قبض برق كمتر براي خوش‌مصرف‌ها؛ سقف ۶۵ هزار تومان در ماه

۱۴۰۴/۰۷/۱۶ - ۰۰:۵۴:۱۷
کد خبر: ۳۶۰۶۲۸

مديركل دفتر مديريت انرژي و برنامه‌ريزي امور مشتريان توانير اعلام كرد: مشتركاني كه مصرف برق خود را بهينه كنند، از اين پس قبض ماهانه آنها تا سقف ۶۵ هزار تومان صادر خواهد شد. اين اقدام در راستاي تشويق به صرفه‌جويي و مديريت بهينه مصرف انرژي انجام مي‌شود.

مديركل دفتر مديريت انرژي و برنامه‌ريزي امور مشتريان توانير اعلام كرد: مشتركاني كه مصرف برق خود را بهينه كنند، از اين پس قبض ماهانه آنها تا سقف ۶۵ هزار تومان صادر خواهد شد. اين اقدام در راستاي تشويق به صرفه‌جويي و مديريت بهينه مصرف انرژي انجام مي‌شود.

به گزارش ايسنا، عبدالامير ياقوتي - مديركل دفتر مديريت انرژي و برنامه‌ريزي امور مشتريان توانير - با اشاره به ناترازي و تابستان بسيار سختي كه پشت سر نهاديم، گفت: بخشي از اين سختي مربوط به منابع محدود آبي‌ بود، اين محدوديت به شكلي بود كه اگر از ابتداي سال مديريت منابع آبي شكل نمي‌گرفت شرايط به مراتب بسيار سخت‌تر و پيچيده‌تر پيش مي‌رفت. 

وي عامل ديگر در ناترازي برق را مسائل مربوط به تعميرات نيروگاهي نام برد و افزود: به دليل برخي از مسائل در حوزه گاز در زمستان سال گذشته، زمان تعميرات اساسي بخشي از نيروگاه‌هاي كشور با تاخير رخ داد. از طرف ديگر تابستان زودهنگامي را نيز شروع كرديم و رشد دما از اواخر فروردين شروع شد كه هركدام شرايط را سخت‌تر كردند. 

طبق اعلام وزارت نيرو، ياقوتي با اشاره به مديريت ناترازي نيز گفت: مديريت ناترازي به معناي مديريت منابع محدود و توزيع به نحوي است كه موجب اختلال و فروپاشي نشود. بنابراين از همان ابتدا سعي شد تا برطبق برنامه‌ها ضمن اطلاع‌رساني به موقع به مردم، از تمامي اركان در حوزه مديريت مصرف استفاده شود تا انرژي مورد نياز صنايع، كشاورزي و ادارات را با كمترين محدوديت تامين كنيم. معتقدم كه در اين حوزه نمره قابل قبولي را دريافت كرده‌ايم كه جز با همراهي مردم ممكن نبود.  مديركل دفتر مديريت انرژي و برنامه‌ريزي امور مشتريان توانير درخصوص برق بخش خانگي نيز گفت: به‌طور كلي بخش خانگي حدود ۳۲ درصد از ميزان برق مصرفي كشور را به خود اختصاص مي‌دهد كه اين ميزان در زمان تابستان به دليل استفاده از وسايل سرمايشي و پيك مصرف به ۵۲ تا ۵۳ درصد مي‌رسد.   به گفته وي، اگرچه هر ساله با رشد ۴ تا ۵ درصدي در ميزان برق مصرفي در پيك مصرف همراه بوديم، اما ميزان انرژي‌ كه در شهريور ماه سال جاري به بخش خانگي فروخته شده است نسبت به سال گذشته كاهش ۳.۸ درصدي داشته است.

