با راهبرد عزت، حكمت و مصلحت مذاكره ميكنيم
معاون اول رييسجمهور با بيان اينكه «حفظ و تقويت آرامش مردم راهبرد يك سال گذشته دولت بود» از تلاشها و زحمات بنگاههاي توليدي و زنجيره توزيع مايحتاج عمومي و كالاهاي اساسي و مورد نياز مردم به ويژه در جنگ ۱۲ روزه تحميلي قدرداني كرد و گفت: بايد از نگاه عميق و دقيق اين بخش اقتصادي كشور در دولت براي حل مشكلات استفاده و تبديل به راهبرد كنيم.
معاون اول رييسجمهور با بيان اينكه «حفظ و تقويت آرامش مردم راهبرد يك سال گذشته دولت بود» از تلاشها و زحمات بنگاههاي توليدي و زنجيره توزيع مايحتاج عمومي و كالاهاي اساسي و مورد نياز مردم به ويژه در جنگ ۱۲ روزه تحميلي قدرداني كرد و گفت: بايد از نگاه عميق و دقيق اين بخش اقتصادي كشور در دولت براي حل مشكلات استفاده و تبديل به راهبرد كنيم. محمدرضا عارف در جلسهاي با مديران بنگاههاي زنجيره توزيع مايحتاج عمومي با اشاره به اينكه «در جنگ ۱۲ روزه در ميدانهاي مختلف با دشمنان وارد جنگ شديم» گفت: پيروزي و دستاوردهاي كشور در جبهه اقتصادي و اجتماعي كمتر از جبهه دفاعي و نظامي نبود و دشمنان با اين نيت وارد جنگ با ايران شدند كه در روز اول با ضربههاي كارا به بدنه نظامي ضربه بزنند و در روز دوم جنگ با همكاري مردم بتوانند كار حكومت را يكسره كنند اما جبهه مردم بسيار موفق و منسجم بود و تنها يك «صداي ايران و كشور» از مردم شنيده شد.
وي با تاكيد بر اينكه «دستاوردهاي سرداران جبهه اقتصادي در جنگ ۱۲ روزه عالي بود و شما از جبهههاي ديگر پشتيباني كرديد» تصريح كرد: حفظ سرمايه اجتماعي نتيجه تلاشهاي بنگاههاي توليدي و زنجيره توزيع مايحتاج عمومي بود كه مردم با آرامش كالاهاي مورد نياز را تهيه كردند و هجوم به هيچ مغازه و فروشگاهي را شاهد نبوديم به اين دليل كه تلاشهاي شبانهروزي جبهه اقتصادي براي تامين كالاها با اولويت مردم بود. آرامش جبهه اجتماعي مرهون تلاشهاي سرداران جبهه اقتصادي در جنگ ۱۲ روزه بود كه اين تلاشها از چشم دولت و حاكميت پنهان نخواهند ماند. وي با اشاره به افزايش سفرهاي مردم و مهمانپذيري بالاي برخي شهرها در جنگ ۱۲ روزه ادامه داد: مغازهها و كسبه بدون هيچ مشكلي فعاليت كردند و قفسههاي فروشگاهها پر بودند كه شما پشتوانه اين پر بودن قفسهها بوديد و همه عزيزان اين جبهه اقتصادي، اصناف و به ويژه بنگاههاي بزرگ و زنجيرههاي خوشنام در جنگ ۱۲ روزه خوش درخشيدند. معاون اول رييسجمهور اهميت دو جبهه پدافند غيرعامل و اقتصاد مقاومتي را خاطرنشان كرد و افزود: اقتصاد مقاومتي مساله اصلي كشور و نظام است كه به دنبال پايداري خوب اقتصادي كشور هستيم ولي به دليل محدوديتها به ويژه در بخش منابع پايداري در اين جبهه ميتواند آسيبپذير باشد و شايد دشمنان بتوانند با يك شايعه و شيطنت مشكلاتي ايجاد كنند كه بنگاههاي بزرگ توليدي و توزيعي در اين زمينه خوب درخشيدند و به عنوان يك شهروند به اين بخش تبريك ميگويم. وي با بيان اينكه «بازاريان از قديم قشري متدين، مومن و همواره