مسوولان از ولخرجي و سياست‌هاي واردات‌محور پرهيز كنند

۱۴۰۴/۰۴/۲۲ - ۰۱:۱۱:۵۳
|
کد خبر: ۳۴۸۸۹۱

رييس انجمن اقتصاد سلامت ايران درباره چگونگي مديريت حوزه دارو در شرايط آتش بس فعلي پيشنهادهايي ارايه كرد. محمدرضا واعظ مهدوي درباره چگونگي مديريت حوزه دارو در شرايط آتش بس فعلي، به ايلنا گفت: به‌طور كلي تأمين به‌موقع دارو يكي از مهم‌ترين اولويت‌هايي است كه در پيش روي دولت قرار دارد و نيازهاي دارويي، تجهيزات پزشكي و به‌طور كلي خدمات بهداشتي و درماني معمولا در شرايط جنگ يا شرايطي كه استرس‌هاي اجتماعي شديد وجود دارد، از اولويت برخوردار هستند.

رييس انجمن اقتصاد سلامت ايران درباره چگونگي مديريت حوزه دارو در شرايط آتش بس فعلي پيشنهادهايي ارايه كرد. محمدرضا واعظ مهدوي درباره چگونگي مديريت حوزه دارو در شرايط آتش بس فعلي، به ايلنا گفت: به‌طور كلي تأمين به‌موقع دارو يكي از مهم‌ترين اولويت‌هايي است كه در پيش روي دولت قرار دارد و نيازهاي دارويي، تجهيزات پزشكي و به‌طور كلي خدمات بهداشتي و درماني معمولا در شرايط جنگ يا شرايطي كه استرس‌هاي اجتماعي شديد وجود دارد، از اولويت برخوردار هستند. دولت‌ها بايد سعي كنند كه اين خدمات را تأمين كنند و در اختيار مردم بگذارند.  او افزود: علاوه بر اين در شرايط فعلي به‌خوبي نشان داده شد كه ما دشمن داريم. برخلاف تصوري كه بعضي‌ها داشتند و يك جامعه جهاني يا دهكده جهاني را تبليغ مي‌كردند، نشان داده شد كه استكبار و استعمار كماكان حضور دارد. همانطور كه استعمارگران در طول قرن‌ها ملت‌هاي آسيايي را به بهره‌كشي گرفته بودند، با همان خشونت، با همان دست‌هاي جنايتكار و با همان شرايط حضور دارند. اين نشان مي‌دهد كه ما بايد خودمان را در برابر اين اقدامات و فعاليت‌هاي استعمارگران تجهيز كنيم و مصارف خود را تحت كنترل قرار دهيم و به توليد تكيه كنيم. 

 در شرايط حاضر، بيش از هر چيز اهميت تكيه بر توليد براي ما مشخص شد

وي تاكيد كرد: در شرايط حاضر، بيش از هر چيز، اهميت تكيه به توليد براي ما مشخص شده و در عين حال، آنچه كه توانست ما را در جنگ ۱۲ روزه به موفقيت نسبي برساند، علم و فناوري بود. يعني در واقع دانشمندان ما توانستند به سطوح بالايي از دانش و علم و تكنولوژي دست يابند و اين ايجاب مي‌كند كه ما هم به توليد اهميت زيادي بدهيم و هم به فناوري. يعني توليد فناورانه، راه‌حل استقلال ملي و مقابله با دشمن در شرايط فعلي است كه به‌خوبي نشان داده شد. 

 بايد از هزينه‌هاي اضافي در شرايط فعلي  احتراز كنيم

واعظ مهدوي متذكر شد: نكته مهمي كه وجود دارد اين است كه از هزينه‌هاي اضافي بايد در شرايط فعلي احتراز كنيم. به‌طور مثال بيماران مزمني كه داروهايي را براي طولاني‌مدت مثلا يك سال يا ده سال مصرف مي‌كنند، هيچ دليلي ندارد كه هزينه‌هاي بسته‌بندي اين داروها به آنها تحميل شود. يعني مثلا بروشور دارو ديگر لازم نيست در جعبه‌هاي ۵۰ تايي دارو استفاده شود. در همه دنيا براي بيماران مزمن، داروها به‌صورت فله، در ظرف‌هايي كه مثلا ۱۰۰ يا ۲۰۰ عدد قرص يا داروي مورد نياز آنها در آن قرار دارد، تحويل داده مي‌شود و طبيعتا آن هزينه‌هاي كاغذ، بروشور، مقوا و بسته‌بندي دارو كاهش پيدا مي‌كند. البته اين مورد از جمله كارهايي است كه بيمه‌ها بايد بر آن اهتمام بورزند و ترتيباتي دهند كه هزينه‌هايشان كمي كاهش پيدا كند و در مقابل، هزينه‌ها و صورتحساب‌هاي پزشكي را به‌موقع و سريع بپردازند. 

