سيگنالهاي مثبت دولت به بازار
                 اين روزها بازار سرمايه در موقعيتي ايستاده كه نه ميتوان آن را رالي ناميد و نه ركود. آنچه در پس اين وضعيت ديده ميشود، مجموعهاي از اصلاحات تدريجي در سياستگذاري اقتصادي است كه نشان ميدهد دولت بالاخره به اين نقطه رسيده كه بدون حمايت از توليد، نه ميتوان كسري بودجه را كنترل و نه اعتماد بازار را بازسازي كرد.
اين روزها بازار سرمايه در موقعيتي ايستاده كه نه ميتوان آن را رالي ناميد و نه ركود. آنچه در پس اين وضعيت ديده ميشود، مجموعهاي از اصلاحات تدريجي در سياستگذاري اقتصادي است كه نشان ميدهد دولت بالاخره به اين نقطه رسيده كه بدون حمايت از توليد، نه ميتوان كسري بودجه را كنترل و نه اعتماد بازار را بازسازي كرد. يكي از مهمترين نشانههاي اين تغيير نگاه، بحث كاهش ماليات توليد و اصلاح فرمول خوراك پتروشيميهاست كه در تبصره ۱۴ بودجه سال آينده گنجانده شده و به عنوان يك سيگنال مثبت از سوي دولت به بازار تلقي ميشود.
رضا روحي كارشناس بورس در گفتوگو با بازار درباره تصميم كاهش ماليات شركتهاي توليدي گفت: اين اقدام نه فقط از منظر بنيادي و بهبود حاشيه سود شركتها اهميت دارد، بلكه از نظر رواني نيز نشان ميدهد كه عقلانيت اقتصادي در حال بازگشت به سياستگذاري است. بازار اين پيام را دريافت كرد و واكنش آن را ميتوان در جريان پول تحليليتر و بورسيتر ديد كه بهتدريج از صندوقهاي طلا فاصله گرفته و به سمت سهام حركت كردهاند.
رضا روحي معتقد است كه دولت با كاهش ماليات توليد و اصلاح فرمول خوراك پتروشيميها، سيگنال روشني از بازگشت عقلانيت اقتصادي به بازار داده است. اين اصلاحات نهتنها به بهبود حاشيه سود شركتها كمك ميكند، بلكه جريان پول را از داراييهاي غيرمولد به سمت سهام سوق ميدهد.
وي افزود: بازار بهخوبي نشان داده كه در حال هضم اخبار مثبت و گزارشهاي بنيادي است. از تغيير فرمول خوراك گرفته تا كاهش ماليات توليد، همه اينها بهمثابه سيگنالهايي هستند كه نشان ميدهند دولت مسير حمايت از توليد را انتخاب كرده و اين انتخاب، دير يا زود اثر خود را بر ترازنامه شركتها و در نهايت بر تابلو معاملات نشان خواهد داد.
روحي با اشاره به ارزندگي وضعيت بازار سرمايه تصريح كرد: صورت هاي مالي شركتها بايد سودآوري را نشان دهد تا روند صعودي بورس تثبيت شود به بيان سادهتر، بازار در حال جمعكردن انرژي است. هر اصلاح قيمتي، فرصتي براي تجديد قواست و هر جابهجايي سهم، زمينهساز يك حركت تازه. اگرچه ممكن است اين مسير با نوسانات كوتاهمدت همراه باشد، اما جهت كلي بازار، با توجه به دادههاي فعلي، صعودي است اما نه از جنس جهشهاي بيپشتوانه، بلكه از جنس رشدهاي مبتني بر تحليل، اصلاح ساختار و بازگشت اعتماد. حالا بايد ديد دولت چقدر با اصلاح سياستهاي اقتصادي به كمك بازار ميآيد.
سيگنال هاي تجاري به بورس
همچنين علي رضايي در گفتوگو با خبرنگار بازار در بررسي شرايط كنوني بورس گفت: در سطح جهاني نيز توافقات تجاري ميان ترامپ و چين، فضاي پرتنش ماههاي گذشته را تا حدي آرام كرده و بازارهاي بينالمللي را وارد مرحلهاي از ثبات نسبي كردهاند. اين ثبات، بهويژه براي بازارهايي مانند ايران كه بهشدت تحت تأثير نوسانات خارجي هستند، يك فرصت محسوب ميشود. با اين حال، نوسانگيرها همچنان در كميناند و اجازه نميدهند بازار با سرعت بالا به سمت سقفهاي قبلي حركت كند.
