شيوع آلزايمر در كشور رو به افزايش است

۱۴۰۴/۰۴/۳۰ - ۰۲:۰۹:۲۱
|
کد خبر: ۳۵۰۰۹۱

به مناسبت روز جهاني مغز، نشستي با حضور متخصصان مغز و اعصاب با حضور خبرنگاران در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد و در آن به بررسي وضعيت بيماري‌هاي مغز و اعصاب در كشور پرداخته شد.

به مناسبت روز جهاني مغز، نشستي با حضور متخصصان مغز و اعصاب با حضور خبرنگاران در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد و در آن به بررسي وضعيت بيماري‌هاي مغز و اعصاب در كشور پرداخته شد. مجيد غفارپور، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران و عضو هيات‌مديره انجمن مغز و اعصاب ايران به مناسبت روز جهاني مغز اظهار داشت: اپي‌لپسي يا صرع يكي از بيماري‌هاي شايع در حوزه مغز و اعصاب به شمار مي‌رود. در جهان بيش از 50 ميليون نفر مبتلا به اپي‌لپسي هستند و در ايران نيز طبق بررسي‌هاي صورت‌گرفته، حدود يك ميليون و 400 هزار نفر به اين بيماري مبتلا هستند. وي افزود: مردم صرع را به عنوان بيهوشي همراه با تكان و حركت اندام‌ها مي‌شناسند، اما صرع انواع مختلفي دارد و ممكن است فردي مبتلا باشد اما بيهوشي نداشته باشد و صرفاسردرد را تجربه كند. عدم هوشياري گذراي چند ثانيه‌اي نيز مي‌تواند در طيف ابتلا به صرع قرار بگيرد. غفارپور در ادامه خاطرنشان كرد: اگر صرع به موقع درمان نشود، باعث بروز عوارضي مانند كاهش ضريب هوشي و اختلالات رفتاري مي‌شود. از سوي ديگر، داروهاي مصرفي در درمان صرع ممكن است باعث اختلال در ضريب هوشي و رفتار افراد شود. سالانه ميليون‌ها دلار در جهان صرف خريد داروهاي صرع مي‌شود و بايد به مصرف درست داروها توجه كنيم و از تحميل هزينه‌هاي اضافي به بيماران و نظام سلامت جلوگيري كنيم.

 بيش از 13 نوع سردرد داريم  كه  شايع‌ترين آنها ميگرن است

اين عضو انجمن مغز و اعصاب ايران گفت: بيش از 13 نوع سردرد داريم كه شايع‌ترين آنها ميگرن است و استرس مي‌تواند شدت آن را افزايش دهد. سردردهاي ميگرني ممكن است طولاني شده و باعث اختلال موقتي بينايي شوند؛ اختلالات ديد گذرا در افراد مسن نيز ممكن است ناشي از ميگرن باشد. همچنين نوعي سردرد به نام سردرد تنشي وجود دارد كه با اضطراب تشديد مي‌شود.بيماري صرع دو پيك سني دارد و در كودكان و همچنين افراد بالاي 60 سال شيوع بيشتري دارد. وي در ادامه خاطرنشان كرد: فرهنگ ما به گونه‌اي است كه افراد بيماري خود را پنهان مي‌كنند و لازم است به مردم آموزش داده شود كه مشكل جسمي و بيماري خود را حتما بايد با پزشك در ميان بگذارند. همچنين موضوع احساس ننگ از ابتلا به برخي بيماري‌ها همچون تشنج بيشتر است و اين درحالي است كه بيماري تشنج هيچ تفارتي با ساير بيماري‌ ندارد.

