مذاكرات فني براي دريافت حقابه هيرمند ادامه دارد
وزير نيرو گفت: مذاكرات فني براي دريافت حقابه هيرمند را دنبال خواهيم كرد و اجازه نخواهيم داد ذرهاي از حقوق مردم پايمال شود. به گزارش ايلنا، عباس عليآبادي در حاشيه بهرهبرداري تصفيهخانه فاضلاب لواسان در پاسخ به ايلنا درباره تامين حقابه هيرمند و توافق با تركمنستان در زمينه صفر شدن برداشت از سد دوستي به منظور تامين آب شرب مشهد در فصل تابستان اظهار داشت: در اين خصوص شب گذشته جلسهاي برگزار شد، همچنين جلسهاي روز گذشته در مجلس برگزار شد و تاكيد بر اين بود كه دريافت حقابهها دنبال شود.البته درنظر داشته باشيم اين همه اولويت ما نيست، هرچند پيگيري لازم را خواهيم داشت.
وزير نيرو گفت: مذاكرات فني براي دريافت حقابه هيرمند را دنبال خواهيم كرد و اجازه نخواهيم داد ذرهاي از حقوق مردم پايمال شود. به گزارش ايلنا، عباس عليآبادي در حاشيه بهرهبرداري تصفيهخانه فاضلاب لواسان در پاسخ به ايلنا درباره تامين حقابه هيرمند و توافق با تركمنستان در زمينه صفر شدن برداشت از سد دوستي به منظور تامين آب شرب مشهد در فصل تابستان اظهار داشت: در اين خصوص شب گذشته جلسهاي برگزار شد، همچنين جلسهاي روز گذشته در مجلس برگزار شد و تاكيد بر اين بود كه دريافت حقابهها دنبال شود.البته درنظر داشته باشيم اين همه اولويت ما نيست، هرچند پيگيري لازم را خواهيم داشت. وي افزود: استفاده آب كشورهاي همسايه به عنوان واردات را در دستور كار داشتهايم با كشور تركمنستان، تاجيكستان، ازبكستان و افغانستان مذاكراتي را در دستور كار داريم ولي خودمان نيز بايد بتوانيم براي استانهاي شرقي از طريق دريا و ظرفيتهاي طبيعي نيازهاي اوليه را تامين كنيم.
عليآبادي با بيان اينكه اين طرحها در حال اجرا هستند، پروژه تهلاب نيز با سرعت در حال پيشرفت است. امسال نيز حدود ۱۰درصد از حقابه حال نميدانم چقدر ناشي از اقدامات همسايه و چقدر بهصورت طبيعي محقق شده است. با اين حال، مذاكرات فني را ادامه خواهيم داد و اجازه نخواهيم داد ذرهاي از حقوق مردم ناديده گرفته شود.
عليآبادي در ادامه گفت: در شرايط خشكسالي قرار داريم و اين خشكسالي باعث شده كه سدهاي كشور در وضعيت مناسبي نباشند، اين مشكل فقط مربوط به تهران نيست؛ استانهايي مانند خراسان، تهران، مركزي، هرمزگان و سيستان و بلوچستان نيز با وضعيت دشواري مواجهند. براي اين مناطق، طراحيهاي ويژهاي درنظر گرفتهايم.
وي با اشاره به وضعيت منابع آبي در كشور، اظهار داشت: مهمترين نكته اين است كه مردم ما در تمام استانها بايد الگوي مصرف و سبك زندگي خود را اصلاح كنند. صرفهجويي بايد بهطور جدي در دستور كار قرار گيرد. وزارت نيرو نيز برنامه دارد تا مشتركان پرمصرف را با تنبيههاي جدي مواجه كند.
