ريال ديجيتال نظام پرداخت كشور را متحول ميكند؟
ريال ديجيتال كه سه سال قبل پيشنويس طرح آن از سوي بانك مركزي منتشر شد، نوعي اسكناس است كه همه مولفههاي اسكناس به غير از فيزيك آن را دارد و با آن ميتوان در حداكثر فاصله و حداقل زمان تراكنشي تا زير سقف ۱۵ ميليون تومان انجام داد. به گزارش ايسنا، تحول ديجيتال از جمله مواردي است كه به عنوان لازمه رشد اقتصاد ديجيتال مطرح ميشود چراكه فناوريها فرصتهاي بيشماري را براي سازمانها در هر اندازه و صنعتي ارايه ميكنند و با پيادهسازي صحيح طرح تحول ديجيتال، سازمانها ميتوانند بهبود يابند، رشد كنند و در دنياي رقابتي امروز پيشرو باشند.
ريال ديجيتال كه سه سال قبل پيشنويس طرح آن از سوي بانك مركزي منتشر شد، نوعي اسكناس است كه همه مولفههاي اسكناس به غير از فيزيك آن را دارد و با آن ميتوان در حداكثر فاصله و حداقل زمان تراكنشي تا زير سقف ۱۵ ميليون تومان انجام داد. به گزارش ايسنا، تحول ديجيتال از جمله مواردي است كه به عنوان لازمه رشد اقتصاد ديجيتال مطرح ميشود چراكه فناوريها فرصتهاي بيشماري را براي سازمانها در هر اندازه و صنعتي ارايه ميكنند و با پيادهسازي صحيح طرح تحول ديجيتال، سازمانها ميتوانند بهبود يابند، رشد كنند و در دنياي رقابتي امروز پيشرو باشند. تحول ديجيتال بر سه بخش دولت ديجيتال با محوريت هوشمندسازي، جامعه ديجيتال با محوريت فرهنگسازي و كسبوكار ديجيتال با محوريت توسعه فضاي كسبوكار، آينده جوامع را شكل ميدهد و بر همه بخشهاي اجتماعي، اقتصادي و زيستمحيطي اثرگذار است. در اين راستا بود كه پاييز سه سال قبل «پيشنويس سند ريال ديجيتال» از سوي بانك مركزي بهطور رسمي منتشر شد و جهت دريافت نقطه نظرات متخصصان و كارشناسان در دسترس قرار گرفت و اعلام شد كه يكي اولويتهاي بانك مركزي است كه ميتواند كارايي و اثربخشي سيستم پرداختي كشور را گسترش دهد و در حال حاضر ۲۳ كشور در حال مطالعه بر روي ارز ديجيتال ملي خود هستند. طبق آنچه اعلام شده، ريال ديجيتال عملا اسكناس است و همه مولفههاي اسكناس به غير از فيزيك اسكناس را دارد و با آن ميتوان در حداكثر فاصله و حداقل زمان تراكنش انجام داد. درواقع تنها فرق آن حذف كاغذ و فيزيك است كه با استفاده از آن به راحتي و به سرعت ميتوان خريد يا انتقال وجه انجام داد. در اين باره سيد ستار هاشمي- وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات - معتقد است ريال ديجيتال نه صرفا يك موضوع شكلي بلكه يك مقوله محتوايي است كه بهشدت مورد نياز بوده و ضرورت دارد كه براي آن تدبير شود. بررسيها نشان ميدهد ريال ديجيتالي كه براي ايران تدارك ديدهشده فقط براي تراكنشهاي خرد مردم است و هيچ فرد خارجي حق داشتن ريال ديجيتال را ندارد و هيچ تراكنشي خارج از مرزهاي ايران ندارد. آنطور كه مديرعامل انجمن بلاكچين و پژوهشگر ارز ديجيتال گفته است سقف تراكنش با ريال ديجيتال تا زير سقف ۱۵ ميليون تومان است. بنابراين با توجه به پيشرفت روز افزون فناوري و لزوم ديجيتالي شدن، تأمين و فراهم كردن زيرساختهاي لازم براي پيشبرد اين پروژه براي استفاده گستردهتر آن بيش از پيش احساس ميشود.
هدف از انتشار پول ديجيتال چيست؟
در پيشنويس سند ريال ديجيتال ابتدا اهداف بانكهاي مركزي از انتشار پول ديجيتال آمده است كه طبق آن، بانكهاي مركزي با اهداف مختلفي اقدام به توسعه پول ديجيتال ميكنند كه از جمله آنها ميتوان به مواردي همچون پاسخ به نيازمندي پرداختهاي آتي در اقتصاد ديجيتال، بهبود كارايي ابزارهاي پرداخت نوين، افزايش دسترسپذيري پول بانك مركزي، مديريت اثرات كاهش بهكارگيري اسكناس در جامعه، توسعه ابزارهاي پرداخت بينالمللي با ساير كشورها، توسعه تابآوري ابزارهاي پرداخت، رسيدن به اهداف خاص در حوزه سياستگذاري پولي و در مواردي مديريت مخاطرات ناشي از رواج پولهاي خصوصي اشاره كرد. يكي از اهداف بانك مركزي از توسعه اين ابزار، فعالسازي ظرفيت برنامهپذيري پول در ذيل كاركردهاي اقتصاد ديجيتال است.