رييس اتحاديه برنج بابل: احتكار مربوط به برنج وارداتي است

جنجال برنج پاكستاني در كيسه ايراني!

۱۴۰۴/۰۵/۰۵ - ۰۱:۲۷:۳۶
کد خبر: ۳۵۰۸۲۰

برنج پاكستاني كه با ارز ترجيحي وارد مي‌شود، به جاي ۴۳ هزار تومان، ۹۵ هزار تومان در بازار عرضه مي‌شود. اما چرا؟ چون برنج ايراني ۲۰۰ هزار تومان در كيسه‌هاي طارم محلي و هاشمي گيلان جا ساز مي‌شود

تعادل|

برنج پاكستاني كه با ارز ترجيحي وارد مي‌شود، به جاي ۴۳ هزار تومان، ۹۵ هزار تومان در بازار عرضه مي‌شود. اما چرا؟ چون برنج ايراني ۲۰۰ هزار تومان در كيسه‌هاي طارم محلي و هاشمي گيلان جا ساز مي‌شود. مدتي است كه يكسري از توليدكنندگان و واسطه‌ها برنج پاكستاني را در كيسه‌هاي طارم محلي و هاشمي گيلان درجه يك مي‌گذارند و آن را ۲۱۰ هزار تومان عرضه مي‌كنند. نكته قابل توجه اينكه، اين تخلف بارها از سوي اتحاديه بنكداران اطلاع‌رساني شده، اما «هيچ واكنش مشخصي از سوي مقامات دولتي براي برخورد با اين پديده صورت نگرفته است.» حال اين پرسش مطرح است كه چرا نسبت به اين تخلف بزرگ كسي واكنشي نشان نمي‌دهد.

تقلب در بازار برنج 

بازار برنج مدت‌هاست آشفته است؛ عبور قيمت برنج اعلاي ايراني از مرز 300هزار تومان براي هر كيلوگرم، همه زنگ خطرها را به صدا درآورده است. دولت، محتكران را عامل اصلي اين وضعيت مي‌داند و واردكنندگان، وضعيت موجود را نتيجه ممنوعيت غيركارشناسي ثبت سفارش واردات برنج به‌دليل اشتباهات محاسباتي در دولت و مجلس عنوان مي‌كنند. از سوي ديگر، اما يكسري از واسطه‌هاي بازار با استفاده از اختلاف قيمت‌ها، كيسه‌هاي برنج خارجي را به جاي ايراني جا مي‌زنند و با قيمت دو برابري عرضه مي‌كنند. درحال حاضر برنج ايراني در عمده‌فروشي‌ها به قيمت ۲۰۰ هزار تومان عرضه مي‌شود، درحالي كه برنج پاكستاني 90 هزار تومان است. در همين حال، رضا كنگري، رييس اتحاديه بنكداران مواد غذايي تهران در گفت‌وگويي، از پديده‌اي نگران‌كننده در بازار برنج پرده برداشت؛ به گفته او، برخي افراد سودجو اقدام به واردات غيررسمي برنج پاكستاني كرده و آن را در كيسه‌هاي برنج ايراني بسته‌بندي مي‌كنند. به گزارش فارس، اين برنج‌ها كه قيمت واقعي آنها در بازار حدود ۴۳ هزار تومان است، پس از بسته‌بندي در كيسه‌هاي شبيه به برندهاي ايراني، تا ۹۵ هزار تومان به فروش مي‌رسند. حتي در برخي موارد، اين برنج‌ها با قيمت برنج ايراني مرغوب، يعني تا ۱۲۰ هزار تومان نيز عرضه مي‌شوند. كنگري تأكيد كرد: «گزارش‌هايي داريم كه نشان مي‌دهد برنج پاكستاني به‌صورت قاچاق به برخي از مناطق استان مازندران وارد شده و پس از تغيير بسته‌بندي، با عنوان برنج ايراني در سطح كشور توزيع مي‌شود.» رضا كنگري با بيان اينكه اين تخلف بارها از سوي اتحاديه بنكداران اطلاع‌رساني شده، گفته است: «هيچ واكنش مشخصي از سوي مقامات دولتي براي برخورد با اين پديده صورت نگرفته است.»  وي تأكيد كرد كه عدم ورود دستگاه‌هاي نظارتي به اين موضوع، نه‌تنها زمينه‌ساز گسترش اين تخلف شده بلكه اعتماد عمومي به بازار مواد غذايي را نيز خدشه‌دار كرده است. نتيجه اين تقلب، نه‌تنها متضرر شدن مستقيم مصرف‌كننده نهايي است، بلكه توليدكنندگان واقعي برنج ايراني را نيز در معرض آسيب قرار مي‌دهد. مردم برنج بي‌كيفيت خارجي را با قيمت برنج ممتاز ايراني خريداري مي‌كنند، و در اين ميان واسطه‌ها به سودهاي نجومي دست مي‌يابند. كنگري خواستار برخورد جدي دستگاه‌هاي نظارتي با اين متقلبان شد و هشدار داد در صورت ادامه اين روند، بازار برنج با چالشي جدي در قيمت و كيفيت مواجه خواهد شد. از آنسو، امير آقاجانيان، عضو انجمن توليدكنندگان برنج هم در تاييد اين خبر، در اظهاراتي گفته است، در كنار واردات رسمي، ما واردات غيررسمي و قاچاق برنج پاكستاني هم داريم ك ۷۰ درصد آن در مازندران تخليه مي‌شود و بعد از ورود به كيسه‌هاي مجهول و نامعتبر به نام برنج دم‌سياه مازندران و... به عنوان برنج اعلاي ايراني وارد بازار مي‌شود. اين تقلب به حدي زياد است كه يك توليدكننده كيسه برنج در مازندران، سفارش ۴۰۰ هزار كيسه را از يكي از شهرهاي فاقد برنج كشور گرفته بود؛ درحالي كه ما كارخانه برنج داريم و اينقدر كيسه نمي‌خريم. در تعزيرات و اصناف شمال چندين پروانه مربوط به اين تقلب‌ها وجود دارد.