وزير نيرو با بيان اينكه امروز نيز شاهد افتتاح پروژهاي ديگر هستيم، البته پروژههاي بسياري در سطح كشور در حال انجام است. درحاليكه كشور در وضعيت سختي قرار دارد و با مشكلات بزرگي دستوپنجه نرم ميكند، ازجمله جنگ تحميلي كه همچنان با آن مواجهيم، اما به لطف خدا، طرحهاي عمراني از تپش نيفتادهاند و با قدرت در حال پيگيري هستند، اظهار داشت: بيش از هزار پروژه در سطح كشور فقط در حوزه برق در حال انجام است و بيش از ۲۰۰ پروژه نيز در حوزه آب در دست اجراست. ما در تلاشيم كه از طريق اين پروژهها شرايط مناسبتري را براي مردم فراهم كنيم.
عليآبادي با تاكيد بر اينكه پروژهاي كه امروز افتتاح شد، يكي از طرحهاي بسيار مهم حوزه آب است و اين چندمين پروژهاي است كه در مدت كوتاهي كه توفيق خدمت در اين عرصه را يافتهام، افتتاح يا كلنگزني شده و اجراي آن آغاز شده است، گفت: اين پروژه كمك خواهد كرد كه با توجه به اقليم خشك كشور، از ظرفيتهاي آبي به شكل بهتري استفاده كنيم. البته نگرانيهايي نيز وجود دارد مبني بر اينكه تمام اين تلاشها ممكن است با مصرف نادرست برخي افراد خنثي شود. به گفته وي تقاضاي من از شما، اصحاب رسانه، اين است كه با اطلاعرساني موثر، به مردم بگوييد اگر قدر نعمت را بدانيم و منابع را درست مصرف كنيم، خداوند گره از كار ما خواهد گشود و اقدامات مهندسيمان نيز نتايج بهتري به همراه خواهد داشت. اما اگر تلاش كنيم، آب و برق توليد كنيم و همزمان مصرف را بالا ببريم، طبيعي است كه ممكن است بهدليل ناشكري، در اين مسابقه ميان توليد و مصرف موفق نباشيم. وزير نيرو با بيان اينكه خوشبختانه اقدامات خوبي صورت گرفته است، در زمان جنگ نيز شاهد بوديد كه وضعيت برق كشور مطلوب بود، با وجود صدمات شديد در نقاط مختلف، توانستيم با كمك و همكاري مردم از اين بحرانها عبور كنيم. بزرگترين آسيبها را در مدت زمان كوتاهي و به همت مهندسان، كارشناسان و كارگران داخلي جبران كرديم، اميدواريم اين مسير تداوم خواهد داشت.
عليآبادي با تاكيد بر اينكه ما چارهاي جز اجراي برنامه بازچرخاني آب نداريم. اين موضوع جزو الزامات است؛ هم الزامات قانوني و هم الزامات فني. با توجه به شرايط كشور، بايد اين مسير را با قدرت دنبال كنيم. همانطور كه عرض كردم، طرحهاي بسيار وسيعي در اين زمينه در حال انجام است. براساس قانون بودجه ۱۴۰۲ و برنامه هفتم توسعه، تاكيد شده كه صنايع ملزم به استفاده از آبهاي غيرمتعارف كه در واقع عمدتاً منظور همان پساب است باشند. اين از سياستهاي جدي وزارت نيرو است و همواره مورد تأكيد بوده است.
وي افزود: البته بايد توجه داشت كه آبي كه بازچرخاني ميشود، براي همه مصارف مناسب نيست. تلاش داريم با استفاده از فناوري، شرايطي ايجاد كنيم كه اين آب براي مصارف متنوع قابل استفاده شود. متأسفانه فناوري موجود در سطح جهاني هنوز اين امكان را بهطور كامل فراهم نكرده، اما بازچرخاني ايمن را تضمين ميكنيم. يعني آبي كه توليد ميشود، به مصرف ميرسد و اگر از آن هم پسابي حاصل شود، مجدداً قابليت بازچرخاني خواهد داشت.
وزير نيرو با بيان اينكه الگوي مصرف در كشور توسط قانونگذار تعيين شده است، تصريح كرد: مشتركاني كه ميزان مصرف آنها از الگوي تعيين شده تجاوز كند بايد آب را به قيمت تمام شده و بهاي واقعي خريداري كنند.
