رييس‌جمهور از مجاهدت‌هاي وزارت خارجه در طول جنگ ۱۲ روزه تقدير کرد

تجلي هماهنگي ميدان و ديپلماسي

۱۴۰۴/۰۵/۰۵ - ۰۰:۲۴:۵۱
کد خبر: ۳۵۰۷۸۵

رييس‌جمهور روز گذشته و در ادامه بازديدهاي ميداني خود از دستگاه‌هاي مختلف دولتي در روزهاي گذشته، به وزارت خارجه رفت و در جمع مديران اين مجموعه حاضر شد. در اين جلسه وزير امور خارجه گزارشي از آنچه كه در دوران جنگ و پس از آن از سوي دستگاه ديپلماسي كشور اجرايي شد ارايه كرد و پزشكيان نيز از آنچه مجاهدت ۲۴ ساعته ديپلمات‌ها در اين دوران دانست تقدير كرد.

رييس‌جمهور روز گذشته و در ادامه بازديدهاي ميداني خود از دستگاه‌هاي مختلف دولتي در روزهاي گذشته، به وزارت خارجه رفت و در جمع مديران اين مجموعه حاضر شد. در اين جلسه وزير امور خارجه گزارشي از آنچه كه در دوران جنگ و پس از آن از سوي دستگاه ديپلماسي كشور اجرايي شد ارايه كرد و پزشكيان نيز از آنچه مجاهدت ۲۴ ساعته ديپلمات‌ها در اين دوران دانست تقدير كرد.

جنگ ۱۲ روزه عليه ايران در حالي آغاز شد كه گفت‌وگوهاي هسته‌اي ميان ايران و امريكا از چند هفته قبل آغاز شده بود و در حالي كه يك دور جديد از مذاكرات برنامه‌ريزي شده بود با حمله ناگهاني به ايران تمام تلاش‌ها براي رسيدن به يك توافق ديپلماتيك متوقف شد .

ايران در طول روزهاي گذشته نيز بارها اعلام كرده كه براي پيگيري مسائل كلان در حوزه ديپلماسي آمادگي كامل دارد اما اين موضوع تنها وقتي امكان پيگيري خواهد داشت كه طرف مقابل تضمين‌هاي لازم براي به رسميت شناختن حقوق ملت ايران را در دستور كار قرار دهد و آماده يك گفت‌وگو در فضاي برابر باشد. تلاش‌هاي ديپلماتيك وزارت خارجه چه در دوران جنگ و چه پس از آن هرگز متوقف نشده و در آخرين به روزرساني جمعه گذشته ايران و نمايندگاني از سه كشور اروپايي دور ميز مذاكره نشستند تا همزمان با نزديك شدن به موعد پاياني برجام دوباره راهي تازه براي گفت‌وگو پيدا كنند. به اين ترتيب حضور رييس‌جمهور در وزارت خارجه در كنار بررسي چالش‌ها و موضوعات پيش رو، خدا قوت او به اقداماتي بود كه در اين مدت در دستور كار قرار داشته است. 

«سيدعباس عراقچي» در نشستي با حضور «مسعود پزشكيان» رييس‌جمهور و معاونان و مديران وزارت امور خارجه به تشريح اقدامات دستگاه ديپلماسي در طي جنگ ۱۲ روزه و همچنين پس از آن و همراهي ديپلماسي و ميدان پرداخت. وزير خارجه در اين نشست اظهار كرد: همگي در وزارت امور خارجه در كنار نيروهاي نظامي بودند و جنگ ۱۲ روزه يكي از نمونه‌هاي هماهنگي بين ميدان و ديپلماسي بود.
وي افزود: نيروهاي مسلح ما قهرمانانه از كشور در مقابل دشمنان دفاع كردند. دركنار آن سربازان ميدان ديپلماسي شبانه روز در صحنه بودند. ۶ صبح روز حمله در ۲۳ خردادماه مديران در وزارت خارجه حاضر شدند و در اين مدت نيز در وزارت امور خارجه حضور داشتند و برخي شب‌ها نيز به منزل مراجعت نكردند و در وزارت خارجه ماندند. وزير امور خارجه ادامه داد: نيروهاي ما از مظلوميت مردم ايران و مشروعيت دفاع از خود در برابر يك تهاجم آشكار دفاع كردند. البته وزارت امور خارجه بخشي از دولت است. دولت در مجموع عملكرد درخشاني داشت.

عراقچي خاطرنشان كرد: آنچه دشمن را به عقب‌نشيني و درخواست بدون پيش شرط آتش‌بس وادار كرد هم مقاومت نيروهاي مسلح و هم مديريت فوق‌العاده دولت در اداره و تمشيت امور كشور بود كه هيچ خلل، ضعف و كوتاهي پيش نيايد.