مأمن مردم بودهاند كه در زمان مشكلات به آنان و كسبه رجوع ميكردند و چنين ويژگياي بايد در مقطع فعلي تداوم يابد» گفت: اين فرهنگ در شبكههاي توزيع نيز گسترش يافت كه داوطلبانه قيمتها را كاهش دادند، كالاها را با قيمت خريد به فروش رساندند يا به صورت رايگان در مناطق محروم توزيع كردند كه براي كشور و نظام ارزشمند و مايه افتخار است. وي با تاكيد بر اينكه «بنگاههاي زنجيره توزيع علاوه بر وظايف اقتصادي، وظيفه ملي خود را به خوبي انجام دادند» بيان كرد: هدف يك شركت تعاوني و بنگاه اقتصادي سودآوري در كنار كار مشروع و درست است اما فراتر از آن وظايف ملي از يك بخش صنعتي انتظار ميرود كه در زمان جنگ خط توليد را عوض كند كه در دوران شيوع كرونا اين اتفاق افتاد و در روزهاي اول كه با كمبود ماسك روبرو بوديم اما با تغيير خط توليد واحدهاي صنعتي، به صادركننده ماسك تبديل شديم.
عارف همچنين با تاكيد بر اينكه «در جنگ ۱۲ روزه نگران بخش صنعتي نبوديم و در صورت نياز آمادگي تعويض خط توليد را داشتند» خاطرنشان كرد: بنگاههاي بزرگ توليدي و توزيع در مسير تامين كالاهاي معيشتي و مايحتاج روزمره مردم حركت كردند و اين بخش برنده جبهه اقتصادي شدند. وي با اشاره به اينكه «در وضعيت توقف آتش هستيم و هيچ اعتمادي نيز به طرف مقابل نداريم چرا كه ذات اين رژيم خبيث و پشتيبانان غربي آنان اين گونه است كه هيچ اعتمادي نميتوان به آنان كرد»گفت: حفظ و تقويت آرامش مردم راهبرد يك سال گذشته دولت بود و به دليل پيشبينيهاي اوايل آغاز به كار دولت چهاردهم برنامه اقتصاد جنگي را تدوين كرديم كه اساس اداره كشور در جنگ ۱۲ روزه قرار گرفت. وي با تاكيد بر اينكه «بايد با راهبرد عزت، حكمت و مصلحت به سمت مذاكره برويم و همواره پيش قدم مذاكره بودهايم چرا كه منطق و اصول داريم اما بايد همواره آمادگي كامل داشته باشيم»، تصريح كرد: براي موفقيت رزمندگان در جبهه دفاعي بايد ساير ميدانهاي اجتماعي و اقتصادي پشتوانه باشند و از سرداران جبهه اقتصادي ميخواهيم با هر سازوكار و كمك و همكاري نهادهاي مرتبط اين آمادگي را به آمادگي ذاتي تبديل كنيم. معاون اول رييسجمهور با اشاره به برگزاري جلسه دولت در روز اول جنگ ۱۲ روزه افزود: در دولت نگران بنادر و حتي كالاهايي كه ثبت سفارش نشده بودند بوديم .پس از دستور تخليه بنادر، حجم كالاهاي تخليه دو برابر روزهاي قبل از جنگ تحميلي رسيد و همان كاميون داراني كه قبل از آغاز جنگ درخواست، مشكلات و اعتراض داشتند، مسائل را كنار گذاشتند و به دنبال بارنامه و حتي حق الزحمه خود نيز نبودند كه اين نشانگر ظرفيت مردم ايران است. وي با تاكيد بر اينكه «با توجه به تجربه موفق بخش توليد و توزيع كالاهاي اساسي در كشور بايد جبهه اقتصادي تضمين شده باشد» ادامه داد: بخش خصوصي در كالاهاي اساسي از دولت مطالبات مالي دارد اما در جنگ ۱۲ روزه با سعه صدر تحمل كرديد و بايد وزارت جهاد كشاورزي با همكاري ساير بخشها حجم بدهيهاي تامينكنندگان كالاهاي اساسي را كم كند. وي گفت: بخش خصوصي