از احتكار برنج تا نفي آن!

در اين ميان اما علي طاهري، رييس اتحاديه برنج بابل درباره احتكار در بازار برنج به «همشهري آنلاين» گفته است: اينكه احتكار هست يا نه را بايد متولي بازار بگويد. در مجموع قيمت برنج اغلب افزايشي است و احتكار صرف داشته؛ اما الآن براي برنج ايراني احتكار نداريم چون محصول جديد در حال برداشت است و ما هم در بازرسي‌هاي ميداني، برنج در انبارهايي شالي‌كوبي بابل مشاهده نكرديم. اگر احتكاري باشد مربوط به برنج وارداتي است.  به گفته او، دولت در موضوع احتكار دنبال آدرس اشتباه مي‌رود. دو هفته ديگر برداشت عمده برنج داريم و افت قيمت خواهيم داشت. احتكاري كه الآن باشد منجر به سود نمي‌شود. ازيك‌طرف زمين شاليزارها تبديل به ويلا مي‌شود و مساحت شاليزارها رو به كاهش است. ازيك‌طرف هم واردات كم شده و نياز بازار تأمين نمي‌شود. همه اينها عامل گراني هستند. اين اظهارات در حالي است كه، رييس پليس امنيت اقتصادي فراجا با تأكيد براينكه مقابله با احتكار كالاي اساسي از جمله ماموريت‌هاي اصلي اين پليس است، بيان كرد: در روزهاي گذشته به دنبال چالش‌هاي ايجاد شده در بازار برنج اين موضوع در دستور كار پليس امنيت اقتصادي قرار گرفت. سردار حسين رحيمي با اشاره به اينكه در اين طرح از ۴۹ شركت توزيع برنج و انبار هدف، بازديد شد، اعلام كرد: در اجراي اين طرح 2 هزار و ۲۴۵ تن انواع برنج احتكاري كشف شد. سردار رحيمي با اشاره به اينكه شركت‌هاي متخلف در رسيدگي اوليه ۹۱ ميليارد تومان جريمه شدند، افزود: محتكران دستگير شده تحويل مرجع قضايي شدند.

وعده برنج ارزان!

با همه اين حواشي برنج از افزايش قيمت چند برابري گرفته تا بحث تقلب واحتكار، عضو انجمن توليدكنندگان برنج ايران گفته است: قيمت برنج ايراني نهايت تا دو هفته آينده به ۲۷۰ تا ۲۸۰ تومان مي‌رسد. امير آقاجانيان- عضو انجمن توليدكنندگان برنج ايران اظهار كرد: قيمت برنج ايراني در نهايت تا دو هفته آينده به ۲۷۰ تا ۲۸۰ تومان مي‌رسد.  بنابه اظهارات او، قاعدتا واردات تأثير مستقيمي بر قيمت برنج و تنظيم بازار دارد و با مطالعه اخبار مشاهده كردم كه دولت محترم تصميم به حذف ارز ترجيحي از واردات برنج دارد كه اگر اين ارز هم حذف شود و واردات با ارز آزاد انجام شود، طبيعتا نه تنها تأثيري بر كاهش قيمت نخواهد داشت بلكه افزايش قيمت برنج خارجي را مشاهده خواهيم كرد كه تأثيري هم بر برنج ايراني مي‌گذارد.