بحران مديريت‌ در «بحران‌ها»

۱۴۰۴/۰۴/۲۶ - ۰۳:۲۴:۴۷
|
کد خبر: ۳۴۹۵۸۱

رييس سازمان نظام پزشكي با بيان اينكه به عملكرد كشور، مردم، نيروهاي مسلح، تيم ملي سلامت و... در جنگ ۱۲ روزه افتخار كرده و احساس غرور مي‌كنيم، در عين حال گفت: فرصت خوبي در دل اين جنگ تحميلي نهفته است تا مجلس، دولت و دلسوزان به شكل فوري و منطبق بر علم روز دنيا و نيازهاي كشور، براي تشكيل يك ساختار قدرتمند مديريت حوادث و بلايا در كشور زيرنظر رييس‌جمهور، اقدامي ملي انجام دهند.

رييس سازمان نظام پزشكي با بيان اينكه به عملكرد كشور، مردم، نيروهاي مسلح، تيم ملي سلامت و... در جنگ ۱۲ روزه افتخار كرده و احساس غرور مي‌كنيم، در عين حال گفت: فرصت خوبي در دل اين جنگ تحميلي نهفته است تا مجلس، دولت و دلسوزان به شكل فوري و منطبق بر علم روز دنيا و نيازهاي كشور، براي تشكيل يك ساختار قدرتمند مديريت حوادث و بلايا در كشور زيرنظر رييس‌جمهور، اقدامي ملي انجام دهند. دكتر محمد رييس‌زاده در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به افتخارآفريني كشور، مردم، نيروهاي مسلح، تيم ملي سلامت و... در جنگ تحميلي ۱۲ روزه، گفت: اين جنگ ۱۲ روزه به‌رغم خسارات نيروي انساني و ساختاري و شهادت جمعي از هموطنان‌مان، اما در دل خود فرصت‌هايي نيز دارد و اگر از فرصت‌ها و تجربيات اين جنگ به خوبي استفاده نكنيم، دچار خسران شده‌ايم؛ به معناي آنكه آسيب‌ها را تحمل كرده‌ايم اما فرصت‌ها را از دست داده‌ايم.

ضرورت بازنگري اساسي  در مواجهه با حوادث و بلايا

وي در اين باره افزود: يكي از بهترين فرصت‌هايي كه در دل اين جنگ ۱۲ روزه وجود دارد، فرصت بازنگري اساسي در خصوص چگونگي مواجهه با حوادث و بلاياست؛ چه حوادث دست‌ساز بشر مانند جنگ‌ها و چه حوادث طبيعي مانند سيل و زلزله و... . تجربه جنگ اخير نشان داد كه براي مقابله با بحران‌ها و مديريت‌ بحران‌ها در كشور، برخي قوانين ناقص و ساختارها  نارسا هست. رييس كل سازمان نظام پزشكي با بيان اينكه دو سازمان پدافند غيرعامل و سازمان مديريت بحران، مشخصا متولي مقابله و مديريت بحران‌ها در كشور هستند؛ گفت: متاسفانه وضعيت فعلي اين دو سازمان به لحاظ قوانين و جايگاه آنها پاسخگوي نيازهاي مردم و كشور در شرايط بروز بحران و حوادث نيست.   

