفاده، لازم است تمام آرد كشور با يك نرخ آزاد يكنواخت در اختيار توليدكنندگان قرار بگيرد تا شفافيت كامل در زنجيره توليد و عرضه نان برقرار شود.