وي افزود: مقاومت مردم در صحنه و سربازان شما در ميدان ديپلماسي و وزارت خارجه هم همين طور، ما در ۱۲ روز مجموعه بسيار زيادي از اقدامات ديپلماتيك را صورت داديم. در نتيجه تماس‌هاي تلفني، اقدامات سفارتخانه‌هاي ايران در خارج از كشور و ... بيش از ۱۲۰ كشور در دنيا اين حملات را عليه ايران محكوم كردند و ابراز حمايت و همبستگي با ايران كردند. غير از شوراي امنيت سازمان ملل و شوراي حكام كه تكليفشان روشن است هيچ سازمان و نهاد بين‌المللي نبود كه از ايران حمايت نكند. عراقچي ادامه داد: شانگهاي، عدم تعهد، شوراي همكاري خليج فارس، اتحاديه عرب و اتحاديه آفريقا و بسياري از مقامات دنيا به حقانيت مردم ايران اذعان كردند به خصوص اينكه ايران در زماني مورد حمله قرار گرفت كه در حال اجراي ديپلماسي و درگير اجراي مذاكرات ديپلماتيك بود و اين نشان داد چه كسي اهل ديپلماسي است و استفاده از راه‌هاي ديپلماتيك براي حل مسائل بين‌المللي و چه كساني دنبال زور و قلدري و سلطه طلبي هستند و اين حقانيت مردم ايران را در اين مسير در اين ۱۲ روز نشان داد و اين حقانيت اثبات شد و كار و تلاش‌هاي ما همچنان در عرصه‌هاي بين‌المللي ادامه دارد.

وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران ادامه داد: همراه با معاونت حقوقي رياست‌جمهوري مشغول مستندسازي جنايات صورت گرفته هستيم. در چند روز گذشته وزارت خارجه درگير مسائل غزه است و تماس‌هايي تلفني در اين راستا صورت گرفت. ديروز چندين تماس تلفني صورت گرفت كه اقدامات هماهنگ را صورت دهيم براي جلوگيري و توقف جنايات در غزه و استفاده از گرسنگي به عنوان سلاح و نگهداشتن مردم در محاصره غذايي و دارويي كه امتيازات سياسي در مذاكرات مربوط به آتش‌بس بگيرند كه با مقاومت مردم غزه در اين موضوع هم ناكام ماندند. عراقچي خاطرنشان كرد: آنچه به من روحيه مي‌داد روحيه آقاي پزشكيان بود كه هم دستورالعمل بگيريم و هماهنگي‌هاي لازم را صورت دهيم و از روحيه قوي و شاداب ايشان در بحبوحه شرايط سخت استفاده كنيم.

 مردم ما كارستان كردند

 مسعود پزشكيان نيز بيان كرد: در دفاع سخت و جانانه‌اي كه در دوازده روز انجام گرفت؛ در اين دوازده روز اينها با تمام قدرت آمدند و تلاش كردند كه كشور را به زانو دربياورند، اما در وهله اول مردم عزيز ما در داخل كاري كردند كه كارستان بود. بايد از مردم كشور خود قدرداني كنيم. ديپلماسي ما نيز همان‌گونه كه از طريق صدا و سيما و رسانه‌ها مشخص بود، ۲۴ ساعته در زمان جنگ كه طبيعتا تعدادي از ادارات خالي شده بودند در وزارت خارجه پاي كار حضور داشتند. وي در ادامه اظهار كرد: دستگاه ديپلماسي در اين ايام حضور داشت و روابط را برقرار كرد. نتيجه كار اين بود كه تمام سازمان‌هاي موجود در دنيا، غير از سازمان ملل و شوراي امنيت، اين تجاوز را محكوم كردند. اين دستاورد به اين سادگي ايجاد نمي‌شود، بلكه با برقراري ارتباطات و با تلاش به دست آمده است.
رييس‌جمهور در ادامه تصريح كرد: اسراييل جنگي را شروع كرد كه از نظر تمامي قوانين بين‌المللي غلط بود. اما متاسفانه در اين دنيايي كه ما زندگي مي‌كنيم اينجور كارها توسط قدرت‌هاي بزرگي كه در اين دنيا حضور دارند، معمولا توجيه مي‌شود. ما امروز به اينجا آمديم تا از برادران و خواهران خود كه در اين ايام زحمت كشيدند، تشكر كنيم. بر اساس توصيه‌اي كه مقام معظم رهبري فرمودند اكنون يك طرف قضييه نيروهاي دفاعي و امنيتي ما هستند كه بايد آماده بوده و تلاش كنند تا با قدرت از اين خاك دفاع كنند. وي در ادامه تاكيد كرد: طرف ديگر ديپلماسي است كه بايد فعال باشد. اين عزيزان ما در عرصه ديپلماسي هستند كه تمام تلاش خود را انجام مي‌دهند. ما با هماهنگي و سياست‌هايي كه در حال شكل‌گيري است تلاش مي‌كنيم با همان اولويت قبلي يعني در وهله اول ارتباط خود را با همسايگان صميمي‌تر و عميق‌تر كنيم و در وهله دوم با كشورهايي كه ارتباط‌هاي مناسبي داريم، اين ارتباط را پر پيمان‌تر و هماهنگ‌تر كنيم. با روسيه و چين و كشورهاي عضو بريكس و شانگهاي مي‌توانيم ارتباط خود را توسعه دهيم. طبيعتا با كشورهاي اروپايي و بقيه كشورها بر اساس سه اصل عزت، حكمت و مصلحت روند را ادامه خواهيم داد. وي افزود: ان شاءالله با وحدت و انسجام پيش خواهيم رفت. از مردم عزيز كشور قدردان هستيم. از ايرانيان خارج از كشور كه علي رغم گلايه‌ها و دلخوري‌ها همراهي كردند و باز پاي ايران ايستاده و اين تجاوز‌ها را محكوم كردند، قدرداني مي‌كنيم.

