خروج اتباع غيرمجاز افغانستاني از كشور به مرز يك ميليون نفر رسيد
رييس مركز امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور گفت: از اول فروردين تاكنون ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر از اتباع غيرمجاز از دو مرز دوغارون و ميلك خارج شدند و اين روند ادامه خواهد داشت اما اين افراد ميتوانند مثل افراد عادي تقاضاي ورود مجدد به كشور ايران و مراحل لازم را طي كنند.

رييس مركز امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور گفت: از اول فروردين تاكنون ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر از اتباع غيرمجاز از دو مرز دوغارون و ميلك خارج شدند و اين روند ادامه خواهد داشت اما اين افراد ميتوانند مثل افراد عادي تقاضاي ورود مجدد به كشور ايران و مراحل لازم را طي كنند. نادر ياراحمدي با بيان اينكه براي حضور افراد خارجي در هر كشوري بايد دليل خاصي وجود داشته باشد، اظهار كرد: افراد غيرمجاز هم ميتوانند در كشور حضور داشته باشند و در بسياري از كشورها اين افراد درخواست پناهندگي ميدهند و شرايطي خاص براي آن وجود دارد، بهطوريكه بايد در عرض ۲۴ ساعت خودش را به اولين پاسگاه پليس معرفي كند؛ درحالي كه درباره اقدامات امروز هيچكدام از اين شرايط محقق نشده است و ما هيچ شناختي از آنها نداشتيم. وي ادامه داد: در تمام دنيا طبق قانون به افراد غيرمجاز خروج از كشور اعلام ميشود و ما از سال گذشته اين مساله را اعلام كرديم و از اول فروردين امسال نيز اعمال كرديم؛ همه تصور ميكنند در اين روزها خروج اتباع غيرمجاز تشديد شده؛ اما اين قانون از ابتداي امسال اعمال شده است؛ شرايط فوقالعاده اخير موجب شده است تا تعداد اتباع غيرمجاز خارج شده از كشور افزايش پيدا كند. براي تمام افراد غيرمجازي كه خودشان را معرفي كردند روز خروج از كشور را هم اطلاع داديم و ميدانستيم روزانه چه تعداد اتباع غيرمجاز را از كشور خارج ميكنيم.
خروج ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر اتباع از كشور
رييس مركز امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور با بيان اينكه اتباع مختلفي در كشور زندگي ميكنند، اما به دليل اختلاف تعداد زياد با اتباع افغانستاني در اين مساله كمتر مورد توجه قرار ميگيرند، گفت: ما بيش از ۶ ميليون اتباع افغانستاني در كشور داريم؛ طبق آخرين آمار از اول فروردين تاكنون ۹۸۵ هزار و ۶۳۷ نفر از دو مرز دوغارون و ميلك خارج شدند و اين روند ادامه خواهد داشت؛ اما اين افراد ميتوانند پس از بازگشت به كشورشان مثل افراد عادي تقاضاي ورود به ايران و مراحل لازم را طي كنند. وي ادامه داد: تمام تلاشمان اين است كساني كه در كشور حضور پيدا ميكنند، به يك دليل مشخص داراي سند هويتي شوند و از اين طريق از تسهيلات لازم برخوردار شوند. كساني كه دستگير شدند تا چند سال به آنها ويزا داده نميشود اما كساني كه خودشان را معرفي كردند در ليست سياه ما قرار نميگيرند.
ورود غيرقانوني اتباع پاكستاني و بنگلادشي به كشور
ياراحمدي با بيان اينكه بعد از اتباع افغانستاني، عراقيها در كشور حضور دارند و با شرايط پناهندگي در كشور زندگي ميكنند، عنوان كرد: اخيرا هم از مرزهاي شرقي كشور اتباع پاكستاني و بنگلادشي به كشور وارد شدند و غيرقانوني هستند. اين افراد دستگير ميشوند و در شرايط سخت از كشور طرد ميشوند. وي بيان كرد: از شش ميليون و ۱۰۰ هزار نفر اتباع نزديك به ۳۳ هزار شهر در كمپهاي پناهندگي حضور دارند و بقيه در كنار مردم در شهرها زندگي ميكنند و از همه امكانات بهرهمند هستند. تنها مساله يارانه است كه اين فقط به شهروند ايراني داده ميشود و فرد خارجي نميتواند از اين يارانه برخوردار باشد. كسي كه از نان، برق يا حمل و نقل استفاده ميكند، عملا از يارانه با رقم بسيار بالا بهره ميبرد و اين يك جذابيت براي اتباع ايجاد كرده است. اين يارانه حق يك ايراني است اما اتباع هم از اين يارانه به صورت رايگان استفاده ميكنند.
رييس مركز امور اتباع و مهاجرين خارجي وزارت كشور اضافه كرد: روز گذشته بعد از ۷ سال موفق شديم لايحه دولت كه با طرح مجلس تلفيق شده بود به كميسيون مجلس برود و اميدواريم به زودي تبديل به قانون شود؛ در اين قانون بايد آن جذابيت محدود شود. افراد مجاز ميتوانند با پرداخت ماليات از خدمات استفاده كنند؛ ما در گذشته با نگاه رئوفانه از افراد غيرمجاز هم ماليات اخذ نميكرديم. همه مهمان ما هستند اما به دليل اينكه سالها اين قانون اعمال نشده بود انگار اكنون در حال انجام كار غيرعادي هستيم. با اين حال اتباع مجاز همچنان ميتوانند از تسهيلات استفاده كنند. وي درباره وضعيت اردوگاهها و اسكانهاي مرزي گفت: تمام شرايط گذشته براي اتباع مجاز حاكم است؛ هر كسي هم كه غيرمجاز است خودش بايد برود. البته كساني كه نميروند توسط پليس به سمت مرزها هدايت ميشوند. ياراحمدي اضافه كرد: اتباعي كه بايد از كشور خارج شوند، در چند ايستگاه مختلف بررسي ميشوند تا مبادا سهلانگاري صورت بگيرد و كسي كه مجاز است به سمت مرز فرستاده نشوند. روزانه حدود ۱۷ هزار نفر در حال خروج از دو مرز ما با كشور افغانستان هستند؛ اما سالها بسياري از اتباع در اين كشور و مردم زندگي كردند و خروج براي اين افراد سخت است. گمرك ما در مرزها حتي وسايل افراد را بازرسي نميكنند. ماشينها و كاميونهايي گذاشتهايم كه وسايل افراد را تا حداكثر نيم ساعت به كشور افغانستان منتقل ميكند.
وي عنوان كرد: دولت طالبان احساس مسووليت كرده و به كمك آمده است، قبلا اين مساله را نميپذيرفتند، اما طي مذاكراتي كه داشتيم قبول كردند كه اين افراد به كشور افغانستان برگردند.