صعود پلهاي شاخص بورس

اين روزها بازار سهام شرايط خوبي را پشت سر ميگذارد و هر روز شاهد سبزپوشي شاخصهاو ورود نقدينگي به بازار سهام هستيم. اين درحالي است كه بازارهاي موازي همانند سكه، طلا و ارز طي روزهاي گذشته تعديل قيمتي هرچند خرد را تجربه كردند.
اين روزها بازار سهام شرايط خوبي را پشت سر ميگذارد و هر روز شاهد سبزپوشي شاخصهاو ورود نقدينگي به بازار سهام هستيم. اين درحالي است كه بازارهاي موازي همانند سكه، طلا و ارز طي روزهاي گذشته تعديل قيمتي هرچند خرد را تجربه كردند.
كارشناسان عقيده دارند كه يكي از دلايل رشد بورس تهران طي هفته اخير، نخست پيشخور شدن ريسكهاي سياسي بود و تجربه تالار دوم ارزي براي برخي از صنايع بورسي است.
ريسكهاي سياسي همواره مسير معاملاتي بازار سهام را تغيير ميدهند و باعث ميشوند كه سهامداران زيانهاي پي در پي را در كارنامه خود را ثبت كنند. اين موضوع درحالي است كه بازارهاي موازي همواره در زمان مقابله با ريسكهاي سياسي رشدهاي خوبي را تجربه ميكنند و به نوعي ميتوانند در زمان ريسكهاي سياسي با صعود ركوردهاي خود را جابهجا كنند ودرنهايت سودسازي خوبي براي سرمايهگذاران خود برجاي بگذارند.
ريسكهاي پيش روي بازار سرمايه
با وجود رشد شاخصها و موج خوشبيني خبري، یک تحليلگر به مهر گفته كه بورس هنوز به رشد پايدار نرسيده و صحبت از جهش بزرگ بيشتر شبيه شوخي است. شاخص كل از سقف ارديبهشت ۱۴۰۴ تاكنون نزديك به ۲۷ درصد و بيش از ۸۷۴ هزار واحد افت كرده و بازگشت كمتر از ۳۵۰ هزار واحدي از كف، بيانگر آن است كه حتي نيمي از مسير بازگشت به ترازهاي ۵ ماه قبل طي نشده است. بسياري از نمادها حتي رشد محدود ۱۰ تا ۱۵ درصد اخير را تجربه نكردهاند و فاصلهاي بيش از ۵۰ درصد از قيمتهاي بهار و فاصله بيشتري از سقفهاي تاريخي خود دارند.
بازار اصطلاحاً در وضعيت «پول ترسو» قرار دارد، به اين معنا كه نوسانات آتي آن بهشدت وابسته به رخدادهاي سياسي و اراده دولت است. كارشناسان معتقدند در صورت حذف دامنه نوسان و حجم مبنا و بازگشايي نمادهاي متوقف در همين روزهاي اخير، امكان جبران بخش بزرگي از زيان فعالان بازار فراهم ميشد. حجم مبنا و دامنه نوسان از ديد بسياري از تحليلگران ابزارهايي آلوده به فساد هستند كه ذينفعان زيادي دارند؛ چرا كه حذف آنها مانع بازسوار شدن افرادي ميشود كه سهام خود را در سقف فروختهاند.
ريسك ناحيه مقاومتي شاخص كل در محدوده ۲,۸۵۰,۰۰۰ واحد؛ ناحيه حساس و حياتي كه عبور و تثبيت از آن شرط ادامه روند صعودي است، در غير اين صورت احتمال يك افت قابل توجه وجود دارد.
ريسك تنشهاي منطقهاي؛ تا زمان كاهش اين دو ريسك، توصيه اصلي تحليلگران «نظارهگري» و آمادگي براي خروج سريع در شرايط منفي است.
فاكتور مهم تابلويي نيز ارزش معاملات خرد بالاي ۱۰ تا ۱۲ هزار ميليارد تومان همراه با عرضه آبشاري صفهاي خريد در دو روز متوالي و تبديل وضعيت مثبت به منفي پياپي است؛ موضوعي كه معاملات روز گذشته بيشباهت به آن نبود.
طي دومين روز معاملاتي هفته يعني يكشنبه 13 مهر 1404، شاخص كل بورس تهران با افزايش 60 هزار و 726 واحدي معادل 2.17 درصدي روبه روشد و در پايان معاملات به عدد 2 ميليون و 854 هزار واحدي رسيد. همچين شاخص كل هم وزن نيز افزايش 9 هزار و 406 واحدي معادل 1.15 درصدي را در كارنامه خود به ثبت رساند و در جايگاه 826 هزار و 955 واحدي ايستاد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس 205 واحد برابر با 0.83 درصد رشد يافت و به جايگاه 24 هزار و 990 هزار واحدي رسيد.
