گوگل زلزله را پيش‌بيني مي‌كند

۱۴۰۴/۰۴/۲۹ - ۰۲:۱۵:۳۰
|
کد خبر: ۳۴۹۹۰۵

شركت گوگل با استفاده از ميلياردها گوشي موبايل در سراسر جهان، زلزله‌ها را شناسايي و براي كاربران خود هشدار ارسال مي‌كند. به گزارش ايسنا، يك مطالعه جديد نشان مي‌دهد كه شركت گوگل چگونه از حسگرهاي حركتي گوشي‌ها براي گسترش هشدارهاي زلزله به كشورهاي بيشتري استفاده مي‌كند.

شركت گوگل با استفاده از ميلياردها گوشي موبايل در سراسر جهان، زلزله‌ها را شناسايي و براي كاربران خود هشدار ارسال مي‌كند. به گزارش ايسنا، يك مطالعه جديد نشان مي‌دهد كه شركت گوگل چگونه از حسگرهاي حركتي گوشي‌ها براي گسترش هشدارهاي زلزله به كشورهاي بيشتري استفاده مي‌كند. اين غول فناوري بين سال‌هاي ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ با استفاده از حسگرهاي حركتي بيش از دو ميليارد گوشي موبايل، زلزله‌ها را شناسايي كرده و سپس هشدارهاي خودكار را به ميليون‌ها نفر در ۹۸ كشور ارسال كرده است. به نقل از نيچر، دانشمندان اعلام كردند كه اين فناوري بيش از ۱۱ هزار زلزله را ثبت كرده و عملكردي هم‌تراز با لرزه‌نگارهاي استاندارد داشته است. پژوهشگران زلزله كه در اين آزمايش مشاركت نداشته‌اند، تحت تأثير عملكرد اين سامانه قرار گرفته‌اند، اما استدلال مي‌كنند كه مقامات عمومي قبل از اتكا به اين فناوري، نياز به دسترسي به اطلاعات بيشتري در مورد اين فناوري اختصاصي دارند. سامانه‌هاي هشدار زلزله در دهه‌هاي گذشته با استفاده از لرزه‌نگارهاي استاندارد در مكان‌هايي از جمله مكزيك، ژاپن و سواحل غربي امريكا مستقر شده‌اند، اما گوگل در سال ۲۰۲۰ اعلام كرد كه يك سامانه جمع‌سپاري شده براي شناسايي لرزش‌ها در مراحل اوليه با رديابي لرزش‌هاي جمعي گوشي‌هاي اندرويدي ايجاد خواهد كرد. نتايج سه سال اول فعاليت اين سامانه نشان مي‌دهد كه اين فناوري كارآمد است و در طول زمان بهبود يافته است. گوگل مي‌گويد به‌طور متوسط، سالانه هزاران نفر در اثر زلزله جان خود را از دست مي‌دهند و با وجود سامانه هشدار مبتني بر موبايل، از سال ۲۰۱۹ تعداد افرادي كه به هشدارهاي زلزله دسترسي دارند، 10 برابر شده است. وقتي زلزله بزرگي رخ مي‌دهد، گوگل يك پيام فوري با عنوان «اقدام كنيد» به گوشي‌هاي اندرويد ارسال مي‌كند. «الن هاسكر» (Allen Husker)، لرزه‌شناس موسسه فناوري كاليفرنيا مي‌گويد: اين موضوع بسيار چشمگير است. بيشتر كشورها سامانه هشدار اوليه زلزله ندارند و اين مي‌تواند به ارايه اين سرويس كمك كند. اگر گوگل دسترسي بيشتري به داده‌ها و الگوريتم‌ها را براي دانشمندان مستقل فراهم كند، بهتر است. دانشمندان گوگل مي‌گويند: ما تا حد امكان در مورد نحوه عملكرد و كارايي اين سامانه شفاف هستيم. به دليل نگراني‌هاي مربوط به حريم خصوصي، اشتراك‌گذاري داده‌هاي خام از تلفن‌هاي كاربران چالش‌برانگيز است، اما مطالعه‌اي براي روشن كردن هرچه بيشتر نحوه عملكرد سامانه طراحي شده است.

  شناسايي منبع جمعيت 

سامانه هشدارهاي زلزله اندرويد به كميت متكي است، نه كيفيت. لرزه‌نگارهاي رده تحقيقاتي، داده‌هايي با كيفيت بالاتري ارايه مي‌دهند، اما گوگل براي غلبه بر عدم حساسيت هر دستگاه، به همه‌گيري گوشي‌هاي هوشمند مدرن اندرويدي كه به‌طور پيش‌فرض داده‌هاي حركت را جمع‌آوري و گزارش مي‌كنند، تكيه مي‌كند. تيم گوگل علاوه بر ترسيم داده‌هاي كاربران فردي براي شناسايي منشأ و شدت زلزله، الگوريتم‌هايي را براي تجزيه و تحليل سيگنال‌هاي جمع‌آوري شده توسعه داده است كه به دليل زمين‌شناسي و ساخت‌وساز ساختمان‌ها، تفاوت‌هاي منطقه‌اي را در بر مي‌گيرند و نحوه ثبت حركت توسط مدل‌هاي مختلف تلفن را در نظر مي‌گيرند. تيم گوگل مي‌گويد: چالش‌ها همچنان در شناسايي و ارسال به موقع هشدار براي بزرگ‌ترين و خطرناك‌ترين زلزله‌ها باقي مانده است. اين سامانه دو زلزله قدرتمند در تركيه در فوريه ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱) را شناسايي كرد كه منجر به ارسال حدود ۴/۵ ميليون هشدار زلزله به كاربران شد. با اين حال، هنگامي كه دانشمندان گوگل، الگوريتم‌هاي خود را ارتقا دادند و آن زلزله‌ها را مجدداً ارزيابي كردند، اين سامانه زلزله‌هاي بزرگ‌تري را پيش‌بيني كرد و هشدارهاي فوري‌تر را ارسال كرد كه به ده ميليون گوشي اندرويدي رسيد. «هارولد توبين» (Harold Tobin)، لرزه‌شناس دانشگاه واشنگتن در سياتل مي‌گويد: اين نشان مي‌دهد كه آنها از سال ۲۰۲۳ براي بهبود اين سامانه با نتايج مثبت ملموس تلاش كرده‌اند. براي يك سامانه ايمني عمومي مانند اين، تيم اندرويد مسووليت بسيار شفافي در مورد نحوه كار آن دارد تا مقامات مدني بتوانند خودشان قضاوت كنند. وي همچنين نگران ماهيت اختصاصي اين سامانه است.