بحران ناترازي انرژي محدوديت برق صنايع را به ۳ روز در هفته رساند
با تشديد بحران ناترازي انرژي در ايران، خاموشي برنامهريزيشده در شهركهاي صنعتي از دو روز به سه روز در هفته افزايش پيدا كرده، امري كه صنايع كوچك را با مشكلاتي مواجه كرده است؛ اما سازمان صنايع كوچك به عنوان متولي اين صنايع در سكوت به سر ميبرد.
با تشديد بحران ناترازي انرژي در ايران، خاموشي برنامهريزيشده در شهركهاي صنعتي از دو روز به سه روز در هفته افزايش پيدا كرده، امري كه صنايع كوچك را با مشكلاتي مواجه كرده است؛ اما سازمان صنايع كوچك به عنوان متولي اين صنايع در سكوت به سر ميبرد.
به گزارش ايسنا، بحران ناترازي انرژي در ايران در سال جاري بهگونهاي شده كه محدوديت تامين برق فقط در فصل تابستان نيست، بلكه بهطور مداوم در اغلب ماههاي سال جاري نمود پيدا كرده است؛ در حالي كه هميشه محدوديتهاي برق صنايع از نيمه دوم خردادماه آغاز ميشد امسال حدود دو ماه جلو افتاد و صنايع از فروردينماه با محدوديت تامين انرژي مواجه شدند. برخي صنايع از جمله سيمان و فولاد از حدود اواسط فروردين ۱۴۰۴، درجريان كاهش ۳۰ تا ۹۰ درصدي برق مصرفي خود قرار گرفتند و در مواردي برنامهريزي شده در مقطعي، قطع كامل برق در حدود ۱۵ روز اعلام شد، اما سپس برطرف شد و محدوديتها به روال سابق برگشت. بهتازگي، اجراي خاموشي در شهركها از دو روز در هفته به سه روز كامل افزايش يافته است؛ در اين رابطه رييس شوراي هماهنگي شهركهاي صنعتي اعلام كرده است كه اين برنامه بدون هماهنگي عملي با وزارتخانههاي مرتبط انجام گرفته است. صنايع كوچك مستقر در شهركهاي صنعتي كه حدود ۴.۵ تا پنج ميليون نفر از جمعيت كشور را بهصورت غيرمستقيم تحت تاثير قرار ميدهند، بيش از همه از اين موضوع ناترازي انرژي و اعمال محدوديتهاي ناشي از آن، آسيب ديدهاند. حتي يك روز يا چند ساعت خاموشي، آنان را با پيامدهاي جدي روبهرو ميسازد. مطابق آمار، ۵۰ درصد ظرفيت توليد اين واحدها فعال بوده و نيمي ديگر، بهدليل قطع و نوسانات برق، از چرخه توليد خارج شدهاند. خسارت اقتصادي ناشي از قطعي برق در صنايع كوچك و واحدهاي صنعتي در سالهاي اخير بسيار بوده است؛ تنها در سال ۱۴۰۲، بالغ بر ۴۴.۷ همت تومان خسارت وارد شده و بهطور كلي كاهش توليد بين هفت تا ۲۰ ميليارد دلار گزارش شده است. موضوع افزايش محدوديتهاي برق صنايع كوچكتر را از سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي مورد پيگيري قرار دارد اما موفق نشد با هيچ مسوولي در اين سازمان صحبت كند. بهرغم پيگيريهاي مستقيم با سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران به عنوان متولي اين امر، پاسخي رسمي يا اقدام عملي دريافت نشده و تاكنون برنامه حمايتي يا توضيح مناسبي اعلام نشده است.
بهطور كلي ميتوان گفت كه تصميم گسترش خاموشي از دو به سه روز در هفته بدون برنامهريزي شفاف و اطلاعرساني مناسب، صنايع كوچك را دچار اختلال ساختاري كرده است. عدم توجه به آسيب اجتماعي اين خاموشيها، ميتواند پيامدهاي گستردهتري چون فقر، بيكاري و ناآرامي اجتماعي به همراه داشته باشد؛ اين درحالي است كه مشخص نيست، بسته حمايتي وزارت صنعت، معدن و تجارت در اين زمينه، چه تاثيري داشته است. آنطور كه برخي كارشناسان امر بيان ميكنند، راهكار فوري، ايجاد زمينه براي تامين برق پايدار از طريق انرژيهاي تجديدپذير (از جمله خورشيدي) و تسريع در هماهنگي بين وزارت نيرو، صمت و ساير نهادهاي مسوول است. بحران ناترازي انرژي امسال با افزايش قطع برق صنايع كوچك در شهركها در سطح هشدار بوده و محدوديتها حالا به سه روز كامل در هفته رسيده است و صنايع كوچك بدون حمايت، با زيانهاي اقتصادي و اجتماعي مواجهند. سازمان متولي در اين شرايط بيپاسخ مانده است؛ بنابراين ضرورت دارد ضمن پاسخگويي، برنامهاي شفاف براي تضمين برق پايدار و جبران خسارتها ارايه دهد.