مهم‌ترين مشكل در توليد دارو نبود نقدينگي و سرمايه در گردش است

او اشاره كرد: الان ما مرتب با اين مساله مواجه هستيم كه شركت‌ها و كارخانجات مي‌گويند: «مثلا ما ۵۰ ميليارد تومان طلب داريم ولي ۱۰ ميليارد تومان هزينه‌اي كه داريم را نمي‌توانيم بپردازيم.» چرا؟ چون آنهايي كه بدهكار هستند، صورتحساب‌هايشان را دير مي‌پردازند. عمدتا بيمه‌ها و شركت‌هاي پخش با تأخير طولاني‌مدتي اين كار را انجام مي‌دهند و اين باعث مي‌شود كه بتوان گفت مهم‌ترين مشكل بخش توليد، نبود نقدينگي و سرمايه در گردش است. اين تاخير بايد با پرداخت به‌موقع مطالبات، مقداري جبران شود. همچنين سيستم بانكي، بايد براي اينكه نقدينگي مورد نياز براي تأمين سرمايه در گردش صنعت دارو را تأمين كند، تجهيز شود. تا تهيه و توزيع دارو منظم و بدون اختلال و تأخير صورت بگيرد. 

 محدوديت‌هاي منابع، نبايد شامل  حوزه‌هاي علمي و دانشگاهي شود

وي بيان كرد: بر همين اساس، بايد از فعاليت‌هاي فناورانه و دانش‌بنيان حمايت شود. در شرايط فعلي، بسيار مهم است كه دانشمندان ما دسترسي به منابع علمي و تجهيزات مورد احتياج براي تحقيقات خود داشته باشند. يعني كمبودها و محدوديت‌هاي منابع، نبايد شامل حوزه‌هاي علمي و دانشگاهي شود. اين نيز يك تصميم استراتژيك بسيار مهم است كه ما بايد زمينه‌هايي را فراهم كنيم كه بتوانيم در مرزهاي دانش جهاني حركت كنيم تا بتوانيم از دستاوردهاي علم، دانش و فناوري استفاده كنيم و بتوانيم بر تحريم‌ها و محدوديت‌هايي كه امريكا، رژيم اشغالگر قدس و بعضا كشورهاي اروپايي بر ما تحميل مي‌كنند، غلبه كنيم. 

مسوولان بايد از دست و دلبازي و ولخرجي‌ها به‌طور جدي پرهيز كنند

او اضافه كرد: اين موارد در واقع اصول سياست‌هايي هستند كه بايد در حوزه دارو مورد توجه قرار گيرد و مسوولان ما بايد مقداري از آن دست و دلبازي‌ها، ولخرجي‌ها و سياست‌هاي واردات‌محوري كه در سابق داشته‌اند، به‌طور جدي پرهيز كنند و به حمايت از توليد، كاهش قيمت‌ها و ارزان‌كردن هزينه‌ها بپردازند. ارزان‌كردن نه به‌معناي اينكه قيمت تمام‌شده بالا باشد و به‌زور بخواهيم قيمت را ارزان كنيم، اينگونه جواب نمي‌دهد. بلكه بايد قيمت تمام‌شده را سعي كنيم كاهش دهيم، در واقع دولت، سياست‌ها و اقداماتي را دنبال كند تا بتواند قيمت تمام‌شده توليد را كاهش دهد و به دنبال آن هزينه‌هاي بيمه‌ها كاهش پيدا كند، بيمه‌ها بتوانند صورتحساب‌هاي خود را به‌موقع بپردازند و مردمي كه احيانا بيمه نيستند، هزينه كمتري بپردازند. در مجموع مردم در اين ايام نشان دادند كه چقدر والا و فداكار هستند و گلايه‌هاي جزئي و كلي خود را كنار گذاشتند و با تمام قدرت از نظام، تماميت ارضي و از ايران حمايت كردند. متقابلا بايد دست اين مردم را بوسيد و سعي كرد خدمات بهتر و ارزان‌تري براي آنها تأمين كرد و رضايت آنها را بيشتر جلب كرد.