لطمه به معيشت و دستمزد كارگران با قطع برق

۱۴۰۴/۰۴/۳۱ - ۰۲:۰۰:۴۵
|
کد خبر: ۳۵۰۲۲۴

وابستگي دنياي امروز به انرژي برق باعث شده تا قطعي برق به يكي از چالش‌هاي بزرگ و پرهزينه براي صنايع و كسب و كارها تبديل شود. از نگاه كارشناسان قطعي برق روي فعاليت كارخانه‌ها، شهرك‌هاي صنعتي اثر گذاشته و موجب بلاتكليفي و سردرگمي كارگران و لطمه به معيشت و دستمزد آنها مي‌شود؛ از اين رو چنانچه ناگزير به قطعي برق هستيم، بايد با برنامه‌ريزي مناسب و به صورت متوازن باشد تا كمترين آسيب به بنگاه‌ها و صنايع و كارگران وارد شود.

وابستگي دنياي امروز به انرژي برق باعث شده تا قطعي برق به يكي از چالش‌هاي بزرگ و پرهزينه براي صنايع و كسب و كارها تبديل شود. از نگاه كارشناسان قطعي برق روي فعاليت كارخانه‌ها، شهرك‌هاي صنعتي اثر گذاشته و موجب بلاتكليفي و سردرگمي كارگران و لطمه به معيشت و دستمزد آنها مي‌شود؛ از اين رو چنانچه ناگزير به قطعي برق هستيم، بايد با برنامه‌ريزي مناسب و به صورت متوازن باشد تا كمترين آسيب به بنگاه‌ها و صنايع و كارگران وارد شود.
به گزارش ايسنا، در حال حاضر كمبود برق در كشور به مرحله‌ هشدار رسيده و نه تنها منازل و خانه‌هاي مسكوني با قطعي برق در هفته مواجهند بلكه بسياري از كارخانه‌ها، كارگاه‌ها و شهرك‌هاي صنعتي نيز از اين امر بي‌تاثير نمانده و كمبود شديد انرژي باعث شده تا برخي خطوط توليد متوقف و تعطيل شوند و بعضا تا اطلاع ثانوي نيز امكان استفاده از برق را نداشته باشند.

در روزهاي اخير گزارش‌هايي مبني بر تعطيلي برخي كارخانه‌ها در شهرك‌هاي صنعتي منتشر شده كه صاحبان آنها به دليل شرايط نامساعد و توقف خطوط توليد و نگراني از آينده تحت تاثير قطعي مكرر برق از تمديد قرارداد نيروهاي كار خودداري و دست به تعديل و اخراج كارگران زده‌اند.
قطعي برق صنايع نه تنها موجب كاهش توليد شده بلكه دستمزد و معيشت كارگران را نيز با مشكل روبه‌رو مي‌كند و نمي‌تواند راهكار مناسبي براي مقابله با ناترازي برق در شرايط فعلي اقتصاد باشد.بي‌ترديد تعطيلي كارگاه‌ها و بنگاه‌ها به دليل قطعي برق مي‌تواند پيامدها و عواقب اقتصادي و اجتماعي گسترده‌اي داشته باشد و به كاهش توليد، افزايش هزينه‌ها، از دست دادن بازارها، كاهش اشتغال و ناامني شغلي منجر شود. 
از آن گذشته قطعي مكرر برق بر اشتغال كارگران و نيروهاي كار نيز اثرگذار است و موجب بلاتكليفي و سرگرداني كارگران و بيكاري و خانه‌نشيني و دادن مرخصي‌هاي اجباري به آنها مي‌شود و خسارت جبران‌ناپذيري به كارفرمايان و توليدكنندگان وارد مي‌كند.
به اعتقاد كارشناسان قطعي برق صنايع نه تنها موجب كاهش توليد شده بلكه دستمزد و معيشت كارگران را نيز با مشكل روبه‌رو مي‌كند و نمي‌تواند راهكار مناسبي براي مقابله با ناترازي برق در شرايط فعلي اقتصاد باشد.
علي اصلاني، كارشناس حوزه كار در گفت‌وگو با ايسنا مي‌گويد: يكي از اثرات و پيامدهاي قطعي برق در صنايع، كاهش توليد است و با افت توليد كارخانه‌دار چنانچه آورده و سرمايه‌اي از خود نداشته باشد دچار مشكل مي‌شود. از طرفي به دليل كاهش توليد در كارخانه دستمزد كارگران و واريز بيمه‌ها هم دچار مشكل مي‌شود و همه اينها در معيشت و بيكاري كارگران اثرگذار است. او مي‌گويد: قطعي برق در واحدهايي كه كاركنان آن با دستگاه‌هاي حساس و پرريسك كار مي‌كنند منجر به بروز حوادث شغلي و افزايش هزينه‌هاي درمان و بيمه مي‌شود.
به گفته اين كارشناس حوزه كار قطع برق يكي از تهديدات پيش روي صنايع كشور است كه مي‌تواند در بخش‌هاي مختلف اقتصاد اثر بگذارد از اين رو چنانچه ناگزير به قطعي برق به هر دليلي هستيم بايد با برنامه‌ريزي مناسب و به صورت متوازن باشد تا كمترين آسيب به بنگاه‌ها و صنايع و كارگران وارد شود.
طبق آمارها نزديك به ۵۰ درصد ظرفيت شهرك‌هاي صنعتي فعالند و اين امر در سال‌هاي اخير به دليل مقابله با ناترازي برق رخ داده است درحالي كه شهرك‌هاي صنعتي خود با مشكل بدهي‌ها و تحريم‌ها رو به‌رو هستند. اوضاع نامناسب توليد در برخي شهرك‌ها باعث شده تا مديران برخي از واحدهاي توليدي، مجموعه خود را اجاره دهند يا به دليل مشكل در پرداخت حقوق و دستمزد و تامين مواد اوليه و مسائل مالياتي، تعطيلي بنگاه را آخرين راه چاره بدانند.

