چرا دولت اعتقادي به اينترنت طبقاتي ندارد

۱۴۰۴/۰۴/۲۹ - ۰۱:۲۱:۲۰
|
کد خبر: ۳۴۹۸۷۴

اقتصاد ديجيتال يا ديجيتالي شدن اقتصاد كه هر كدام مفاهيم جدايي دارد و يكي به وزارت اقتصاد و ديگري به وزارتخانه ارتباطات مرتبط مي‌شود هر دو لازم و ملزوم هم در جهان آينده هستند. اين واقعيتي است كه همه تصميم‌سازان و سياستگذاران بايد آن را بپذيرند.

هادی حق شناس

اقتصاد ديجيتال يا ديجيتالي شدن اقتصاد كه هر كدام مفاهيم جدايي دارد و يكي به وزارت اقتصاد و ديگري به وزارتخانه ارتباطات مرتبط مي‌شود هر دو لازم و ملزوم هم در جهان آينده هستند. اين واقعيتي است كه همه تصميم‌سازان و سياستگذاران بايد آن را بپذيرند.

هوش مصنوعي كه هسته اصلي اقتصاد آينده جهان است در زندگي تك‌تك افراد و در كسب و كار آنها محور اصلي را به خود اختصاص مي‌دهد. شايد بي‌ربط نباشد كه بگوييم در جنگ 12 روزه ايران و رژيم صهيوني بيش از آنكه سخت‌افزارهاي نظامي موثر بودند، هوش مصنوعي موثر بود.
رژيم صهيوني حداكثر استفاده را از هوش مصنوعي، اينترنت، ‌آي‌تي و...برد و از آن بهره برد. پس دنياي آينده دنياي بدون كاغذ و بدون مداخله افراد است. 
شايد ديگر ضرورتي وجود نداشته باشد كه كسي از منزل براي انجام كارهايش خارج شود و افراد در داخل منزل و با استفاده از اينترنت كارهاي خود را ساماندهي مي‌كنند. همان‌طور كه امروز گروهي از مهندسان نرم‌افزار در ايران در خانه مي‌نشينند و محصولات فكري خود را به شركت‌هاي فناور جهاني مي‌فروشند. دولت چهاردهم اصل تصميماتش را بر اين واقعيت‌ها در مسير توسعه قرار داده است.

اگر اين گزاره‌هاي ذكر شده مورد پذيرش قرار گيرند، براي اينكه ايراني‌ها نيز از اين فرصت جهاني بهره ببرند، بايد اينرنت پرسرعت، باند مناسب، سرعت مناسب و ابزار مناسب اينترنتي در اختيار ايراني‌ها، اعم از دانشمندان و ذي‌نفعان اقتصادي و عمومي مردم قرار بگيرد.
حتي معتقدم عقب‌ماندگي تاريخي كشورهاي در حال توسعه و پيشاتوسعه طي چند دهه گذشته و اساسا كشورهاي جهان سوم به واسطه دسترسي به اينترنت پر سرعت و شركت‌هاي فناور در كوتاه‌ترين زمان ممكن جبران خواهد شد.
در مقطعي در گذشته و در ادبيات توسعه اقتصادي، ساخت كارخانه‌ها يا پل‌ها يا شركت‌هاي بزرگ و... منشا توسعه‌يافتگي كشورهاي مختلف محسوب مي‌شد. ولي امروز بحث بر سر اين است كه در كدام نقطه عالم، چه كسي چه كالايي را با كمترين قيمت توليد مي‌كند و آن را در اختيار مشتريان قرار مي‌دهد. به همين دليل است كه امروز كريدور‌هاي مختلف در جهان شكل گرفته و تلاش مي‌شود تا كالاهاي توليد شده بر اثر فناوري توزيع شوند.
به اين دليل ساده راه‌ها توسعه يافته‌اند كه خدمات و كالا راحت‌تر نقل و انتقال يابد. لذا اگر ما از قافله صنعت عقب مانده‌ايم و به دليل تاخير چند دهه‌اي ديگر نتوانستيم به اروپاي صنعتي برسيم، در حوزه ‌آي‌تي نبايد اين فرصت را از دست داد و فاصله با جهان داشته باشيم. مبناي دوران‌ آي‌تي، اينترنت است، مبناي ‌آي‌تي پهناي باند است، سرعت اينترنت است .

اگر بخشي از مهندسان و كسب و كارهاي ايراني امروز به كشورهاي همسايه (نه اروپا و كانادا و امريكا) مهاجرت كرده‌اند، يك دليل آن عدم دسترسي به اينترنت پرسرعت بوده است. نقش اينترنت پرسرعت در اقتصاد ديجيتال مانند داشتن برق در زندگي روتين شهروندان است.
معناي اينترنت براي كسب و كارها به خصوص كسب و كارهاي خرد و مشاغلي كه به كلانشهرها دسترسي ندارند، مانند اهميت برق براي عموم مردم است. معتقدم اگر اينترنت پر سرعت در اختيار ايراني‌ها قرار گيرد، بخشي از مشكل ترافيك و شلوغي شهرها، حاشيه‌نشيني، فقر مطلق و...حل مي‌شود.
مردم ديگر نيازي ندارند دفتر كار خود را در تهران و كلانشهرهاي گران‌قيمت ايجاد كنند تا كسب و كار رونق يافته‌اي داشته باشند، بلكه با اينترنت پرسرعت مي‌توان كسب و كار موفقي داشت.

همان‌طور كه برخي افراد و جريانات در گذشته در بحث ويديو و ماهواره مردم را محدود و ممنوعيت براي آنها تصويب مي‌كردند، امروز ماهواره و ويديو موضوعيت خود را از دست داده است. دير يا زود هم مساله اينترنت پرسرعت و پهناي باند حل مي‌شود . بهتر است زودتر خود را با جهان هماهنگ كنيم تا ايرانيان مستعد براي داشتن اينترنت پرسرعت و پهناي باند مطلوب ناچار به مهاجرت نشوند.