دانلود فيلم سينمايي در ۲ ثانيه با فناوري نمايشگرهاي «OLED»
دانشمندان با استفاده از فناوري صفحهنمايش اولد (OLED) به ركورد ۴ گيگابيت بر ثانيه اينترنت دست يافتند. به گزارش ايسنا، فيبر نوري و امواج راديويي را فراموش كنيد. آينده اينترنت فوقسريع ممكن است در درخشش صفحهنمايشهاي ارگانيك تلويزيونها پنهان شده باشد.
دانشمندان با استفاده از فناوري صفحهنمايش اولد (OLED) به ركورد ۴ گيگابيت بر ثانيه اينترنت دست يافتند. به گزارش ايسنا، فيبر نوري و امواج راديويي را فراموش كنيد. آينده اينترنت فوقسريع ممكن است در درخشش صفحهنمايشهاي ارگانيك تلويزيونها پنهان شده باشد. پژوهشگران در انگلستان و اسكاتلند موفق شدهاند با استفاده از ديودهاي نورگسيل ارگانيك (OLED) اصلاحشده كه همان فناوري است كه صفحهنمايشهاي تلفنهاي هوشمند و تلويزيونها را نوراني ميكند، به سرعت خيرهكننده ۴ گيگابيت بر ثانيه در انتقال داده دست پيدا كنند. به نقل از اساف، البته ديودهاي نورگسيل ارگانيك كه در اين آزمايش به كار رفتند، دستگاههايي ويژه و آزمايشگاهي بودند، نه پنلهاي تجاري، اما مواد اوليه و اصول طراحي آنها كاملا مشابه با نمونههاي موجود در بازار است. سرعت به دستآمده آنها آنقدر زياد بود كه ميشود يك فيلم سينمايي كامل را تنها در حدود دو ثانيه دانلود كرد. دانشمندان دانشگاه سنتاندروز اسكاتلند و دانشگاه كمبريج انگلستان موفق شدند دادهها را با سرعت نزديك به ۳ گيگابيت بر ثانيه از فاصله ۱۰ متري (۳۳ فوت) منتقل كنند و در فواصل كوتاهتر حتي به سرعتهاي بالاتري دست يافتند. اين پژوهش كه در مجله Advanced Photonics منتشر شده، ميتواند باعث پيشرفتي چشمگير در فناوري ارتباطات نوري (VLC) شود؛ روشي كه به جاي امواج راديويي، از نور براي انتقال داده استفاده ميكند.
فناوري ديود نورگسيل ارگانيك (اولد) دادههاي اينترنت را چگونه منتقل ميكند؟
اولدها با انتشار نور هنگام عبور جريان برق، صفحهنمايشهاي درخشان تلفنهاي همراه پيشرفته و تلويزيونها را شكل ميدهند. دانشمندان متوجه شدند كه با خاموش و روشن كردن سريع اين چراغهاي ريز كه سريعتر از آن چيزي است كه چشم انسان ميتواند تشخيص دهد، ميتوان اطلاعات ديجيتال را در قالب پرتوهاي نور رمزگذاري كرد. پيشتر تلاشها براي ارتباط از طريق اولد تنها به سرعت حدود ۲.۸۵ گيگابيت بر ثانيه در فواصل بسيار كوتاه (حدود ۲۵ سانتيمتر يا ۱۰ اينچ) محدود شده بود. اما پژوهش جديد نه تنها اين ركورد را شكست، بلكه آن را در فاصلهاي ۴۰ برابر طولانيتر نيز حفظ كرد.
چرا استفاده از مواد پايدار باعث اين جهش شد؟
پيشرفت كليدي اين پژوهش به استفاده از مادهاي به نام دينافتايلپرايلين (DNP) بازميگردد؛ يكي از پايدارترين مواد ارگانيك موجود براي ساخت اولدها. در حالي اولدهاي معمولي در برابر فشارهاي الكتريكي بالا سريعا خراب ميشوند، دستگاههاي مبتني بر دينافتايلپرايلين ميتوانند بيش از يك ميليون ساعت، در سطح روشنايي استاندارد، دوام بياورند. اين پايداري باعث ميشود اين دستگاهها بتوانند با جريانهاي الكتريكي بالاتر كار كنند بدون اينكه آسيب ببينند كه همين مساله مستقيما به سرعتهاي بالاتر انتقال داده منجر ميشود. دانشمندان انواع مختلفي از پيكربندي اولد را آزمايش كردند؛ ضخامت لايهها و اندازه دستگاهها را تغيير دادند. اولدهاي بزرگتر نور بيشتري توليد كردند و اين باعث تقويت سيگنال در فواصل طولانيتر شد.
نتايج آزمايشها اميدبخش كاربردهاي عملي است
محققان آزمايشهاي خود را شبيهسازي نسخه كوچكي از سيستم اينترنت خانگي انجام دادند؛ فرستندههاي اولد را در يك طرف اتاق قرار دادند وگيرندههاي نوري حساس را در طرف ديگر گذاشتند تا سيگنالهاي نوري را دريافت كنند. در فاصله دو متري تقريبا همان فاصله ميان مودم و لپتاپ، اين سيستم به سرعت چهار گيگابيت بر ثانيه رسيد. در فاصله ۱۰ متري سرعت نزديك به سه گيگابيت بر ثانيه باقي ماند. اين سرعتها بسيار بيشتر از ميانگين اينترنت خانگي در امريكا هستند كه بين ۵۰ تا ۲۰۰ مگابيت بر ثانيه است؛ يعني اين سيستم اولد حدود ۲۰ تا ۸۰ برابر سريعتر از اتصالهاي خانگي معمولي عمل ميكند.
مزاياي امنيتي و كاربردهاي آينده
برخلاف امواج راديويي، نور مرئي نميتواند از ديوار عبور كند و به همين دليل شبكههاي ارتباطات نوري ذاتا امنتر هستند، چون هكرها براي دسترسي به سيگنال بايد حضور فيزيكي در محل داشته باشند. همچنين، ارتباطات نوري با شبكههاي سلولي، وايفاي يا بلوتوث تداخل ايجاد نميكند. كاربردهاي اين فناوري ميتواند شامل ارتباط مستقيم بين صفحهنمايشها تا ادغام عملكردهاي فناوري ارتباطات نوري در اشياء روزمره باشد. دستگاههاي خانه هوشمند ميتوانند با تغيير نور چراغهاي نشانگر خود ارتباط برقرار كنند يا بيلبوردهاي الكترونيكي ميتوانند همزمان تبليغات را نمايش داده و دادههاي اينترنتي را به دستگاههاي نزديك منتقل كنند. البته چالشهايي براي گسترش اين فناوري وجود دارد. اين سيستم به ديد مستقيم بين فرستنده وگيرنده نياز دارد و اين امر استفادههاي متحرك را محدود ميكند. نور محيط ميتواند در شناسايي سيگنال اختلال ايجاد كند و ممكن است استفاده در فضاي باز را دشوار كند. همچنين هزينه ساخت اولدهاي مخصوص ارتباط نوري با سرعت بالا فعلا از سختافزارهاي ارتباطي سنتي بيشتر است. با پيشرفت سازندگان صفحهنمايش در توليد مواد ارگانيك بادوامتر براي صفحه نمايشهاي تجاري، اين پيشرفتها به ارتباطات اينترنتي مبتني بر نور با سرعت بالاتر و پايداري بيشتر كمك خواهد كرد. كاربردهاي اوليه آن ميتواند در مراكز داده براي ارتباطات امن بين سرورها يا بيمارستانها براي اتصال تجهيزات پزشكي حساس بدون تداخل امواج راديويي باشد.