مسعود پزشكيان: حل چالش كمآبي نيازمند تغيير نگرش است
رييسجمهور، با تأكيد بر ضرورت ايجاد تعادل ميان منابع و مصارف آب به عنوان شرط بنيادين توسعه پايدار، خواستار تدوين راهكارهاي علمي، جامع و منطقهمحور براي مقابله با چالش كمآبي شد و بر نقش موثر دانشگاهها، رسانه ملي و نظام آموزشي در حل اين مساله ملي تأكيد كرد.

رييسجمهور، با تأكيد بر ضرورت ايجاد تعادل ميان منابع و مصارف آب به عنوان شرط بنيادين توسعه پايدار، خواستار تدوين راهكارهاي علمي، جامع و منطقهمحور براي مقابله با چالش كمآبي شد و بر نقش موثر دانشگاهها، رسانه ملي و نظام آموزشي در حل اين مساله ملي تأكيد كرد. جلسه هم انديشي دولت با دانشگاهيان به منظور يافتن راهكارهاي علمي و كاربردي رفع چالش كم آبي در كشور پيش از ظهر دیروز - يكشنبه - با حضور رييسجمهور، وزراي نيرو، كشاورزي و علوم و جمعي روساي و اساتيد دانشگاههاي مطرح كشور برگزار شد.
در اين جلسه مسعود پزشكيان، ضمن تأكيد بر ضرورت رعايت اصل تعادل ميان منابع و مصارف آب به عنوان يكي از بنياديترين اصول توسعه پايدار، اظهار كرد: عدم رعايت اين اصل، منشأ بخش عمدهاي از مشكلات كنوني در حوزه آب كشور است. بايد به دقت ارزيابي كنيم كه اقداماتي كه طي سالهاي اخير با صرف هزينه انجام شدهاند، تا چه ميزان توانستهاند در كاهش مصرف آب موثر واقع شوند. رييسجمهور بر ضرورت تشكيل كارگروههاي تخصصي ميان دولت و دانشگاه با حضور تمامي بخشهاي مرتبط تأكيد كرد و افزود: چون حل مساله كمآبي محدود به يك بخش خاص نيست و به نوعي همه حوزههاي مديريتي را در بر ميگيرد، لازم است راهكارهاي ارائهشده ريشهاي و جامع باشد تا از عوارض احتمالي در ديگر بخشها جلوگيري شود. پزشكيان همچنين تأكيد كرد: اين كارگروهها بايد در استانها با هماهنگي استانداريها و دانشگاههاي منطقهاي شكل گرفته و به شهرستانها تسري يابند، چرا كه شرايط هر منطقه به لحاظ اقليمي و جغرافيايي منحصر به فرد است و نسخههاي حل مساله نيز ميبايست متناسب با ويژگيهاي محلي تدوين شود. رييسجمهور بر اهميت آگاهسازي مديران، مسوولان و سياستگذاران كشور درباره وضعيت آبي و دلايل بروز چالش در اين بخش تأكيد كرد و اظهار داشت: بايد تلفيقي از گزارشهاي وزارت نيرو و دانشگاهها به مسوولان ارائه شود تا حساسيت لازم نسبت به موضوع ايجاد شود. همچنين دادهها و گزارشهاي مرتبط بايد به شكل عمومي و فراگير در اختيار عموم مردم قرار بگيرد تا همگان درك صحيحي از مخاطرات موجود داشته باشند و در مسير همكاري و مشاركت قرار بگيرند. پزشكيان در اين زمينه، نقش رسانه ملي به عنوان ركن مهمي در آگاهسازي عمومي و همراهسازي مردم براي انجام اقدامات پيشگيرانه و اجراي سياستها را مورد تأكيد قرار داد و بر اهميت آموزش در مدارس به عنوان ديگر مولفه ضروري در فرهنگسازي و تربيت نسل آينده در حفظ منابع آب تأكيد كرد. رييسجمهور با بيان اينكه حل چالش كمآبي نيازمند تغيير نگرش است، گفت: اين مساله يك پروژه مقطعي نيست، بلكه روندي مستمر و پايدار است كه بايد در آن پنج اصل مهم مهندسي آب و خاك و كشت، آموزش موثر، سياستهاي تشويقي، برخورد قانوني با متخلفين و نظام ارزيابي و نظارت مستمر مد نظر قرار بگيرد. پزشكيان با اشاره به اينكه دانشگاههاي نسل سوم و چهارم در جهان امروز، علاوه بر رسالت آموزشي، بر حل مسائل متمركز شدهاند، تصريح كرد: انتظار دارم دانشگاههاي كشور ما نيز با ورود جدي به مسائل ملي، راهكارهاي عملي و راهگشا ارائه بدهند تا خروجي فعاليتهاي آموزشي و پژوهشي آنها در توسعه متوازن و پايدار كشور تجلي يابد. در اين نشست مهم، گزارشي جامع و تفصيلي ارائه شد كه ضمن بررسي نحوه ورود دانشگاه به موضوع كمآبي، دلايل پيدايش و تشديد اين بحران طي دهها سال گذشته به بحث و بررسي گذاشته شد. همچنين مولفههاي تأثيرگذار بر عدم توازن ميان منابع و مصارف آب در كشور از جمله هدررفت گسترده آب در بخش شرب، عدم تطابق مصرف و هزينه در بخش كشاورزي، عدم هزينه اثر بخش انتقال آب از دريا، برداشتهاي غير اصولي از منابع آب زيرسطحي، عدم اجراي كامل سياستهاي آبي، فرسودگي شبكههاي توزيع، سيستمهاي سرمايشي منسوخ، تغييرات اقليمي، كمبود هوشمندسازي در دادهبرداري منابع آبي، مسائل سياسي و امنيتي، ضعف هماهنگيهاي بينبخشي و بارگذاري بيرويه روي منابع آب و اتخاذ برخي تصميمات نادرست ناشي از فقدان اطلاعات دقيق و دادههاي علمي به تفصيل مورد واكاوي قرار گرفت.