شوراي شهر عقبنشيني كرد؟
جلسه ديروز (29 تير ماه) شوراي اسلامي شهر تهران در فضايي برگزار شد كه شهر با مجموعهاي از دغدغهها و نيازهاي ويژه مواجه است؛ از ضرورت آمادگي در برابر شرايط غيرمترقبه گرفته تا حفظ كيفيت خدماترساني در حوزههاي حياتي.

جلسه ديروز (29 تير ماه) شوراي اسلامي شهر تهران در فضايي برگزار شد كه شهر با مجموعهاي از دغدغهها و نيازهاي ويژه مواجه است؛ از ضرورت آمادگي در برابر شرايط غيرمترقبه گرفته تا حفظ كيفيت خدماترساني در حوزههاي حياتي. در اين ميان، بررسي اعتراض فرمانداري تهران به بخشهايي از مصوبه «حمايت و خدماترساني ويژه به شهروندان در شرايط اضطراري» فرصتي بود تا بار ديگر نقش همافزايي نهادي در مديريت شهري مورد تأكيد قرار گيرد. مصوبهاي كه هدف آن تقويت ظرفيتهاي شهر در شش حوزه مأموريتي براي مواجهه با موقعيتهاي بحراني است، با ايرادهايي از سوي هيأت تطبيق فرمانداري مواجه شد؛ ايرادهايي كه بخشي از آنها از سوي شورا پذيرفته و اصلاح شد. در كنار اين موضوع محوري، درجلسه روزگذشته اعضاي شورا به مسائل ديگري هم پرداختند؛ از دستاوردهاي پروژههاي عمراني و حملونقل گرفته تا چالشهايي مانند كمبود منابع آبي، مشكلات زيرساختي پايانه شرق و اختلال در سامانههاي خدماترسان شهري. محور اصلي جلسه علني ساختمان بهشت تهران، بررسي اعتراض فرمانداري تهران به مصوبه شوراي شهر درباره حمايت و خدماترساني ويژه به تهرانيها در شرايط اضطراري ناشي از وقوع جنگ تحميلي بود. اين بررسي منجر به اعمال اصلاحاتي در مصوبه شد تا هم جنبه اجرايي شهرداري حفظ شود و هم دغدغههاي قانوني فرمانداري لحاظ شود.
چالش تطبيق قانون و وظايف شورا در زمان جنگ
در ابتداي بررسيها، نرجس سليماني، عضو شوراي شهر تهران با اشاره به اعتراض فرمانداري به مواد مصوبهاي كه قبلاً تصويب شده بود، گفت: تعدادي از ايرادات فرمانداري درست است و بر اساس يكي از اين موارد، بازطراحي پاركها و ايجاد فضا براي استقرار شهروندان، از جمله غرفههاي مواد غذايي، مخازن آب و پاركينگهاي سطحي قابل اجراست. از سوي ديگر، مهدي چمران رييس شوراي شهر، با تاكيد بر لزوم حفظ محيط زيست، تصريح كرد: هيچ آسيبي نبايد به فضاي سبز وارد شود. اگر قرار است پناهگاه يا پاركينگ ساخته شود، نبايد به كل فضاي سبز آسيبي برسد. تنها مواردي كه مورد اختلاف نيست، اجرايي ميشود و اگر يك يا دو مورد هم به هيات حل اختلاف رفت، مشكلي در اجراي مابقي آن وجود ندارد. ناصر اماني، عضو كميسيون برنامه و بودجه هم، به تضاد احتمالي ميان مصوبات شورا و قوانين بالادستي پرداخت و گفت: فرمانداري اعلام كرده ملاك، قانون است نه مصوبه. ما بايد مصوبه را با قانون كل كشور تطبيق دهيم. فرمانداري اعلام كرده بود اينكه حكم كميسيون قضايي را براي تخريب منازل مسكوني غيرمجاز تبديل به جريمه كنيم، از اختيارات شوراي شهر خارج است. اماني در ادامه تأكيد كرد: با توجه به شرايط پيش آمده در جنگ ۱۲ روزه و ضرورت رفع نگرانيهاي شهروندان، شوراي شهر تهران مصوبه دوره پنجم شورا را اجرايي كرده تا مردم از مزاياي آن بهرهمند شوند؛ بنابراين هيچ مغايرت قانوني با وظايف شورا ندارد.
نگاهي انقلابي در شرايط جنگي
به گزارش ايسنا، پرويز سروري، نایب رييس شورا، با نگاهي كلان به اهميت تصميمگيري در شرايط بحراني، گفت: قرار بود براي حفظ بنيه اقتصادي كشور، موقتاً برخي موارد ناديده گرفته شود. شرايط جنگي است و ما تعارف نداريم. در جنگ گستردهاي هستيم كه بيش از هزار شهيد داشتهايم. چطور جنگ را ناديده ميگيريم و ميگوييم بايد مٌر قانون اجرا شود؟او ادامه داد: البته كه بايد قانون اجرا شود، اما وظايف بزرگي بر عهده شهرداري گذاشته شده است و بايد اين شرايط را در نظر بگيريم. منابع مالي شهرداري نيز متاثر از اين جنگ است. شرايط اقتضا ميكند با نگاه انقلابي و صلاح مردم و نظام پيش برويم.سروري همچنين پيشنهاد داد كه در صورت ادامه اختلافات، جلسه فوقالعادهاي با شوراي حل اختلاف برگزار شود تا موضوع تعيين تكليف شود.