وي با بيان اينكه كشور پنج سال است كه با پديده خشكسالي مواجه است، گفت: بر اين اساس تمام ذخاير سدهاي كشور مصرف شده است و از اين جهت در ۵۷ سال گذشته سالي بدتر از امسال به ثبت نرسيده است.
وزير نيرو تاكيد كرد: بايد خود را با اين شرايط تطبيق دهيم و شايد بهترين اقدام در اين زمينه كاهش مصرف آب و به عبارت ديگر مصرف مناسب منابع آبي كشور باشد. وي با انتقاد از مقايسه ميزان مصرف آب در كشور با كشورهاي داراي منابع آبي غني، افزود: اين مقايسه درستي نيست؛ بايد با توجه به اقليم كشور در اين زمينه تصميمگيري شود و اين شرايط اقتضا ميكند كه ما در مصرف صرفهجويي لازم را انجام دهيم.
عليآبادي با اشاره به اجراي پروژه انتقال آب سد طالقان به استانهاي تهران، كرج و قزوين بيان كرد: بر اين اساس اقدامات كوتاهمدت، ميان مدت و بلندمدت در نظر گرفته شده است. در كنار اين امر بايد به مشتركان پرمصرف هشدارهاي لازم داده شود كه چنانچه مصرف بهينه آب را رعايت نكنند، وزارت نيرو اقدامات سختگيرانهاي را بر اساس قانون در دستور قرار ميدهد و توصيه ميشود اين دست از مشتركان همكاري لازم را در اين زمينه داشته باشند. به گفته وزير نيرو؛ آب ذخيره شده در سد لتيان فقط متعلق به اين سد نيست، چراكه از سد لار نيز به اين بخش آب منتقل ميشود.
وزير نيرو با بيان اينكه الگوي مصرف در كشور توسط قانونگذار تعيين شده است، تصريح كرد: مشتركاني كه ميزان مصرف آنها از الگوي تعيين شده تجاوز كند بايد آب را به قيمت تمام شده و بهاي واقعي خريداري كنند.
وي درباره انتقال آب خليجفارس به دشتهاي مياني اضافه كرد: اين تصميمي نيست كه اكنون اتخاذ شده باشد؛ در زماني تصميم گرفته شده است كه صنايع واقع در مناطق مركزي كشور آب مورد نيازشان را از طريق روشهاي فناورانه و... تامين كنند؛ اكنون مساعدت لازم با اين صنايع صورت گرفته، بخشي از زمين، اراضي و مسير به آنها داده شده و برخي در اين زمينه اقدام كردهاند. هماكنون براي برخي از صنايع در استان يزد، كرمان و اصفهان اقداماتي صورت گرفته است.
عليآبادي در ادامه با اشاره به اقدامات صورت گرفته براي تامين نياز آب شرب مردم در برخي مناطق كشور از همين طريق، افزود: براي نمونه براي استانهاي شرقي كشور كه در نواحي مرزي واقع شدهاند مانند استان خراسانجنوبي و سيستان و بلوچستان از اين طريق بايد تامين آب شوند.
وي با تاكيد بر ضرورت بازنگري درباره بارگذاري جمعيت متناسب با استعدادهاي منطقه، گفت: در نوار و حاشيه درياها امكان تامين آب و برق وجود دارد، البته اين مباحث صرفا به عنوان راهكار مطرح ميشود و نهادهاي قانوني بايد تصميمات لازم را اتخاذ كنند.
وزير نيرو بر تعامل و همكاري دولت و ملت براي عبور از اين شرايط سخت ابراز اميدواري كرد و افزود: وزارت نيرو هرآنچه كه لازم است در مسير بهبود اين شرايط انجام خواهد داد. در اين زمينه ساير دستگاهها ازجمله وزارت صمت و وزارت جهاد كشاورزي همكاري خوبي با وزارت نيرو دارند.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر احتمال قطعي آب، بيان كرد: چنانچه ميزان مصرف مشتركان با همين شدت ادامه يابد احتمال قطعي آب وجود خواهد داشت؛ بايد شدت مصرف آب مديريت و كنترل شود.