ياقوتي در خصوص الگوهاي مصرف نيز گفت: مطابق الگويي كه براساس قانون مانع‌زدايي از صنعت برق تعريف شده است، ۷۵ درصد جامعه زير الگو (كمتر از ۳۰۰ كيلووات ساعت در مناطق عادي) در تابستان برق مصرف مي‌كنند.  وي ادامه داد: حدود ۱۵ درصد از مشتركان دسته دوم از مصرف‌كنندگان را تشكيل مي‌دهند كه در محدوده بين الگو تا ۱.۵ نيم برابر الگو مصرف دارند كه اين ميزان نيز بسته به شرايط قابل قبول است، بنابراين مي‌توان گفت كه حدود ۹۰ درصد از مشتركان بخش خانگي به ميزان قابل قبولي از برق مصرف مي‌كنند اما از ۱۰ درصد باقي مانده حدود ۷.۵ درصد تا ۲.۵ برابر الگو و باقي بيش از ۲.۵ برابر الگو مصرف برق دارند.  مديركل دفتر مديريت انرژي و برنامه‌ريزي امور مشتريان توانير در تشريح نحوه محاسبه هزينه قبوض مشتركان برق نيز گفت: اين محاسبه براساس شاخص نرخ تامين برق (۹۵۲ تومان در سال ۱۴۰۴) صورت مي‌گيرد. در اين شكل از محاسبه مشتركاني كه زير الگو مصرف مي‌كنند به صورت تقريبي ۱۶ درصد از نرخ تامين برق را پرداخت مي‌كنند. او ادامه داد: به عبارت ديگر اگر اين فرد ۳۰۰ كيلووات برق مصرف كنند. اين ميزان باتوجه به نرخ ۹۵۲ توماني و پرداخت ۱۶ درصد از اين نرخ، هزينه قبض حدود ۵۰ هزار توماني را براي يك ماه خواهد داشت كه با درنظر گرفتن ماليات برارزش افزوده، عوارض و بيمه مشتركان و ... اين ميزان براي دوره ۲ ماهه حدود ۱۳۰ هزار تومان مي‌شود. به دليل شرايط آب و هوايي متفاوت در كشور اين نرخ در مناطق جنوبي كشور كمتر است. 

وي همچنين درخصوص نحوه محاسبه ساير مشتركان نيز گفت: مشتركاني كه در پله دوم بوده و در سقف الگو (۳۰۰ كيلووات) يا كمي بيشتر را مصرف مي‌كنند هزينه برق آنها بعد از ۳۰۰ كيلووات حدود ۱.۵ برابر الگو است. به معناي ديگر اگر مشتركي ۴۰۰ كيلووات برق مصرف كند تا سقف ۳۰۰ كيلووات ۵۰ درصد از هزينه و پس از آن ۱.۵ برابر الگو را پرداخت خواهد كرد كه تقريبا براي يك دوره يك ماهه حدود ۴۵۰ هزار تومان خواهد شد.  به گفته ياقوتي، مشتركان در پله سوم از ۱.۵ برابر تا ۲.۵ برابر و برخي از مشتركاني كه حدود ۵ تا ۶ برابر الگو مصرف مي‌كنند نيز هزينه‌هاي بيشتري پرداخت مي‌كنند و تخفيفاتي كه براي مشتركان در نظر گرفته شده براي آنها لحاظ نخواهد شد. براساس اين الگو ممكن است مشتركي كه در تابستان ۳ هزار كيلوات ساعت برق مصرف مي‌كند اگرچه كه در مقايسه عددي ۱۰ برابر بيشتر از مشترك پله اول است اما هزينه برق او براساس اين نوع محاسبه ممكن است تا ۱۵ ميليون تومان باشد كه فاصله ۴۰ تا ۵۰ برابري را نشان مي‌دهد. 

مديركل دفتر مديريت انرژي و برنامه‌ريزي امور مشتريان توانير افزود: براساس اطلاعات بانك جهاني و آژانس بين‌المللي انرژي سرانه مصرف انرژي در كشور ما به دليل رفتار مصرف كه به واسطه ساختار، الگوي مصرف متفاوت، يارانه‌ها و شرايط ايجاد شده و عدم بهره‌مندي از تجهيزات مناسب مصرف انرژي در همه بخش‌ها به نسبت نرم جهاني بسيار زياد است و نمي‌توان در اين مورد نظر قطعي داد. 

وي ادامه داد: البته برخي از مقياس‌ها نيز در كشور ما وجود دارد كه قابل قياس با ديگر كشورها نيست. براي مثال ميزان مصرف برق و گاز در مقايسه دو استان اردبيل و هرمزگان به هيچ‌وجه قابل قياس با يكديگر نيست. بنابراين اگر مجموع سبد انرژي را در كشور درنظر داشته و مقايسه كنيم، متوجه مي‌شويم كه ذهنيت‌هايي كه درمورد سرانه برق وجود دارد كاملا متفاوت است. اما به‌طور كلي اگر شاخص شدت مصرف انرژي را درنظر بگيريم نيز اين ميزان بيش از ۳ برابر ميانگين جهاني است.