ارزش بورس تهران در حال حاضر وارد كانال ۸.۵ هزار همت شده است. ارزش معاملات روز اخير ۲۲ همت و ارزش معاملات خرد ۱۱.۸ همت بود. ۹۳۸ ميليارد تومان پول حقيقي وارد بورس شد ارزش صف خريد حدود ۲.۳ همت و فروش ۹۸۵ ميليارد تومان بود. ۱۴۲.۹ ميليارد تومان پول حقيقي از صندوقهاي سهامي و ۱۲۴۳.۶ ميليارد تومان از صندوقهاي درآمد ثابت خارج شد.
۵ گروه از صنايع در معاملات شامل فلزات اساسي، كانه فلزي، شيميايي، فرآورده نفتي و صنايع چند رشته بالاي ۱۰۰ ميليارد تومان ورود پول حقيقي داشتند كه در مجموع به ۷۲۳.۱ ميليارد تومان ميرسد.
همه اين ۵ گروه از صنعت قرار است ارز مازاد خود را در بازار دوم مركز مبادله عرضه كنند كه سبب افزايش درآمد عملياتي و تراز اين شركتها در صورتهاي مالي ماهانه آنها در ماههاي پيشِ رو خواهد شد. از همين رو سهام شركتهاي صادركننده بورسي كه عمدتاً پالايشيها، پتروشيمياييها و فلزيها هستند در معاملات روزهاي اخير با استقبال سرمايهگذاران خرد و حقيقي مواجه شده است.
همانطور كه گفته شد اين عامل باعث شد كه بازار سهام و سرمايهگذاران نسبت به آينده بازار سهام خوشبين باشند و به نوعي شاهد سرخ پوشي كمتر معاملات باشيم. بهطور كلي اين موضوع ميتواند در ميان مدت ميزان سودسازي صنايع مورد بحث را افزايش دهد و بازار را به سمت و سوي سودسازي سوق دهد. در اصل باعث ميشود كه اين صنايع بتوانند روند صعودي داشته باشند و نسبت به گذشته خود و پيش بينيهاي گذشته سود بيشتري برجاي بگذارند.
اتفاقي كه سبب شده تا دو گروه بانكها و خودروييها در معاملات دو هفته جاري بازار سرمايه، ديگر ليدر بازار نيستند و ورود پول حقيقي به آنها با اختلاف كمتر از فولاديها، فلزيها و نفتيها (فرآورده و پتروشيمي) شده است.
برخي كارشناسان بازار سهام عقيده دارند كه علاوه بر تحولات سياسي، كاهش فاصله نرخ ارز بازار غير رسمي با ارز مركز مبادله بعد از راهاندازي تالار دوم معاملات، در هفته جاري شاخص بورس وارد كانال ۲.۹ ميليون واحد خواهد شد و اين روند احتمالا تا رسيدن شاخص به كانال ۳ ميليون واحدي ادامه خواهد داشت. نمادهاي گروه سيمان نيز در پي افزايش قيمت اين روزهاي سيمان در بورس كالا، با استقبال خريداران سهام مواجه شده و با ۵۴.۷ ميليارد تومان ورود پول حقيقي، بالاتر از گروه خودروييها ايستاد.
صندوقهاي طلا و سكه نيز روز شنبه با افت كمتر از يك درصد فعاليت خود را در بورس كالا آغاز كردهاند. ۱۱۰.۲ ميليارد تومان تا اين لحظه از صندوقهاي طلا خارج شده است. به نظر ميرسد كاهش نرخ ارز در بازار غير رسمي و كاهش حدود ۲ ميليون توماني سكه طرح جديد و نيز كاهش نرخ طلا در بازار تهران بر افت ارزش يونيتهاي سرمايهگذاري صندوقهاي طلا موثر بوده است.
قيمت سكه در بورس كالا (گواهي سپرده كالايي سكه) كاهش قيمت داشت و هر سكه به ۱۱۲.۶ ميليون تا ۱۱۳.۲ ميليون تومان رسيد.
صندوقهاي زعفران در بورس كالا رشد ارزش يونيت داشتند؛ ارزش هر كيلو زعفران در بورس كالا رشد باورنكردني داشت و به ۱۰۷ ميليون تومان در هر كيلو طي معاملات اين هفته رسيد.قيمت هر شمش يك كيلويي طلا در بورس كالا در معاملات اين هفته ۱۴ ميليارد و ۱۳۰ ميليون تومان و شمش يك كيلويي نقره نيز به ۲۸۱ ميليون و ۵۸۹ هزار تومان رسيد.
