بازار سبز اعتماد خاكستري

۱۴۰۴/۰۴/۲۶ - ۰۲:۴۸:۲۹
|
کد خبر: ۳۴۹۵۴۱

چهارمين روز كاري هفته را در حالي پشت سر گذاشتيم كه بازار در مسير از پيش تعيين شده سبز نگهداشتن شاخص كل در حال حركت بود و ماموريت خود را به خوبي انجام داده است.همه ‌چيز از حرف‌هاي هفته گذشته نتانياهو در مورد وضعيت بورس ايران و مقايسه آن با بورس امريكا و اسراييل آغاز شد و توضيحش در مورد اميد به آينده و تاثير آن بر بازار بورس به نظر مي‌رسد اين سخنان كاملا به گوش مسوولان سياسي و اقتصادي كشور رسيد و هدف هفته جاري را همان موقع مشخص كردند.

هابیل خاوری

چهارمين روز كاري هفته را در حالي پشت سر گذاشتيم كه بازار در مسير از پيش تعيين شده سبز نگهداشتن شاخص كل در حال حركت بود و ماموريت خود را به خوبي انجام داده است.همه ‌چيز از حرف‌هاي هفته گذشته نتانياهو در مورد وضعيت بورس ايران و مقايسه آن با بورس امريكا و اسراييل آغاز شد و توضيحش در مورد اميد به آينده و تاثير آن بر بازار بورس به نظر مي‌رسد اين سخنان كاملا به گوش مسوولان سياسي و اقتصادي كشور رسيد و هدف هفته جاري را همان موقع مشخص كردند.
كاملا مشخص است كه نمي‌توان از سياسيون و حتي مديران اقتصادي دولت‌ها، انتظار تحليل بازار و ارايه راهكار دقيق و موثر براي بازار داشت، اما مي‌شد با قطعيت گفت كه برنامه اين هفته سبز نگه داشتن تابلوي نماي بيروني بورس است، اما‌ اي كاش تدابيري عميق‌تر انديشيده شود تا بازار در مسير درست خود قرار گيرد.
كمي دقت لازم بود تا در اين هفته تركيب سبد را به سمت شاخصي‌ها برد و نوسان خوبي از بازار گرفت.با توجه به روند معاملاتي روز گذشته و روز چهارشنبه و افزايش فشار فروش در دقايق پاياني ديروز، به نظر مي‌رسد بازار طي اين روز‌ها ابتدا با افزايش عرضه‌ها همراه مي‌شود و رفته رفته به سمت تعادل ميل مي‌كند . نقش صندوق‌هاي حمايتي و حقوقي‌ها در كنترل دقايق ابتدايي بازار بسيار موثر بوده است در اين روز‌ها. تعادل نسبي در كليت بازار در ميانه‌هاي تايم معاملاتي، مي‌تواند سمت عرضه را تضعيف كند .

از سوي ديگر و با اقبال بازار به نمادهاي شاخص‌ساز، مي‌توان اميدوار بود كه اهرمي‌ها نيز كه وزن قابل توجهي از سبد خود را به شاخص‌سازها اختصاص داده‌اند، رفته رفته متعادل‌تر شوند و شاهد كاهش فشار عرضه در آنها نيز باشيم . افت بيش از ۴۰ درصدي اهرمي‌ها از سقف قبلي و حباب منفي بيش از ۱۰ درصدي در اكثر نمادهاي اين گروه، انگيزه چنداني براي فروشندگان باقي نگذاشته است .درست است كه بازار مثبت است اما كم رمق! ولي همين هم در شرايط انواع ريسك‌ها و عدم قطعيت‌ها غنيمت است.
روز چهارشنبه 63 درصد از نمادها در پايان معاملات مثبت بسته شدند و حتي شاخص كل هم مثبت بسته شد، اما سهامداران، خصوصا كساني كه صندوق‌هاي اهرمي دارند، چنين حس مثبتي نداشتند. ارزش معاملات به حدود 7 هزار ميليارد تومان رسيد و در مجموع مي‌توان گفت به‌غم مثبت بودن شاخص و همچنين تعداد نمادها، ولي حس و حال مثبتي بر بازار حاكم هنوز نيست و كسي اعتقادي به رشد بازار و تغيير روند آن ندارد.