آلزايمر فقط فرد مبتلا را درگير نمي‌كند

در ادامه نشست، سرور عدواني متخصص مغز و اعصاب و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت: آلزايمر تنها حافظه را درگير نمي‌كند، بلكه ساير كاركرد‌هاي شناختي را نيز تحت تأثير قرار مي‌دهد. اين بيماري نه‌تنها زندگي فرد مبتلا، بلكه خانواده و ساختار اجتماعي و اقتصادي جامعه را نيز درگير مي‌كند. وي افزود: با افزايش سن جمعيت، شيوع آلزايمر در كشور ما نيز رو به افزايش است. در حالي كه در سطح جهاني، هر سه ثانيه يك نفر به آلزايمر مبتلا مي‌شود، اين رقم در ايران به‌طور تقريبي هر ۷ دقيقه يك نفر برآورد مي‌شود. اين آمار، ضرورت توجه فوري به پيشگيري، تشخيص و مديريت بيماري را نشان مي‌دهد. عدواني گفت: اگر صرفاً به ويزيت‌هاي روتين بسنده كنيم، تنها حدود ۲۰ درصد موارد شناسايي مي‌شوند. اما با اجراي برنامه‌هاي غربالگري مي‌توانيم درصد بالاتري از بيماران را به موقع شناسايي كنيم. اين موضوع، نقش كليدي غربالگري در كنترل بيماري را نشان مي‌دهد. وي گفت: بيماري آلزايمر بار اقتصادي بالايي دارد و هزينه‌هاي مراقبت از بيماران مبتلا به آلزايمر حدود سه برابر هزينه‌هاي افراد سالم است. اين مساله، فشار قابل‌توجهي به نظام سلامت و خانواده‌ها وارد مي‌كند. عدواني در ادامه اظهار داشت: شيوع اين بيماري در افراد بالاي ۶۰ سال در كشور حدود ۸ درصد تخمين زده مي‌شود، و اين روند در حال افزايش است. همچنين ابتلا در زنان نسبت به مردان بيشتر ديده مي‌شود.

 سكته مغزي يكي از علل ناتواني در دنيا

همچنين در اين نشست خبري فهيمه وهبي‌زاده عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: سكته مغزي يكي از علل ناتواني در دنيا است‌. هر يك دقيقه قطع رسيدن خون به مغز سبب آسيب دو ميليون سلول مغزي خواهد شد. وي اظهار داشت: مديريت سكته مغزي موضوع مهمي است و زمان طلايي در بين افراد مبتلا به سكته مغزي تعيين شده است. زمان طلايي بيماري سكته مغزي حدود 5/4 ساعت است. بيماران سكته مغزي بايد هرچه زودتر به بيمارستان منتقل شوند. رژيم‌هاي غذايي مديترانه‌اي حاوي فيبر و روغن اشباع سبب كاهش بروز سكته مغزي خواهد شد. عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران تاكيد كرد: افراد بايد ۱۵۰ دقيقه ورزش هوازي در هفته داشته باشند تا خطر بروز سكته مغزي كاهش پيدا كند. وي همچنين بر ضرورت ارتقاي آگاهي عمومي درباره مديريت سكته مغزي و بر اجراي دقيق كد ۷۲۴ تأكيد كرد. وي گفت: ما در حوزه سكته مغزي، كدي داريم به نام كد ۷۲۴ كه به معناي آمادگي كامل براي مديريت سكته مغزي در ۷ روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه‌روز است. مشابه اين سيستم در بيماري‌هاي قلبي هم داريم. اگر فردي دچار علائم سكته مغزي شود، بايد بلافاصله با اورژانس تماس گرفته شود تا او را به نزديك‌ترين مركز درماني مجهز به داروي حل‌كننده لخته منتقل كنند. وهبي‌زاده تاكيد كرد: در برخي كشورهاي پيشرفته مثل آلمان، دستگاه سي‌تي اسكن در آمبولانس‌ها نصب شده و همين موضوع باعث صرفه‌جويي بسيار زيادي در زمان و نجات سلول‌هاي مغزي مي‌شود. ما هنوز به اين سطح از امكانات نرسيده‌ايم، اما خوشبختانه سيستم بيمارستاني كشور در مديريت سكته مغزي به‌خوبي عمل مي‌كند. تنها چيزي كه نياز داريم، افزايش آگاهي مردم است.