تغيير مسير با بيمه سهام

۱۴۰۴/۰۴/۲۵ - ۰۱:۲۴:۲۶
|
کد خبر: ۳۴۹۳۹۹

در روزهاي اخير، موضوع«بيمه سهام» به يكي از دغدغه‌هاي اصلي سهامداران خرد و فعالان بازار سرمايه تبديل شده است.

پيام الياس كردي

در روزهاي اخير، موضوع«بيمه سهام» به يكي از دغدغه‌هاي اصلي سهامداران خرد و فعالان بازار سرمايه تبديل شده است. براساس برنامه سازمان بورس، بيمه سهام تنها به پرتفوهايي با ارزش زير ۵۰۰ ميليون تومان تعلق مي‌گيرد.نكته حائز اهميت اينكه اين بيمه تا سررسيدي كه عمدتا اواسط تير سال آينده تعيين شده، معتبر است؛ بنابراين سهامداراني كه پرتفوی خود را تا آن تاريخ حفظ كرده و نسبت به فروش سهام اقدام نكنند، مشمول شرايط بيمه خواهند شد.

براساس برنامه‌ريزي انجام شده، بيمه‌شدگان مي‌توانند نهايتا از تضمين ۲۰ درصد بالاتر از قيمت ذكر شده در زمان ارايه سهام، بهره‌مند شوند.اين موضوع مي‌تواند تا حد قابل توجهي ريسك سهامداري را براي فعالان اين بخش كاهش داده و به اطمينان خاطر آنان بيفزايد. البته اگر سهامداران، سهام بيمه شده را پيش از سررسيد به فروش برسانند يا ارزش پرتفو بالاتر از ۵۰۰ ميليون تومان باشد، ديگر مشمول استفاده از بيمه نخواهند شد. اين اقدام سازمان بورس با هدف ايجاد كف حمايتي در بازار و جلوگيري از ايجاد جو رواني منفي و فروش‌هاي هيجاني انجام شده است.

هر چند بازارهاي مالي به‌طور سنتي آينده‌نگر هستند و چشم‌انداز مثبت اقتصادي منجر به استقبال فعالان از بازار سهام خواهد شد، اما در شرايط فعلي كه بازار با ريسك‌هاي سيستماتيك و متأثر از وقايع سياسي از جمله جنگ مواجه است، نگراني‌هايي نسبت به آينده بازار وجود دارد. بر اساس همين نگاه، اگر بازار سرمايه بتواند از فاز ريسك و نگراني عبور كرده و به آرامش نسبي برسد، قيمت فعلي سهام نه تنها ارزنده، بلكه بسيار پايين‌تر از ارزش ذاتي ارزيابي مي‌شود. حتي در نبود طرح‌هاي بيمه‌اي و حمايتي خاص، در صورتي كه بازار از تنش‌هاي بيروني فاصله بگيرد، ظرفيت رشد قابل توجهي را خواهد داشت. در مقابل نيز در صورت وقوع بحران‌هايي نظير نقض آتش‌بس يا گسترش جنگ، بازار سهام دچار افت خواهد شد و در اين شرايط، حتي طرح‌هايي مانند بيمه سهام نيز به تنهايي قادر به جلوگيري از ريزش بازار نخواهند بود.

با اين وجود، برخي معتقدند تلاش هاي سازمان بورس و وزارت اقتصاد در بهبود نقدشوندگي بازار و ايجاد سيگنالهاي آرامش مي‌تواند در شرايط ثبات راهگشا باشد؛ اما نبايد انتظارات را بيش از حد بالا برد، چرا كه تأثير سياست‌هاي حمايتي بدون رفع ريسك‌هاي كلان محدود خواهد بود. در نهايت آنچه از مجموع تحليل‌ها به دست مي آيد، اين است كه در صورت پايداري شرايط اقتصادي و سياسي كشور و عدم وقوع اتفاقات غيرمنتظره، بازار سهام امكان بازگشت و رشد چند ده درصدي را پيش رو دارد و سهامداران مي‌توانند به آينده اميدوار باشند.با اين حال، توصيه مي‌شود فعالان بازار همواره ريسك‌هاي سيستماتيك را مدنظر قرار داده و تصميمات سرمايه‌گذاري خود را با دقت و احتياط لازم اتخاذ نمايند.