علي رضايي معتقد است كه براي عبور از سقفهاي پيشرو، بازار نيازمند محركهاي تازهاي از جنس اصلاحات اقتصادي است. اگر دولت مسير حمايت از توليد را ادامه دهد و تصميمات عقلاني مانند كاهش ماليات را تثبيت كند، بازار سرمايه ميتواند از شوكهاي گذشته عبور كرده و وارد يك روند صعودي پايدار شود. سهمها اكنون در حال دستبه دست شدن هوشمندانهاند، كه نشانهاي از آمادگي براي جهش بعدي است وي بازار جهاني در ميان مدت و بلندمدت البته قابل پيشبيني نيست افزود: در چنين فضايي، گزارشهاي مياندورهاي و ماهانه شركتها نقش حياتي دارند. آنها همچون توري آهني زير بازار عمل ميكنند و مانع از سقوطهاي شديد ميشوند. هر اصلاح قيمتي، فرصتي براي ورود دوباره به سهمهايي با پيبهايهاي پايين و بنياد قوي است. بازار بهخوبي نشان داده كه در مواجهه با گزارشهاي خوب، مسير خود را پيدا ميكند و ديگر خبري از حركتهاي گلهوار نيست. هر سهمي داستان خودش را دارد. وي با بيان اينكه در سيگنال توافق تجاري كنوني اما براي عبور از قلههاي پيشرو، بازار نيازمند محركهاي تازه براي اقتصاد ايران است، گفت: چه از جنس نرخ بهره، چه از جنس ارز، و چه از جنس تصميمات عقلاني مالياتي در حوزه توليد موثر هستند. اگر اين اصلاحات مانند كاهش ماليات ادامه يابد و دولت در مسير حمايت از توليد باقي بماند، ميتوان اميدوار بود كه بازار سرمايه نهتنها از شوكهاي گذشته عبور كند، بلكه به بستري براي رشد پايدار تبديل شود. درواقع آرامش نسبي در فضاي سياسي و ثبات در بازارهاي جهاني، بهويژه پس از توافقات تجاري امريكا و چين، بستر مناسبي براي رشد بازار فراهم كرده است. در چنين شرايطي، بازار سرمايه ايران ميتواند با اتكا به گزارشهاي بنيادي قوي، اصلاحات اقتصادي دولت و جريان پولي كه بهتدريج از داراييهاي غيرمولد به سمت سهام در حال حركت است، بار ديگر وارد مسير صعودي شود. وي تاكيد كرد: آنچه امروز در بازار ميبينيم، نتيجه انتخابهاي ديروز است و آنچه فردا خواهيم ديد، بستگي دارد به اينكه آيا دولت و نهادهاي اقتصادي حاضرند مسير عقلاني حمايت از توليد را تا انتها ادامه دهند يا نه. بازار آماده است، گزارشها آمادهاند، و جريان پول منتظر يك جرقه است. اين كارشناس تصريح كرد: در مسير صعودي بورس آنچه بيش از همه به چشم ميآيد، نوعي «دستبه دست شدن هوشمندانه» در بازار است؛ جايي كه سهمها ميان بازيگران مختلف جابهجا ميشوند، بدون آنكه فشار فروش سنگيني شكل بگيرد يا نشانهاي از واگرايي جدي در روند ديده شود. اين الگوي رفتاري، معمولاً پيشدرآمدي براي آغاز يك فاز صعودي تازه است، نه از جنس جهشهاي هيجاني، بلكه از جنس حركتهاي تحليلي و پايدار.
وي ادامه داد: آنچه بازار را از فاز انتظار به فاز حركت منتقل ميكند، همين دستبه دست شدنهاست. سهمهايي كه در محدودههاي حمايتي با حجمهاي معنادار جابهجا ميشوند، در واقع در حال آمادهسازي براي جهش بعدياند. اين جابهجاييها، نهتنها فشار فروش را تخليه ميكنند، بلكه مالكيت سهمها را به دست بازيگراني ميسپارند كه افق ديد بلندمدتتري دارند و با تحليل وارد شدهاند، نه با هيجان. بنابراين بازار سرمايه در حال عبور از فاز انتظار به فاز حركت است. دستبه دست شدن هوشمندانه سهمها، ورود جريان پول تحليلي، و واكنش مثبت به اصلاحات اقتصادي، همگي نشانههايياند از بازگشت تدريجي اعتماد. اگر دولت مسير عقلاني حمايت از توليد را ادامه دهد و محركهاي تازهاي از جنس سياستگذاري اقتصادي و گزارشهاي بنيادي به بازار برسد، ميتوان انتظار داشت كه بورس بار ديگر وارد يك روند صعودي پايدار شود روندي كه نه بر پايه هيجان، بلكه بر مبناي تحليل، اصلاح ساختار و بازسازي اعتماد عمومي است.
