رييس قوه قضاييه:

تمامي مسوولان قضايي موظفند بر زيرمجموعه‌هاي خود نظارت مستمر داشته باشند

۱۴۰۴/۰۵/۰۵ - ۰۰:۳۱:۳۱
کد خبر: ۳۵۰۷۸۶

رييس قوه قضاييه گفت: تمامي مسوولان و مقامات قضايي موظف و مكلف هستند نسبت به زيرمجموعه‌هاي خود نظارت مستمر و مكرر داشته باشند. حجت‌الاسلام محسني اژه‌اي در ادامه سركشي‌ها و بازديدهاي ميداني، آسيب‌شناسانه و مساله‌محور خود از مراجع و مراكز قضايي، از دادسراي ناحيه ۲ تهران بازديد به عمل آورد و از نزديك در جريان كم‌وكيف رسيدگي به پرونده‌ها در اين واحد قضايي قرار گرفت.

رييس قوه قضاييه گفت: تمامي مسوولان و مقامات قضايي موظف و مكلف هستند نسبت به زيرمجموعه‌هاي خود نظارت مستمر و مكرر داشته باشند. حجت‌الاسلام محسني اژه‌اي در ادامه سركشي‌ها و بازديدهاي ميداني، آسيب‌شناسانه و مساله‌محور خود از مراجع و مراكز قضايي، از دادسراي ناحيه ۲ تهران بازديد به عمل آورد و از نزديك در جريان كم‌وكيف رسيدگي به پرونده‌ها در اين واحد قضايي قرار گرفت.

رييس قوه قضاييه در جريان سركشي خود از دادسراي ناحيه ۲ تهران، در تعدادي از شعبات اين دادسرا، حضور يافت و ضمن گفت‌وگوي نزديك با مسوولان ذيربط قضايي، به صورت موردي، چند پرونده را مورد مطالعه و مداقه قرار داد و درخصوص پيشبرد رسيدگي‌ها در قبال پرونده‌هاي موصوف، توصيه‌هايي تخصصي را ارايه كرد.
رييس دستگاه قضا سپس طي سخناني در جمع مسوولان و كاركنان اين مرجع قضايي، ضمن تقدير از زحمات و خدمات شبانه‌روزي آنها، به صورت موجز به بيان نكاتي پيرامون شرايط كشور و دستگاه قضايي پرداخت و اظهار كرد: اكنون به فضل الهي، انسجام اجتماعي و اتحاد و هم‌افزايي ميان قواي حكومتي در بالاترين سطح است و متن كار كه همان خدمت به مردم و پيشبرد امورات كشور است بر حواشي تغلب دارد. محسني اژه‌اي تصريح كرد: امروز بايد از جايگاه‌ها و مناصب حقوقي كه در اختيار داريم، نهايت استفاده را براي خدمت بي‌منت به مردم ببريم؛ شما مقامات و مسوولان قضايي با يك رفتار شايسته و كريمانه و با يك رأي متقن و عادلانه، مي‌توانيد افراد و شهروندان را هر چه بيشتر به نظام اسلامي اميدوار و دلگرم كنيد و از اين طريق بر سرمايه اجتماعي نظام بيفزاييد؛ حقيقتا اين نعمتي است كه نبايد در قبال آن كوتاهي كرد و بايد قدر آن را دانست.

