بيمه سهام يا دوئل ريسك و بازده در بورس

۱۴۰۴/۰۴/۲۵ - ۰۰:۴۸:۵۷
|
کد خبر: ۳۴۹۳۷۴

مهر| پيام الياس كردي، كارشناس بازار سرمايه درباره عرضه اوراق تبعي فروش (بيمه سهام) با نماد «هميار» كه از امروز آغاز شده است، به ارزيابي اين ابزار حمايتي پرداخت و مزايا، نواقص و پيشنهادهاي مرتبط با آن را تشريح كرد. وي در ابتدا با تأكيد بر نقش نگاه آينده‌نگر در بازارهاي مالي گفت: در بازارهاي سرمايه در سراسر جهان، قيمت‌ها بر اساس آينده شكل مي‌گيرند.

مهر| پيام الياس كردي، كارشناس بازار سرمايه درباره عرضه اوراق تبعي فروش (بيمه سهام) با نماد «هميار» كه از امروز آغاز شده است، به ارزيابي اين ابزار حمايتي پرداخت و مزايا، نواقص و پيشنهادهاي مرتبط با آن را تشريح كرد. وي در ابتدا با تأكيد بر نقش نگاه آينده‌نگر در بازارهاي مالي گفت: در بازارهاي سرمايه در سراسر جهان، قيمت‌ها بر اساس آينده شكل مي‌گيرند. يعني فعالان بازار، آينده را مي‌خرند و به آن بها مي‌دهند. حتي ممكن است يك شركت در لحظه جذاب نباشد اما به‌واسطه طرح‌هاي توسعه‌اي يا اتفاقات پيش‌رو، مورد توجه قرار گيرد. الياس كردي در ادامه با اشاره به نبود دورنماي روشن در بازار سهام ايران در اين برهه از زمان افزود: اگر بخواهيم صادقانه و منصفانه صحبت كنيم، دورنماي بازار سهام در حال حاضر مشخص نيست. اين عدم قطعيت از چهار زاويه قابل بررسي است؛ اول، موضوع آتش‌بس است كه برخي فعالان با ترديد نسبت به پايداري آن، جانب احتياط را در پيش گرفته‌اند. دوم، بحث تحريم‌ها و انزواي بين‌المللي و آينده مكانيزم ماشه است كه همچنان مبهم مانده. سوم، احتمال بروز دوباره جنگ مطرح است و نهايتاً گروهي از سرمايه‌گذاران نيز اساساً ديگر به بازار سهام در شرايط فعلي اعتقادي ندارند.

اين تحليلگر بازار سرمايه با اشاره به كاركرد اوراق تبعي در اين فضا گفت: اگر بخواهيم حمايت موثري براي بازار تعريف كنيم، بايد ببينيم اين حمايت با كدام مدل تفكر هم‌خوان است. به عنوان مثال، اگر هدف تزريق مستقيم نقدينگي به بازار باشد، در لحظه مي‌تواند نقدشوندگي ايجاد كرده و شرايط را بهبود بخشد. اما اگر هدف ايجاد آرامش ذهني براي سهامداراني باشد كه پرتفويي زير ۵۰۰ ميليون تومان دارند و قصد فروش ندارند، مي‌توان گفت اوراق تبعي با تضمين سود ۲۰ درصدي (در صورت نگهداري تا زمان مشخص) مي‌تواند به آنها آرامش خاطر بدهد. او در ادامه تصريح كرد: اگرچه اين اقدام با ذات ريسكي بازار سرمايه كه مبتني بر ريسك و بازده است، تا حدي در تضاد قرار دارد، اما براي گروهي از سهامداران كه برخلاف فضاي عمومي، آينده بازار را مثبت ارزيابي مي‌كنند، ابزار مفيدي خواهد بود. اين افراد مي‌توانند با اطمينان از سود حداقلي، از تأثيرات رواني منفي بازار فاصله بگيرند.

الياس كردي همچنين به جنبه فني سود تضميني اشاره كرد و گفت: در واقع، سازمان بورس و صندوق تثبيت بازار با اين اوراق كف بازدهي را تعيين كرده‌اند. يعني مي‌گويند شما سهامي را كه ذاتاً ريسك‌پذير است خريداري مي‌كنيد، اما تا سقف ۲۰ درصد سود شما تضمين مي‌شود. اگر بيشتر شد كه چه بهتر، اگر كمتر بود، ما تا ۲۰ درصد را پوشش مي‌دهيم. نگاه به اين ابزار بايد از همين زاويه باشد.وي در پايان با تأكيد بر لزوم بررسي شرايط كلان سياسي و اقتصادي پيش‌رو گفت: پيش از هر اقدامي بايد ديد آيا دورنماي بازار روشن است يا خير. به‌طور طبيعي هرچه ريسك‌هاي سيستماتيك مانند درگيري‌ها يا مسائل ژئوپليتيكي كاهش پيدا كند، بازدهي بازار مي‌تواند افزايش يابد. اما جذابيت نرخ ۲۰ درصد هم بايد در بستر همين واقعيت‌ها سنجيده شود.