20 ميليون نفر جمعيت تهران و البرز در معرض بيشترين تنش آبي
سخنگوي صنعت آب گفت: كل تهران و البرز با ۲۰ ميليون نفر جمعيت در اين محدوده در معرض بيشترين تنش قرار دارند. به گزارش ايسنا، عيسي بزرگزاده از پيشرفت چشمگير پروژههاي آبرساني به تهران خبر داد و گفت: با بهرهبرداري از دو پروژه مهم تا پايان تابستان، سهم آب سطحي تهران افزايش مييابد. به گفته بزرگزاده، پيشرفت پروژههاي انتقال آب به تهران به بيش از ۶۰درصد رسيده و نسبت به گذشته دو برابر سرعت گرفته است.
سخنگوي صنعت آب گفت: كل تهران و البرز با ۲۰ ميليون نفر جمعيت در اين محدوده در معرض بيشترين تنش قرار دارند. به گزارش ايسنا، عيسي بزرگزاده از پيشرفت چشمگير پروژههاي آبرساني به تهران خبر داد و گفت: با بهرهبرداري از دو پروژه مهم تا پايان تابستان، سهم آب سطحي تهران افزايش مييابد. به گفته بزرگزاده، پيشرفت پروژههاي انتقال آب به تهران به بيش از ۶۰درصد رسيده و نسبت به گذشته دو برابر سرعت گرفته است.
وي افزود: پيشبيني ما اين است كه تا پايان شهريورماه، اين پروژهها وارد مدار بهرهبرداري ميشوند و به كمك تأمين آب تهران خواهند آمد. وي در تشريح جزييات اين طرحها گفت: اين پروژهها در دو فاز طراحي شدهاند كه فاز اول آن با ظرفيت دو و نيم مترمكعب در ثانيه تا تصفيهخانه كرج پيش خواهد رفت.
سخنگوي صنعت آب تأكيد كرد: با اجراي اين طرح، ما ديگر از سد كرج براي تأمين آب شهر كرج استفاده نخواهيم كرد و كرج از اين پس از سد طالقان آب دريافت ميكند؛ در نتيجه، آبي كه پيشتر از سد كرج به كرج ميرسيد، ميتواند به تهران اختصاص يابد و به تأمين نياز پايتخت كمك كند.
بزرگزاده افزود: سهم آب سطحي در تهران افزايش يافته و دليل آن دو پروژه بزرگي است كه هر كدام حدود ۲۳۰ تا ۲۴۰ ميليون مترمكعب آب را وارد شبكه ميكنند. وي درباره پروژه ديگر در حوزه سد لار گفت: پروژه سد لار در واقع يك تونل است و امكان اجراي خطي آن را نداريم. زمانبندي آن براي سال ۱۴۰۶ پيشبيني شده و اكنون در حال اجراست.
بزرگزاده در پاسخ به سوالي درباره كيفيت آب در سالهاي خشك گفت: ما در دورههاي خشك ممكن است به لحاظ كيفيت آب دچار چالش شويم، اما اين بحران به معناي آب ناسالم نيست.
وي تأكيد كرد: كيفيت آب شرب، خط قرمز ماست. همان آبي كه مردم تهران مصرف ميكنند، ما و خانوادههاي ما نيز در سراسر كشور استفاده ميكنيم.
او با اشاره به گستردگي نظارت كيفي بر منابع آب كشور گفت: بيش از ۹۰۰ تا نزديك به هزار واحد آزمايشگاهي فعال مخصوص پايش كيفيت آب در سراسر كشور داريم و در تهران نيز اكيپهاي ثابت و سيار فعال هستند.
بزرگزاده تصريح كرد: كميت آب را نميشود هميشه با هزينه جبران كرد. وقتي بارش نباشد يا آبخوان خالي باشد، حتي پول هم راهگشا نيست. اما كيفيت را با سرمايه و كنترل ميتوان مديريت و اصلاح كرد.