وي افزود: به حول و قوه الهي دست به دست هم خواهيم داد. فقط نگاه خود را بايد عوض كنيم. اگر قرار باشد با نگاه گذشته تغيير ايجاد شود، تا به حال شده بود. اينگونه نمي‌شود و بايد نگاه‌ها تغيير كند. براي اين تغيير نگاه نيز بايد به خودمان برگرديم. اين نيز به شما باز مي‌گردد. ما با كمك شما و مردم عزيز و تغيير نگاه در اولويت اول روابط كشور را با همسايگان ارتقاء خواهيم داد. در داخل ما در تلاش هستيم كه ارتباط را با مردم صميمي‌تر كنيم. گلايه‌هايي هم كه وجود داشته تا جاي ممكن اصلاح كنيم. وي در ادامه خاطرنشان كرد: اما ارتقاي روابط در خارج تلاش مضاعفي مي‌طلبد.در ارتقاي روابط با تركيه، آذربايجان، تركمنستان، افغانستان و پاكستان و عراق و همه كشورهاي حاشيه خليج فارس خيلي بيش از اين مي‌توانيم روابط خود را بهتر كنيم. اصلا لزومي ندارد خيلي نگاه ما به آن طرف تر‌ها باشد. اگر ارتباط خود را با كشورهاي همسايه بهتر كنيم، خيلي كارها مي‌توانيم انجام دهيم. بايد بيشتر فعال شويم. دانشگاهيان، تجار، اهالي هنر، فرهنگيان و گردشگران همه مي‌توانند نقش آفرين باشند. وي در ادامه خاطرنشان كرد: چگونه رسانه‌هايي كه آن طرف مرز نشسته و ايراني هستند اينگونه تحليل انجام مي‌دهند. تحليل‌هاي آنان شرم آور است. آيا اتفاقي كه در غزه رخ مي‌دهد را نمي‌بينند؟ آمدند زندان ما را هدف قرار داده و مردم را بي‌گناه در آن كشتند بعد مي‌گويند معلوم نيست زنداني‌هاي سياسي را چه كار كردند. جمهوري اسلامي حقوق بشر را ناديده گرفته است يا شما كه از حقوق بشر حرف زده و از حمله اسراييل دفاع مي‌كنيد؟ شرم آور است. يك عده هم گوش مي‌دهند. خداوند همه انسان‌ها را هدايت كند. ما هم با وحدت و انسجام و توكل به خدا اين مسير را با قدرت طي خواهيم كرد. پزشكيان تصريح كرد: من بارها گفته‌ام و الان هم مي‌گويم. ما خداوند را داريم و اگر به خدادلبسته و با باور به خداوند خدمت گزار مردم باشيم، نه تنها در شعار، مردم خواهند توانست در برابر همه مشكلات با قدرت بايستند. هيچ قدرتي نمي‌تواند ملت متحد و همراه را زمين گير كند. اگر اين اتحاد شكل نگرفت مقصر ما هستيم. بايد خدمت‌گزار مردم باشيم. ان شاءالله موانع را برداشته و خدمت گزار مردم باشيم. به اينجا آمديم تا از شما تشكر كرده و قدرداني كنم. شما هم ارتباط خود را تقويت كرده و سعي كنيد فضاي داخلي را به خارج وصل كنيد. بستر رفت و آمدها را باز كنيد تا بتوانيم در مقابل اين تجاوز‌ها، صداي بلند خود را به همه انسان‌ها در كره خاكي برسانيم. وزارت امور خارجه در دولت چهاردهم احتمالا پركارترين و شايد پرچالش‌ترين دوران كوتاه‌مدت خود را در تمام سال‌هاي گذشته تجربه كرده است. از تلاش براي مذاكره و كنار زدن تحريم‌ها تا تداوم ديپلماسي زير سايه جنگ و البته روزهاي آينده نيز همچنان بسيار كليدي و مهم هستند. آنطور كه وزير خارجه گفته جنگ اخير موجب همراهي ميدان و ديپلماسي در بالاترين سطح شده و دولت تلاش مي‌كند كه اين روند در روزهاي پيش رو نيز ادامه پيدا كند.