بورس تهران زير سايه ريسك
سالهاست كه اعتماد و سرمايه از بازار سهام خارج شده است و اين بازار در برابر سهامداران ديگر چندان اعتباري ندارد، اما با وجود تجربه سخت همچنان معاملات بورس تهران در جريان است.

سالهاست كه اعتماد و سرمايه از بازار سهام خارج شده است و اين بازار در برابر سهامداران ديگر چندان اعتباري ندارد، اما با وجود تجربه سخت همچنان معاملات بورس تهران در جريان است.
پس از گذر از تجربههاي تلخ، بازار سرمايه به روزهاي جنگي رسيد و جنگ ۱۲ روزه ميان ايران و اسراييل باعث شد كه بورس تهران حدود دو هفته تعطيل شود. اين تعطيلي كه قرار است براي حفاظت از صيانت سهامداران قدم بردارد، قدمي برعكس برداشت و شرايط خروج نقدينگي و اعتماد را از بازار فراهم ساخت.
جنگ باعث شد كه سازمان بورس براي حفظ صيانت سهامداران بازار را حدود دو هفته تعطيل كند، اما براي بازگشايي پس از اين تعطيلي برنامهاي نداشت و همين باعث شد كه نقدينگي با سرعت و قدرت بيشتري از بازار خارج شود. شاخص كل بورس حدود ۱۵ درصد افت كرد و همراه با همين افت ۱۵ درصدي اعتماد نيز از بازار خارج شد.
به گفته مديران سازمان بورس براي حفظ و صيانت از سرمايهگذاران بازار سرمايه حدود دو هفته تعطيل شد، اما پس از بازگشايي شاهد آن بوديم كه سازمان بورس در اولين هفته كاري هيچ گونه حمايتي انجام نداد و به واسطه اين موضوع شاهد ريزشهاي بسيار سنگيني در بازار بوديم. پس از تجربه روزهاي تلخ و اعتراض بسيار سهامداران از هفته دوم شاهد آن بوديم كه سازمان بورس و بانك مركزي حمايتهاي خود را از بازار سرمايه آغاز كردند و همين موضوع باعث شد كه بالاخره در چهارمين هفته تير ماه بازار سهام سبزپوش شود و شاخصهاي روند روبه بالايي را تجربه كند.
درست است شاخصهاي بازار سهام روند صعودي داشتهاند، اما مشكل اساسي اينجاست كه قيمت سهام با وجود ارزندگي مجدد كاهش داشته و ميتوان گفت كه قيمت سهام در بازار بيش از حد ارزان شد. در شرايط معمول ارزان شدن و ارزندگي بيش از حد سهام ميتواند نقدينگي قابل توجهي را جذب بازار كند ولي در شرايط فعلي كه بياعتمادي و عدم قطيعت سياسي حرف اول را ميزند شاهد آن هستيم سهامداران ترجيح ميدهند با وجود ارزندگي قيمتها همچنان صبور باشند تا يك تعادل نسبي در شرايط ايجاد شود و در نهايت آرام ارام نقدينگي را وارد بورس كنند.
سايه ريسك روي بورس
بيش از هر چيزي در اين روزها ريسكهاي سيستماتيك وضعيت بورس را آشوب كرده است. همچنان بازار از نظر سياسي و حتي اقتصادي به يك جمعبندي مشخص نرسيده است و همين موضوع عاملي شده تا سرمايهگذاران بورسي به نوعي در بازار بلاتكليف باشند. ريسكهاي ژئوپليتيك نيز همانند گذشته جاي خود را دارد. بهطور كلي اين روزها تمامي بازارهاي مالي از جمله بورس تهران با تكيه به ريسكها معاملات خود را انجام ميدهند. بررسيها نشان ميدهد كه باتوجه به افزايش بياعتمادها به دلايل مختلف از جمله دخالت و دستكاري شاهد آن هستيم كه بورس بيشترين ترس را نسبت به ريسكها تجربه ميكند و اگر اين روند ادامه داشته باشد در ميان مدت حتي حمايت و ورود نقدينگي دولتي نيز به بورس جوابگو نباشد و اغلب سرمايهگذاران به دنبال خروج از بازار باشند.