سه كشور اروپايي كه هنوز در برجام هستند و مي‌توانند از گزينه ماشه براي برگشت تحريم‌ها استفاده كنند اين روزها مورد توجه هستند. ديروز شايعه از آلمان به گوش رسيد كه خيلي زود و ظرف چند روز قصد شروع فرآيند فعال‌سازي ماشه را دارد كه همين دلار و طلا را بالا كشيد. حالا وزير امور خارجه فرانسه گفته است اگر توافق هسته‌اي شكل نگيرد تا آخر ماه آگوست ماشه را فعال مي‌كنيم يعني تقريبا 50 روز ديگر. با روند حاكم به نظر مي‌رسد در نهايت اين ماشه فعال خواهد شد، اما فعلا با اين مصاحبه وزير امور خارجه فرانسه تصور بازار به تعويق افتادن فعال شدن ماشه است و به نظر بازار محتاط‌تر خواهد شد .

در بورس و فرابورس سهم‌هاي با صف فروش سنگين ديگر مشاهده نمي‌شود. اما در بازار پايه فرابورس به دليل عدم وجود حمايت كماكان شاهد صف‌هاي فروش سنگين هستيم. از آنجايي كه شركت‌هاي موجود در آن بازار در بورس يا فرابورس پذيرفته نشده‌اند براي كسي اهميت ندارند. احتياط سرمايه‌گذاران و نگهداري سرمايه به شكل سپرده يا اوراق درآمد ثابت (صندوق‌هاي درآمد ثابت) در كنار برخي تزريق پول‌ها باعث شده است فعلا نرخ بهره در مسير كاهشي قرار بگيرد. نرخ سود اوراق دولتي امروز به 33 درصد افت پيدا كرد كه يكي از كمترين نرخ‌هاي تجربه شده در سال جاري است. از ابتداي سال نرخ سود اوراق دولتي هيچ موقع كمتر از 33 درصد نبوده است. به نظر مي‌رسد روحيه نگهداري پول و همچنين افزايش نرخ رشد نقدينگي به دليل سياست‌هاي احتمالي در كوتاه‌مدت توانسته است نرخ بهره را كمي كاهش دهد. در بلندمدت با حفظ روند فعلي كشور نرخ بهره كاهشي نخواهد بود، اما در كوتاه‌مدت و خصوصا در نرخ بهره كوتاه فعلا شاهد آرامش هستيم. 

در شرايط‌هاي اينچنيني تغيير شرايط فقط و فقط وابسته به تصميمِ گروه كوچكي از افراد است و ديگر خبري از منطق و خرد جمعي در بازار‌هاي مالي نيست، لحظه‌ها، سرنوشت را تعيين مي‌كنند. در نتيجه در حال حاضر ما به عنوان سرمايه‌گذار تنها كاري كه مي‌توانيم بكنيم، نگاه شفاف به وضعيت است، بدون تعصب، بدون سوگيري نسبت به عملكردهاي گذشته‌. شرايط در عدم قطعيت به سر مي‌برد و موقعيت‌ها بايد در لحظه تحليل شوند و تصميم درست براي همان لحظه خواهد بود، نه يك لحظه قبل، نه يك لحظه بعد... كار راحتي نخواهد بود! اين روز‌ها بازار‌ها رفتار شديدا دوگانه‌اي از خود نشان مي‌دهند و لحظه‌اي تصميم مي‌گيرند. به نظرم اين برهه زماني يكي از سخت‌ترين برهه‌هاي تاريخي براي سرمايه‌گذاران و مديران پرتفوي ايراني خواهد بود و عيار قواي اقتصادي و سرمايه‌گذاري كشور در بازار‌هاي بورس به نمايش گذاشته خواهد شد، خيلي فرصت تصميم‌گيري و آزمون و خطا فراهم نيست. اما تنها چيزي كه يك‌بار ديگر خودنمايي مي‌كند، اهميت مديريت ريسك است.