وي در پايان از مردم خواست در صورت مشاهده هرگونه مشكل كيفي، با سامانه ۱۲۲ تماس بگيرند تا در سريعترين زمان ممكن پيگيري شود.
با اشاره به وضعيت پيچيده منابع آبي استان تهران، تأكيد كرد: مديريت مصرف و بازنگري در نظام تعرفهگذاري، شرط لازم براي پايداري آب در پايتخت است. بزرگزاده با تشريح جزييات چالشهاي تأمين، مصرف و توزيع آب در استان تهران، بر لزوم تقويت مديريت مصرف، استفاده از پساب و بهروزرساني ساختارهاي فرسوده تأكيد كرد.
وي با اشاره به اينكه «تهران شهري چندمنبعي است»، گفت: منابع تأمين آب در تهران حدود ۵۰درصد از منابع زيرزميني و ۵۰درصد از منابع سطحي تأمين ميشود. به گفته او، تحليلهاي يكسويه و روايتهاي آخرالزماني درباره وضعيت آب، بدون درنظر گرفتن واقعيتها، گمراهكننده است.
سخنگوي صنعت آب افزود: حس مسووليتپذيري و مديريت مصرف بايد در همه ما تقويت شود، نه اينكه بهواسطه فضاي رسانهاي اين حس را در جامعه بخشكانيم. سخنگوي صنعت آب با اذعان به اينكه نبود كنتور مجزا براي هر واحد مسكوني، مديريت مصرف را دشوار كرده، اظهار كرد: اين وضعيت نتيجه دههها بيتوجهي است. ما براي اين موضوع برنامه داريم ولي رفع كامل آن به دليل نياز به منابع مالي، زمانبر است.
وي تأكيد كرد: تا وقتي كه هر واحد ساختماني كنتور مستقل نداشته باشد، سنجش دقيق و عادلانه مصرف ممكن نيست. گرچه در مجتمعها ميتوان ميانگينگيري كرد، ولي اين روش، عادلانه نيست.
بزرگزاده با تشريح تعرفههاي فعلي گفت: تعرفه آب در تهران بهگونهاي نيست كه بتواند بازدارنده باشد. به عنوان نمونه، مصرف تا ۱۲ مترمكعب در ماه معادل ۱۴،۶۲۵ تومان است و اگر يك و نيم برابر الگو مصرف شود، قبض به حدود ۸۸،۴۸۱ تومان ميرسد.
وي افزود: قانون فعلي اجازه تغيير اساسي در تعرفه را نميدهد و يكي از نقاط ضعف ما همينجاست. تعرفه بايد بازدارنده باشد، مخصوصاً براي كساني كه دو تا سه برابر الگو مصرف ميكنند. به گفته بزرگزاده، ۳،۰۰۰ دستگاه اجرايي پايش شدهاند كه از اين تعداد، ۱،۶۳۸ دستگاه، كاهش ۲۵درصدي مصرف داشتهاند. در چهار ماهه نخست سال ۱۴۰۴، حدود ۴۷،۵۰۰ مشترك پرمصرف شناسايي و مشمول اقدامات اصلاحي شدهاند. وي همچنين گفت: حدود ۱،۷۰۰ انشعاب حساس مانند بيمارستانها شناسايي شده كه ۱،۲۰۰ مورد از آنها به مخازن ذخيره مجهز شدهاند.
سخنگوي صنعت آب تأكيد كرد: در تهران بيش از ۳،۰۰۰ فضاي سبز و ۷۰۰ حلقه چاه دراختيار شهرداري قرار دارد كه ۵۵ حلقه از اين چاهها كيفيت آب شرب دارند. متأسفانه اين چاهها دراختيار وزارت نيرو قرار نگرفتهاند، در حالي كه طبق قانون هواي پاك بايد براي آبياري فضاي سبز از پساب استفاده شود. وزارت نيرو آمادگي كامل دارد كه به فوريت پساب را دراختيار فضاي سبز قرار دهد.