قيمت برنج در سال آينده پايين ميماند
بر اساس نتايج بررسي، عرضه بيش از حد برنج در بازار جهاني، تحت تاثير افزايش برداشت محصول و ذخاير رو به رشد هند، قيمتهاي بينالمللي اين غله اساسي را در سال ۲۰۲۶ پايين نگه خواهد داشت.
بر اساس نتايج بررسي، عرضه بيش از حد برنج در بازار جهاني، تحت تاثير افزايش برداشت محصول و ذخاير رو به رشد هند، قيمتهاي بينالمللي اين غله اساسي را در سال ۲۰۲۶ پايين نگه خواهد داشت.
به گزارش ايسنا، يك بررسي توسط «عليشر ميرزابايف» دانشمند ارشد موسسه بينالمللي تحقيقات برنج (IRRI) و «جرمي زوينگر» مديرعامل شركت رايس تريدر، نشان داد كه ذخاير برنج دولتي هند تا ماه اوت، به ۳۷.۹ ميليون تن رسيده كه تحت تاثير برداشت بيسابقه محصول و خريد در حداقل قيمت حمايتي (MSP) بوده است.
با توجه به ذخاير بالاي برنج و برداشت انبوه جديد كه احتمالا ۳۰ ميليون تن از مصرف داخلي بيشتر خواهد بود، وضعيت عرضه بيش از حد در هند، تاثيرات جهاني گستردهاي بر صنعت برنج خواهد داشت. هند در مارس گذشته، آخرين ممنوعيت صادرات برنج را پس از مجموعهاي از محدوديتهاي صادراتي از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳، لغو كرد. اين امر به افزايش عرضه برنج هندي به بازارهاي جهاني منجر شد و طبق اين بررسي، صادرات پيشبيني شده براي سال ميلادي جاري، حدود ۲۳.۵ ميليون تن خواهد بود.
هند به تنهايي، بيش از ۱۴.۷ ميليون تن برنج تا پايان ماه اوت ۲۰۲۵ صادر كرد كه فراتر از ۴.۷ ميليون تن صادرات تايلند و ۶ ميليون تن صادرات ويتنام در همان دوره بود و بنابراين قيمتهاي جهاني را به طرز چشمگيري كاهش داد.
اين بررسي نشان داد قيمت جهاني برنج در سال ۲۰۲۵، با بازگشت هند به عنوان تعيينكننده اصلي قيمت، به پايينترين حد خود در چند سال گذشته رسيد. كشورهاي واردكننده، به ويژه در آفريقا و آسيا، از برنج ارزانتر، بهرهمند شدند و هزينههاي واردات مواد غذايي را كاهش دادند اما صادركنندگان رقيب، شاهد از بين رفتن موقعيت رقابتي خود بودند. كاهش قيمت، درآمد كشاورزان را در بسياري از كشورهاي آسيايي كاهش داده است.
اين تحقيق، حاكي از آن است كه ذخاير بالاي برنج، ظرفيتهاي انبارداري محدود و برداشت جديد در هند، فشار نزولي بيشتري بر قيمت جهاني برنج وارد خواهد كرد. همچنين، در سطح جهاني، عرضه برنج فراوان است و پيشبيني ميشود كه قيمتها تا سال ۲۰۲۶ پايين بماند، مگر اينكه شوك بزرگي رخ دهد.
بر اساس گزارش «رايس نيوز تودي» نسبت ذخاير به مصرف برنج جهان، درحال حاضر، از ۳۴ درصد فراتر رفته است كه يكي از بالاترين سطوح در اين زمان است. سطح امروز نشاندهنده عرضه بيش از حد بالاست.
اين بررسي افزود كه با توجه به توليد جهاني در بالاترين سطح كه حدود ۵۴۱ ميليون تن در سالهاي ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۵ است و افزايش ذخاير، بازار از يك پشتوانه بزرگ برخوردار است.
واردكنندگان بزرگ مانند فيليپين و اندونزي نيز پس از ايجاد ذخاير در دورههاي قبلي، براي محافظت از توليدكنندگان داخلي خود، خريدها را كاهش دادهاند. نتايج اين بررسي نشان داد كه اين تقاضاي ضعيف، مانعي براي افزايش بيشتر قيمت در كوتاهمدت خواهد شد.