«مديريت بحران» و «پدافند غيرعامل»  ادغام شوند

رييس‌زاده ادامه داد: نظر اكثر صاحب‌نظران مديريت حوادث و بلايا در مورد اين دو سازمان كه يكي عمدتا در حوزه حوادث دست‌ساز بشر و ديگري در حوزه بلاياي طبيعي فعاليت دارند، آن است كه طبق تجربه جهان در يكديگر ادغام شوند و سازماني زيرنظر رييس‌جمهور تشكيل شود كه هم جايگاه لازم را براي هماهنگ كردن ارگان‌ها و ساير نهادها و وزارتخانه‌ها داشته باشد و هم بتواند هر دو موضوع را با يكديگر مديريت كند. وي در اين باره افزود: در شرايط فعلي از آنجا كه سازمان مديريت بحران در ذيل يك وزارتخانه است، در زمان بروز بلايا و حوادث جايگاه هماهنگي ساير دستگاه‌ها را ندارد و حتي بعضا از آن تمكين نمي‌شود. سازمان پدافند غيرعامل نيز از آنجا كه زيرنظر نيروهاي مسلح است، دستش براي ورود كامل به حوادث چندان باز نيست. به اين دو دليل و طبق نظر صاحب نظران و با توجه به اينكه چندين دوره مسوول برگزاري كنگره سلامت در بلايا بوده‌ام، معتقدم كه فرصت بي‌نظيري در اين جنگ ۱۲ روزه نهفته است تا مجلس، دولت و دلسوزان به شكل عاجل، فوري و منطبق بر علم روز دنيا و نيازهاي كشور و فارغ از مصلحت‌هاي گروهي و فردي، براي تشكيل يك ساختار قدرتمند مديريت حوادث و بلايا در كشور و زيرنظر رييس‌جمهور، اقدامي ملي انجام بدهند.

  لزوم تعيين تكليف ضوابط  خدمات داوطلبانه پزشكان در حوادث

رييس كل سازمان نظام پزشكي ادامه داد: همچنين در حوزه بهداشت و درمان، بحث ايمن‌سازي بيمارستان‌ها، سلامت كادر درمان در حوادث، ضوابط خدمت داوطلبانه در طي حوادث و... همه مغفول است. در زمينه خدمات داوطلبانه پزشكان نيز ما در سازمان نظام پزشكي و وزارت بهداشت بايد تعيين تكليف كنيم كه پزشك متقاضي خدمت داوطلبانه، فارغ از زمان پروانه يا قراردادي كه با مراكز درماني دارد، در هر جايي كه لازم به خدمت داوطلبانه است، كار درماني را انجام بدهد. رييس‌زاده افزود: يا به عنوان مثال، بحث سلامت روان و پروتكل مقابله با استرس و اضطراب‌ها، متولي ندارد؛ به همين دليل هم هست كه در دل بحران، با وجود چند هزار روان‌شناس و روان‌پزشك برجسته در كشور، برنامه‌اي از يكي از شبكه‌هاي سيما از فردي كه سازمان نظام پزشكي طبابت آن را غيرمجاز اعلام كرده و كارش درمان علفي است، دعوت كرده و در خصوص مديريت اضطراب در شرايط جنگي براي مردم صحبت مي‌كند. اينها به دليل خلأ  آن سازمان و  متولي  قوي است.

 فرصت خوبي كه بايد غنيمت شمرد

وي با بيان اينكه اكنون فرصت خوبي است تا اين خلاء‌هاي بزرگ و نياز كشور را با سرعت خوب جبران كنيم، افزود: مسائل مذكور تنها بخشي از مشكلات مطرح در مديريت بحران‌هاست كه متولي نيز ندارد. بنابراين لازم است كه سازمان ملي مديريت بحران و پدافند غيرعامل ذيل نظر رياست‌جمهوري تشكيل شود و بتواند هر دو حوزه‌هاي مدني و نظامي را در حوادث و بلايا مديريت كند. رييس كل سازمان نظام پزشكي در بخش پاياني صحبت‌هايش گفت: در مجموع اكنون بايد از فرصت استفاده كنيم؛ به‌رغم آنكه به عملكرد كشور، مردم، نيروهاي مسلح، تيم ملي سلامت و... در جنگ تحميلي ۱۲ روزه افتخار كرده و احساس غرور مي‌كنيم، اما در عين حال نيز بايد با شجاعت ضعف‌هايمان را بپذيريم، براي رفع آن ضعف‌ها گام‌هاي اساسي‌برداريم و در حوادث و بلايا سلامت مردم را بيش از پيش حفظ كنيم.