وي در ادامه با اشاره به اهميت تقويت هر چه بيشتر رويكردهاي صيانتي در قوه قضاييه گفت: تمامي مسوولان و مقامات قضايي موظف و مكلف هستند، (فارغ از سلسله اقداماتي كه بخش‌هاي مسوول در قوه قضاييه نظير مركز حفاظت و اطلاعات و دادسراي انتظامي قضات، انجام مي‌دهند) نسبت به زيرمجموعه‌هاي خود نظارت مستمر و مكرر داشته باشند؛ دستگاه قضايي همچون يك لوح سفيد است كه اندكي سياهي نيز در آن جلوه‌گر مي‌شود؛ به هيچ‌وجه نبايد اجازه داد كه همكاران قضايي در ورطه تخلف و ارتكاب جرم بيفتند؛ بايد از همه آنها صيانت كرد؛ همانطور كه بارها نيز تاكيد كرده‌ام، هدف ما صيانت از همكاران و مجموعه قضايي است، نه مچ‌گيري از آنها. 
محسني اژه‌اي در ادامه با اشاره به ضرورت زدودن موانعي كه سبب اطاله رسيدگي‌ها در پرونده‌هاي قضايي مي‌شود، گفت: بايد عواملي كه سبب اطاله رسيدگي‌ها مي‌شود را شناسايي و احصاء كرد و براي رفع و زدودن آنها، به تدابير و تمهيدات عاجل دست زد. گاهي اوقات نقص در تكميل تحقيقات و جمع‌آوري ادله مرتبط با يك اتهام، سبب اطاله در رسيدگي‌ها و دادرسي‌ها مي‌شود؛ در مواقعي نيز اختلاف در صلاحيت مرجع رسيدگي‌كننده يا جابه‌جايي يك بازپرس يا مسوول قضايي، سبب اطاله دادرسي مي‌شود؛ به هر ترتيب بايد اين عوامل موجبه اطاله دادرسي‌ها را از بين ببريم تا روند رسيدگي‌ها در مراجع قضايي تسريع شود. رييس قوه قضاييه تصريح كرد: حقيقت امر آن است كه انبوهي از پرونده‌ها در محاكم و مراجع قضايي، در وقت معين رسيدگي و تعيين تكليف مي‌شوند، اما گاهي كار رسيدگي و صدور حكم در قبال معدودي پرونده، به درازا مي‌كشد و از قضا، همان پرونده‌هاي معدود سايه مي‌اندازند بر آن پرونده‌هاي انبوه و چنين استنباط و القاء مي‌شود كه قوه قضاييه با معضل اطاله دادرسي مواجه است؛ بنابراين ضرورت دارد كه با اتخاذ شيوه‌هاي تخصصي و كارآمد، آن معدود اطاله دادرسي‌ها نيز از ميان برداشته شود و كليه پرونده‌ها در دستگاه قضايي در وقت معين به سرانجام برسند.  رييس دستگاه قضا در ادامه با اشاره به اهميت اتقان كيفرخواست‌هاي صادره از ناحيه دادسرا براي محاكم بيان داشت: يكي از روش‌هاي تسريع در تعيين تكليف پرونده‌هاي قضايي و پيشگيري از اطاله دادرسي‌ها، توجه و اهتمام نسبت به تدوين متقن كيفرخواست‌ها در مرحله دادسراست؛ كيفرخواست‌هاي صادره از ناحيه دادسرا به لحاظ بهره‌مندي از ادله و براهين، بايد به قدري مُتقن و مستحكم باشند، كه در مرحله دادگاه، فاقد ايراد و نقص محسوب شوند.
محسني اژه‌اي تصريح كرد: پرونده‌ها و كيفرخواست‌هايي كه از ناحيه دادسرا به محاكم ارسال شده و با نقص مواجه شده‌اند، بايد در مقاطع زماني مشخص، تجميع شده و دلايل اين نقص‌ها، موشكافي و بررسي شوند. در اين راستا نياز به برپايي سلسله جلسات تخصصي ميان مسوولان دادسرا و محاكم با محوريت به صفر رساندن نواقص در كيفرخواست‌هاي ارجاعي است.  وي در ادامه بيان داشت: رسيدگي ما، حكم ما، مجازات ما و به‌طور كلي سراسر فرآيندهاي اِعمال شده در يك پرونده قضايي بايد واجد اصل بازدارندگي باشند؛ بايد از هر آنچه كه اين بازدارندگي را مخدوش مي‌كند، پرهيز كرد؛ يكي از اين موارد، آن است كه ميان كيفرخواست صادره از ناحيه دادسرا با حكم صادره از دادگاه بدوي يا حكم دادگاه تجديدنظر تفاوت فاحش و چشمگير وجود داشته باشد؛ اينجا عرصه‌اي است كه ممكن است اصل بازدارندگي رسيدگي‌هاي قضايي مخدوش شود؛ فلذا بسيار مهم است كه با اتخاذ شيوه‌هاي تخصصي و رعايت اصل اتقان در رسيدگي‌ها و جمع‌آوري ادله، نسبت به تدوين كيفرخواست‌هاي متقن اهتمام داشته باشيم. 

محسني اژه‌اي در پايان خطاب به مقامات دادسرا، توصيه‌هايي تخصصي را درخصوص نظارت و هدايت ضابطين مطرح كرد و خاطرنشان كرد: نظارت بر كار ضابطين و هدايت آنها توسط مقامات دادسرا، يك اصل اساسي است؛ اين امر، شؤون مختلفي دارد كه رعايت مورد به مورد آنها الزامي است.
همچنين دستورالعمل نحوه اعمال رياست و نظارت مقامات قضايي برضابطان دادگستري نيز پيش‌روي ماست كه با بهره‌گيري و جامه عمل پوشاندن به مفاد آن، سبب استفاده بهينه از توان و ظرفيت ضابطان دادگستري در تحقق عدالت قضايي مي‌شويم.