در برخي دانشگاهها، اساتيد و نخبگان را تحت فشار قرار ميدهند
رييسجمهور با تاكيد بر لزوم پرهيز از برخي رفتارهاي سليقهاي در دانشگاهها گفت: بايد نگاههاي تنگنظرانه را كنار گذاشت و حتي اگر نخبگان ما را قبول ندارند، از ظرفيت آنها استفاده كرد
رييسجمهور با تاكيد بر لزوم پرهيز از برخي رفتارهاي سليقهاي در دانشگاهها گفت: بايد نگاههاي تنگنظرانه را كنار گذاشت و حتي اگر نخبگان ما را قبول ندارند، از ظرفيت آنها استفاده كرد. اگر رفتار ما بهگونهاي باشد كه نخبه را بپذيريم و به او احترام بگذاريم، كشور درست خواهد شد. مسعود پزشكيان صبح روز - دوشنبه - در چهلمين اجلاس روساي دانشگاههاي بزرگ كشور، كه به ميزباني دانشگاه تهران برگزار شد، بر ضرورت تحول در نقش دانشگاهها تأكيد كرد و گفت: تغيير رويكرد دانشگاه به نهادي مسالهمحور و توانمند در حل مسائل كشور، از مهمترين ماموريتهايي است كه امروز بر عهده روساي دانشگاهها قرار دارد.
رييسجمهور با اشاره به تجارب موفق دانشگاههاي نسل چهارم و پنجم در جهان در اين زمينه افزود: تجربه نشان داده كه حل مسائل پيچيده و بينرشتهاي، نيازمند نهادهايي است كه از دل خود جامعه و با تكيه بر نخبگان آن، به ارايه راهكارهاي قابل اجرا بپردازند. دانشگاههاي دنيا امروز به صورت مستقيم در اداره امور كشورها مشاركت دارند و مسير توسعه را هموار ميكنند. پزشكيان با تاكيد بر درهمتنيدگي چالشهاي كشور تصريح كرد: مسائل و بحرانهاي كشور تكبعدي نيستند؛ به همين دليل، براي حل آنها نيازمند اجماع نظر و همانديشي ميان اساتيد و نخبگان از تمام رشتهها هستيم تا به راهحلهايي جامع، واقعگرا و قابل اجرا برسيم. رييسجمهور خاطرنشان كرد: از آنجا كه چالشهاي كشور بر يكديگر تأثيرگذارند، يك راهحل واحد نميتواند پاسخگوي آنها باشد. اين مجموعه پاسخها و تحليلهاي نخبگان است كه ميتواند سياستمداران را نسبت به اقدام و اجراي صحيح مسائل توجيه كند. پزشكيان با اشاره به اهميت گزينش درست در نظام اداري كشور تصريح كرد: در انتخاب و گزينشها بايد نهايت دقت را بهكار بست. نبايد جاهل را بر عالم و ناتوان را بر توانمند حاكم كنيم. هر فرد بايد بر اساس شايستگي و توانمندي در جايگاه مناسب خود قرار گيرد. رييسجمهور در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به نقش راهبردي دانشگاه در حل مسائل كشور گفت: دولت براي عبور از مشكلات، نيازمند دانشگاه است. دانشگاهها بايد مسووليتپذير باشند و دانشجويان را با رويكرد حل مسائل واقعي جامعه آموزش دهند. اگر اساتيد از كلاسهاي درس خارج شده و وارد ميدان عمل شوند، دانشگاه ميتواند گرهگشاي بسياري از چالشهاي كشور باشد.
پزشكيان اضافه كرد: وقتي علم و دانش پشتوانه توليد و صنعت كشور قرار گيرد، پيشرفت واقعي محقق خواهد شد. رييسجمهور با اشاره به برنامههاي دولت براي تعامل با دانشگاهها گفت: در نظر داريم تا در ساختار استانداريها، از حضور نخبگان و اساتيد دانشگاه به عنوان مشاوران تخصصي بهرهمند شويم و با هماهنگي با دانشگاهها، حل مسائل هر شهر و بخش را به دانشگاههاي همان منطقه واگذار كنيم. پزشكيان تاكيد كرد: هر يك از شما روساي دانشگاهها و اساتيد و نخبگان كشور، ظرفيت آن را داريد كه در امور مديريتي كشور سهيم شده و نقشآفرين باشيد. پزشكيان همچنين با تاكيد بر لزوم پرهيز از برخي رفتارهاي سليقهاي در دانشگاهها گفت: بايد نگاههاي تنگنظرانه را كنار گذاشت و حتي اگر نخبگان ما را قبول ندارند، از ظرفيت آنها استفاده كرد. اگر رفتار ما بهگونهاي باشد كه نخبه را بپذيريم و به او احترام بگذاريم، كشور درست خواهد شد. رييسجمهور خاطرنشان كرد: متأسفانه اطلاع دارم كه در برخي دانشگاهها، اساتيد و نخبگان را به بهانههاي مختلف تحت فشار قرار ميدهند؛ اين رويه بايد اصلاح شود.
پزشكيان در ادامه، «بهرهبرداري از املاك و امكانات دانشگاهها در راستاي پيوند ميان دانش و عمل و افزايش بهرهوري»، «نقشآفريني در حل بحران ناترازي انرژي» و «تمركز بر توسعه انرژيهاي تجديدپذير بهمنظور كاهش وابستگي به سوختهاي فسيلي، كاهش هزينهها، ارتقاي امنيت انرژي و توسعه اقتصادي كشور» را از جمله اولويتها و ماموريتهاي كليدي دانشگاهها برشمرد و همچنين از دانشگاهها خواست در زمينه بودجهريزي بر مبناي عملكرد، به ارايه الگو و راهكار به دولت بپردازند. رييسجمهور با تأكيد بر اهميت مديريت عملكرد نيروي انساني، بهويژه در نظام اداري كشور، اظهار داشت: اگر مديريت ما موجب ايجاد تغيير رفتار نيروي انساني نشود، آن سازمان، سازماني مرده خواهد بود و افراد را از انگيزه و خلاقيت خواهد انداخت، اين تحول بايد از درون دانشگاهها آغاز شود. پزشكيان همچنين با اشاره به بحران جدي آب در كشور، تشكيل كارگروه ويژهاي از نخبگان و اساتيد دانشگاهي براي يافتن راهكارهاي عملياتي در اين زمينه را ضروري دانست. رييسجمهور با اشاره به توسعه غيرعلمي تهران و تمركز امكانات و جمعيت در پايتخت، اين روند را عامل ايجاد مشكلات متعدد براي شهروندان تهراني دانست و تأكيد كرد: ادامه اين مسير غيرممكن است. دانشگاهها بايد در اين زمينه وارد عمل شده و راهكارهاي علمي و كاربردي ارايه دهند. در اين ديدار وزير علوم، تحقيقات و فناوري، روساي دانشگاههاي تهران، علامه طباطبايي، شريف، خواجه نصير، تربيت مدرس و تبريز به ارايه ديدگاههاي خود پرداختند.