و توليد و توزيع كالاهاي اساسي و مورد نياز مردم در جنگ ۱۲ روزه نگاهي به طلب خود از دولت نداشت و طبق گزارش ستاد تنظيم بازار مستقل از مطالبات بدون طي مراحل قانوني به درخواستهاي دولت جواب مثبت دادند. عارف همچنين با تاكيد بر اينكه «بايد براي شرايط بحراني اطمينان خاطر داشته باشيم» ادامه داد: دولت بخش خصوصي را صاحب اصلي امور ميداند و نگاه دولت واگذاري امور تا حد امكان به بخش خصوصي و همچنين استانداريها است و يك مديريت گسترده و جامع با فرماندهي واحد را دنبال ميكنيم و بايد تصميمگيريهاي مستقل و متناسب با مسووليت حوزه كاري شكل بگيرد. وي بر اهميت و ضرورت پيشبينيهاي لازم براي ذخيرهسازي و توليد كالاهاي اساسي و مورد نياز مردم تاكيد كرد و گفت: بايد سازوكار تمركز بر نيازها و چگونگي توليد را دنبال كنيم. وي با اشاره به ناترازيهاي برق و آب در كشور و اهميت اولويت حل ناترازي برق تصريح كرد: براي توليد ۳۰ هزار مگاوات برق از انرژي خورشيدي در دولت برنامهريزي كرديم اما امروز راندمان اين فناوريها ۳۰ درصد است و بايد ديد تا چه زماني سرمايهگذاري بر روي فناوريهاي حاضر اطمينان بخش است اما در وراي اين راهبرد تصميم پدافند غيرعامل براي مقابله با تهديدات دشمنان و تامين انرژي مورد نياز كشور بود و اگر فناوريهاي در حال رشد هزينهاي به كشور تحميل كنند بايد تحت هر شرايطي نيازهاي مردم در اختيار آنان قرار بگيرد.
معاون اول رييسجمهور ادامه داد: بايد با اتكاي تواناييهاي داخلي در توليد و توزيع مايحتاج عمومي مردم، زنجيره كامل ايجاد شود و سهم بخش خصوصي از ذخيره و تامين كالاهاي اساسي نيز مشخص شود. بايد همراه با مذاكرات ثابت كنيم برخوردهاي سياسي و رفتارهاي غرب در مذاكرات هستهاي بازي سياسي بوده است و راهبرد كشور اين است كه از همه فناوريها در همه امور براي آرامش و زندگي بهتر جامعه استفاده كنيم و به دنبال كاربردهاي غيراخلاقي و سلطه طلبانه در بهرهگيري از فناوريها نيستيم.
وي همچنين از وزارتخانههاي صمت و جهاد كشاورزي و سازمانهاي برنامه و بودجه و بانك مركزي خواست تا ظرف ۱۰ روز آينده نظرات و نكات مديران بنگاههاي زنجيره توزيع مايحتاج عمومي در اين جلسه به ويژه واگذاري امور به بخش خصوصي را جمعبندي تصميمگيري كند.
وي با اشاره به افزايش ارتباطات سياست خارجي در دولت چهاردهم به ويژه با همسايگان و كشورهاي حوزه اوراسيا تاكيد كرد: پس از ابلاغ قانون تجارت آزاد بايد نقش بخش خصوصي در گسترش تعاملات اقتصادي با كشورهاي منطقه افزايش يابد و نگاه دولت استفاده از كشورهاي همسايه براي مصونيت بخشي در كالاهاي اساسي است و از ظرفيت جبهه اقتصادي در اين حوزه استفاده كنيم. همچنين در اين جلسه مديران بنگاههاي اقتصادي با ارائه گزارشي از ميزان و اقلام كالاهاي اساسي و عمومي توليد و توزيع شده در جنگ ۱۲ روزه، درخواستها، پيشنهادات و مسائل خود را براي كمك به دولت در حل مسائل معيشتي و تامين كالاهاي اساسي مورد نياز مردم مطرح و براي كمك به دولت اعلام آمادگي كردند.