بورس آسيبپذيرتر از گذشته
در آغاز معاملات روز اخير، بازار سهام تحت تاثير فضاي ناشي از فشار فروش بعد از اعلام آتشبس قرار داشت؛ جوي كه با سخنان حمايتي مسوولان سازمان بورس و تاكيد بر حمايت از بازار همراه شده بود.
در آغاز معاملات روز اخير، بازار سهام تحت تاثير فضاي ناشي از فشار فروش بعد از اعلام آتشبس قرار داشت؛ جوي كه با سخنان حمايتي مسوولان سازمان بورس و تاكيد بر حمايت از بازار همراه شده بود. بهگفته مقامات، منابعي از سوي صندوق تثبيت بازار و بانك مركزي به منظور حمايت از نمادها و جمعآوري صفهاي فروش اختصاص يافته است تا با ايجاد تعادل، شرايط بهبود يابد. يكي از اقدامات اخير، ورود صندوقهاي اهرمي به عرصه حمايت بود كه با نزديك شدن بيشتر بازار به محدودههاي پايينتر، اين نقش پررنگتر شد. در همين زمينه، حقوقيهاي حاضر در اين نمادها نيز بر اساس تعهدات خود با ابطال واحدهاي صندوق و انجام معاملات بلوكي به حمايت از بازار پرداختند. طي روزهاي اخير خبر انتشار اوراق تبعي و بيمه سهام نيز جزييات بيشتري پيدا كرد كه دستاورد كوتاهمدت آن، سبزپوش شدن بازار در روز گذشته و امروز بود. با اين حال همچنان برخي از نمادها صف فروش دارند يا در محدودههاي منفي معامله ميشوند و صرفا توجه به شاخص كل نميتواند گوياي همه واقعيتهاي بازار باشد.
در آخرين ساعات معاملاتي نيز خبري مبني بر موافقت سران قوا با واگذاري مجموعه سايپا منتشر شد؛ خبري كه موجي از تقاضا را در گروه خودروسازي، به ويژه زيرمجموعههاي اصلي آن ايجاد كرد و اين تقاضا به ساير نمادهاي بازار نيز سرايت يافت. با اين حال، روند خروج پول حقيقيها از بازار همچنان ادامه دارد؛ نشانهاي از بياعتمادي آنها نسبت به چشمانداز سياسي و اقتصادي كشور. اين وضعيت به خوبي نشان ميدهد كه بدون حمايت صندوق تثبيت بازار، احتمال رخ دادن بحران جدي در بازار بالا بود.
يكي از ضعفهاي ساختاري معاملات اين روزها، واكنش شديد بازار به فروش چند نماد اصلي است؛ بهطوري كه با شروع فشار فروش روي يكي، دو نماد اثرگذار، بلافاصله موج فروش و صفهاي فروش در سراسر بازار شكل ميگيرد؛ پديدهاي كه نشانه عمق كم بازار و آسيبپذيري ساختار آن است. در هفته جاري نيز يكي از خبرهاي مهم، ارسال نامه سه كشور اروپايي درباره سازوكار ماشه به سازمان ملل خواهد بود؛ موضوعي كه ميتواند بر بازار سهام و بازار ارز بهويژه نرخ دلار، اثرگذار باشد.
از منظر تحليلي، به نظر ميرسد نسبت قيمت به درآمد (P/E) كل بورس به سطوح سال ۱۳۹۶ بازگشته است؛ وضعيتي كه ميتواند انگيزه مضاعفي براي خريداران ايجاد كند و نشاندهنده عقبماندگي جدي قيمت سهام از ارزش ذاتي آنهاست. از نگاه فني نيز شاخص كل بورس در هفته جاري تا كف تكنيكال محدوده ۲،۶۴۰ هزار واحد عقبنشيني كرد و با افزايش تقاضا موفق شد بار ديگر به بالاي سطح ۲،۷۰۰ هزار واحد بازگردد. با اين حال، تا زماني كه تثبيت شاخص بالاي سطح ۲،۸۴۰ هزار واحد صورت نگيرد، انتظارات نزولي بر بازار غالب خواهد بود و تداوم روند صعودي دشوار خواهد شد. در بازار ارز هم دلار در بازه ۸۷ تا ۸۸ هزار تومان در نوسان است و فعالان منتظر اثرگذاري اخبار سياسي بر آينده اين بازار هستند. در مجموع، هرچند اقداماتي براي حمايت و بازگشت تعادل در بازار صورت گرفته، اما بياعتمادي حقيقيها و نگراني نسبت به عوامل كلان سياسي و اقتصادي همچنان از چالشهاي اصلي بازار سرمايه ايران به شمار ميرود.