لطمه به معيشت و دستمزد كارگران با قطع برق لزوم برنامه‌ريزي مناسب براي كمترين آسيب به صنايع

حميد حاج اسماعيلي، كارشناس اقتصادي به ايسنا مي‌گويد: بارها و به كرات بر استفاده از ظرفيت خاموش كارخانه‌ها و شهرك‌هاي صنعتي تاكيد كرده‌ و گفته‌ايم كه با كمتر از توان و ظرفيت در حال فعاليت هستند در صورتي كه سرمايه‌گذاري دولتي بسيار خوبي در اين مجموعه‌ها انجام گرفته و بايد از اين ظرفيت به شكل مطلوب استفاده كرد.
وي با اشاره به تاثير قطعي برق و گاز در صنايع و كارخانه‌ها مي‌گويد: اگر موانع پيش روي واحدهاي توليدي و صنايع از ميان برداشته نشود به زيان اقتصاد و كشور خواهد بود از اين رو بايد در صورت قطعي برق كارخانه‌ها خسارات وارده جبران شود.
طبق آمارها بخشي از ظرفيت شهرك‌هاي صنعتي فعالند و اين امر در سال‌هاي اخير به دليل مقابله با ناترازي برق رخ داده است.به گفته وي يك واحد توليدي براي پرداخت ماليات، بازپرداخت تسهيلات، تامين هزينه جاري و حقوق نيروي انساني بايد در گام نخست توليد كند و توليدش را به فروش برساند اما قطعي برق مشكلات بسياري براي آن ايجاد مي‌كند.
از نگاه اين كارشناس قطعي مكرر برق در بخش مسكوني زيانبار است ولي خسارات وارده به صنايع و بخش‌هاي توليدي چند برابر بخش مسكوني است.
با قطعي برق بسياري از فعاليت‌هاي روزمره و زندگي شخصي افراد نيز تحت تاثير قرار مي‌گيرد و موجب مي‌شود تا شبكه اينترنت، تلفن‌هاي همراه، بيمارستان‌ها، خودپردازها و مجتمع‌هاي مسكوني داراي آسانسور و پمپ آب هم دچار اختلال و مشكل شوند.

تاثير قطعي برق روي كسب و كارها نيز بازتاب گسترده‌اي دارد. كسب و كارهاي اينترنتي به دليل آنكه از دسترس خارج مي‌شوند بيشترين آسيب را نسبت به ساير صنايع مي‌بينند زيرا تمام تجهيزات ديجيتالي، رايانه‌ها، تجهيزات شبكه و مودم‌ها مستقيما از برق تغذيه مي‌كنند يا با باتري انرژي خود را تامين مي‌كنند.
از ديگر بخش‌هايي كه تحت تاثير قطعي برق به‌شدت آسيب مي‌بينند، كارخانه‌هاي صنايع غذايي و دارويي است. بسياري از كارخانه‌هاي توليد مواد غذايي و لبني و فراورده‌هاي گوشتي با قطعي برق دچار فساد و خرابي محصول مي‌شوند.
حقيقت آن است كه وابستگي دنياي امروز به انرژي موجب شده تا قطعي برق به يك چالش پرهزينه و بزرگ براي صنايع و بسياري از كسب و كارها تبديل شود. در برنامه هفتم توسعه رشد ۸درصدي اقتصاد و دستيابي به رشد ۲۳درصدي صادرات غيرنفتي پيش‌بيني شده است كه بي‌ترديد اين آمار بدون تامين زيرساخت‌هاي مناسب انرژي و حمايت از بخش‌هاي توليد و صنعت محقق نخواهد شد.