مطالبه براي تعيين تكليف ۶۴ هزار رأي كميسيون ماده ۱۰۰
در ادامه جلسه، مهدي بابايي عضو ديگر شورا، با ارايه آماري هشداردهنده گفت: در حال حاضر ۶۴ هزار رأي مؤدي وجود دارد كه به دلايل مختلف قابل اجرا نيست؛ بيشتر اين موارد مربوط به منازل مسكوني است. مردم آمدهاند كه جريمه پرداخت كنند اما دچار مشكل هستند. خواهش دارم شرايط جنگي را جاي خود ببينيد، چون كار مردم روي زمين مانده است.اما در بخش ديگري از جلسه، محمد آقاميري، رييس كميته عمران شوراي شهر تهران گزارشي از پروژههاي فني و عمراني پايتخت ارايه داد. او با اشاره به اهميت دسترسيهاي بينشهري و كاهش ترافيك، از چند پروژه حياتي رونمايي كرد و گفت: زيرگذر جنوب به جنوب بزرگراه شهيد چمران از تابستان ۱۴۰۲ آغاز شد و باعث تسهيل ترافيك در محدوده خيابان گيشا شد. همچنين اتصال بزرگراه شهيد همداني به شهيد خرازي، كه بخشي از آن از سال ۹۶ نيمهكاره مانده بود، به سرانجام رسيد.او افزود: با مهندسي ارزش، مشكل تأمين بودجه براي دسترسيهاي غربي در تقاطع بزرگراه شهيد همت و شهيد اشرفي اصفهاني حل شد. همچنين پروژه كندرو به تندروي بزرگراه آزادگان، در بهمن سال گذشته آغاز و بهتازگي به بهرهبرداري رسيد.چمران هم در تكميل اين گزارش گفت: معاونت فني و عمراني شهرداري پروژهها را بهموقع به سرانجام رسانده و در خدمت مردم قرار داده است. اميدواريم رضايت آنها را به دنبال داشته باشد.
خطر خشكسالي و تهديد فضاي سبز پايتخت
زهرا شمس احسان، رييس كميته اجتماعي شوراي اسلامي شهر تهران، درباره تهديد كاهش منابع آبي سخن گفت و نسبت به پيامدهاي محيطزيستي آن هشدار داد و گفت: شهر تهران در شرايط پيچيدهاي از محدوديت منابع آبي و خشكساليهاي مكرر قرار دارد. اين موضوع ضرورت مديريت هوشمندانه و دقيق منابع آب و صيانت از فضاهاي سبز شهري را بيش از پيش نمايان ميسازد.او با تاكيد بر اهميت حفظ درختان و پاركها گفت: هرگونه محدودسازي در تأمين آب بدون برنامهريزي دقيق، تهديدي مستقيم عليه ميراث طبيعي و داراييهاي زيستمحيطي پايتخت است. از شهرداري ميخواهيم با اتخاذ راهكارهاي نوين و همكاري با اداره آب و فاضلاب، اقدامات عاجل انجام دهد.
۱۰ معضل مهم در پايانه جديد شرق
مهدي اقراريان، رييس كميته حقوقي شوراي شهر تهران، با اشاره به مشكلات زيرساختي پايانه شرق گفت: در اين پايانه، ۱۱ تعاوني اتوبوسراني و ۱۱ تعاوني سواري مستقر هستند و با اينكه نقلوانتقال صورت گرفته، اما ۱۰ مساله احصا شده كه نياز به پيگيري فوري دارند.او از نياز به جدول زمانبندي براي پروژههايي چون مترو، ژنراتور، خوابگاه و برق اضطراري سخن گفت و افزود: تعريض خيابان دماوند گره ترافيكي ايجاد كرده و موضوع جايگاه سوخت جديد نيز بايد پيگيري شود. همچنين درباره دو ماه تنفس اجاره بهاي غرف كه مقرر شده بود، اما در تاريخ افتتاح به آن توجه نشد، بايد مساعدت شود.
ناكارآمدي سامانه شهرزاد
اما يكي از انتقادات جدي مطرحشده در اين جلسه مربوط به عملكرد ناقص سامانه «شهرزاد» بود. سيد جعفر تشكري هاشمي، رييس كميسيون عمران و حملونقل شورا، با صراحت بيان كرد: افرادي كه كارت خود را از سامانه شهرزاد شارژ كردهاند، تنها ميتوانند از مترو استفاده كنند و اين كارتها در شبكه اتوبوسراني معتبر نيست. اين موضوع بايد فوري حل شود.او همچنين درباره قيمت مغايرتي در خريد بليت با QR كد، افزود: قيمت مصوب بليت QR كد، ۵۲۰۰ تومان است اما سامانه شهرزاد فقط ۳۷۰۰ تومان كسر ميكند. اين برداشت كمتر از مبلغ واقعي موجب زيان شهرداري شده است. بايد راستيآزمايي صورت گيرد و مبالغ اصلاح شود.جلسه شوراي شهر تهران در حالي برگزار شد كه طيفي از مسائل شهري، از اصلاح مصوبه خدماترساني در شرايط جنگي گرفته تا پروژههاي عمراني، مشكلات زيرساختي پايانه شرق و اختلالات فني در سامانههاي حملونقل، بهطور جامع مورد واكاوي قرار گرفت.در نهايت، بررسي ايرادات فرمانداري تهران درباره مصوبه شرايط اضطراري به سرانجام رسيد و اصلاحات لازم اعمال شد. حال بايد ديد تعامل بين فرمانداري، شهرداري و شوراي شهر تا چه حد ميتواند مسير اجراي دقيقتر مصوبات و بهبود خدمات شهري را هموار كند.