برخي تحليلگران عقيده دارند كه حمايت متوليان بازار سرمايه كه شامل مصاحبه يا ورود نقدينگي ميشود، ميتواند در ميان مدت حتي كوتاهمدت روند معاملات بازار سهام را تغيير دهد و بازار را به سمت صعود بكشاند. در اصل به گفته اين گروه از كارشناسان حمايتها تعيينكننده مسير هستند و شرايط سياسي در مقايسه با حمايتهاي عملي كمترين تاثير را دارد. در مقابل برخي كارشناسان ميگويند كه بازار سهام اعتماد خود را از دست داده و بازگشت اعتماد با عدم دخالت مديران به دست ميآيد و همچنين بايد از نظر سياسي كشور به يك ثبات مشخص برسد آن زمان ميتوان آرام آرام به بورس اميدوار شود. در اصل ورود ثبات سياسي ميتواند مسير بورس تهران را هموار سازد و نقدينگي به سمت اين بازار روانه كند. اگر كشور از نظر سياسي واقتصادي به يك جمعبندي مشخص برسد آن زمان ميتوان تصويري مشخص از آينده بازار سهام نيز ارايه كرد. با توجه به نظرات كارشناسان به نظر ميرسد كه اعتماد حرف اول را در بازار ميزند و اگر اعتماد جاي خود را پيدا كند شاهد آن خواهيم بود كه نقدينگي نيز وارد بازار شود. بازگشت اعتماد به بازار سهام دو روي اصلي دارد كه با عملكرد مديران اقتصادي و بورسي و همچنين ثابت سياسي رقم ميخورد.
بازار از نگاه معاملات
طي دومين روز كاري هفته يعني يكشنبه 29 تير 1404 تمامي شاخصهاي بازار سرمايه توانستند روند صعودي به خود بگيرند. در اين روز شاخص كل بورس تهران با افزايش 22 هزار و 803 واحدي معادل 0.81 درصدي نسبت به معاملات روز گذشته به تراز 2 ميليون و 824 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز يك هزار و 996 واحد نسبت به معاملات روز شنبه افزايش دارد و در جايگاه 844 هزار و 701 واحدي ايستاد. در سوي ديگر معاملات نيز شاخص كل فرابورس افزايش 68 واحدي داشت و به عدد 25 هزار و 174 واحدي رسيد. ارزش معاملات بازار سرمايه در اين روز به ۲۰ هزار و ۱۹۰ ميليارد تومان رسيد كه حدود ۷ هزار و ۱۵۸ ميليارد تومان يعني ۳۵ درصد از ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد است.
طي روز اخير از ميان 542 نماد بازار سرمايه 225 نماد مثبت و 211 نماد نيز منفي شدند. همچنين 109 نماد معادل 19 درصد از كل نمادها در صف خريد و 101 نماد معادل 17 درصد از كل نمادها نيز در صف فروش حضور داشتند. نماد خساپا در معاملات روز گذشته بورس تهران با افت ۱.۲ درصدي مواجه شد، اما چند نماد بانكي وبملت، وبصادر و وتجارت با رشد مثبت ارزش سهام بازار را به پايان رساندند. با اين حال حدود ۵۰۰ ميليارد تومان نقدينگي حقيقي از گروه بانكها خارج شد كه وبملت با خروج ۲۳۳.۵ ميليارد تومان پول حقيقيها، در صدر نمادهاي داراي صف فروش بودند. اين در حالي است كه براي دومين روز متوالي گروه سيمانيها بيشترين ميزان ورود پول حقيقيها را به خود ديدند كه بيش از ۸۴ ميليارد تومان بود.
در روز يكشنبه صنايع خرده فروشي، به استثناي وسايل نقليه موتوري، سيمان آهك و گچ، توليد كود و تركيبات نيتروژن، حمل و نقل بارزميني، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، نوشيدني، بانكها و موسسات اعتباري، مواد شيميايي-متنوع، فرآوردههاي نفتي، سرمايهگذاري، شيرينيجات، لاستيك و پلاستيك، نرم افزار و خدمات، آهن و فولاد، محصولات پاككننده، ماشينآلات الكتريكي، خدمات رفاهي-برق، محصولات لبني، خدمات رفاهي متنوع، تجهيزات متنوع، ساير محصولات غذايي بيشترين ارزش بازار را ثبت كردند.
همچنين در روز معاملاتي اخير صندوقهاي ديوان، سينرژي، ثنا، سيمانيا، سيمانو، صدف، سمان، سيمانا، خليج، هوشمند، هامون، پتروفارس، بانكا، همتا، پتروآگاه، مرواريد، رخش، رماس، رويين، اطلس، سرو، تخت گاز، اكتان، ثمين، پتروداريوش، برليان، ديار، افق ملت، طعام، آس و ثهام بازه مثبتي را تجربه كردند.