پيشنهادهایی براي تنظيم بازار
جلسه كميسيون كشاورزي اتاق بازرگاني تهران بهصورت مشترك با كميسيون كشاورزي مجلس به منظور تعامل و همفكري در خصوص شرايط پيش آمده و وضعيت تامين كالاهاي اساسي برگزار شد.

تعادل|
جلسه كميسيون كشاورزي اتاق بازرگاني تهران بهصورت مشترك با كميسيون كشاورزي مجلس به منظور تعامل و همفكري در خصوص شرايط پيش آمده و وضعيت تامين كالاهاي اساسي برگزار شد. فعالان اقتصادي در اين نشست با اشاره به غافلگيري در روزهاي ابتدايي جنگ، وجود يك برنامه و طرح جايگزين براي شرايط جنگي را ضروري دانسته و پيشنهاد كردند وزارت جهاد كشاورزي برنامه خودرا براي بروز شرايط احتمالي جنگ تدوين كند. آنها همچنين پيشنهاد دادند، كه امكان واردات كالا بدون انتقال ارز فراهم شود و در اموري كه امكان واگذاري به بخش خصوصي با حفظ حاكميت دولتي وجود دارد، واگذاريها انجام بگيرد، چرا كه اجرايي شدن اين دو پيشنهاد موجب ميشود كه عرضه كالاي باكيفيت در بازار افزايش و قيمتها كاهش يابد.
لزوم وجود شفافيت در وزارت جهاد كشاورزي
در ابتداي اين نشست، هومن حاجيپور، قائممقام دبير شوراي گفتوگوي دولت و بخش خصوصي استان تهران به بيان برخي از مشكلات فعالان اقتصادي پرداخت و در خصوص موضوع برگزاري اين جلسه گفت كه بخش خصوصي طي جنگ 12 روزه حضور پررنگي در تامين كالاهاي اساسي داشته و قرار است فعالان اقتصادي در اين نشست مشكلات خود در اين شرايط را بيان كنند تا در صورت رخ دادن مجدد شرايط پيش آمده، آمادگي بيشتري براي تامين كالاها با حل مشكلات وجود داشته باشد.
عطاالله اشرفي اصفهاني، رييس كميسيون كشاورزي و صنايع تبديلي اتاق تهران، نيز طي سخناني به حضور بخش خصوصي در كنار دولت براي تامين كالاهاي اساسي در طول جنگ 12روزه اشاره كرد و گفت: در وضعيتي كه پيش آمد توليدكنندگان و بازرگانان فعال در حوزه صنعت غذايي كشور به صورت تمام و كمال در كنار دولت بودند، اما متاسفانه مشكلات پيش روي فعالان اقتصادي همچنان پا برجا بوده و هست.
او افزود: يك مشكل مهم در اين دوره اخلال در سامانهها از جمله سامانه ترخيص كالا بود كه جهاد كشاورزي نيز در اين خصوص پاسخگو نبود، البته اميدواريم با بررسي تجربهاي كه در 12روز جنگ براي تامين كالاهاي اساسي داشتيم، مشكلات تا حدي برطرف شود تا در صورت بروز احتمالي مجدد شرايط جنگي، بتوان بازار تامين و عرضه كالاهاي اساسي را به درستي مديريت كرد.
داود رنگي، از اعضاي كميسيون كشاورزي و هيات نمايندگان اتاق تهران، مهمترين مشكلات اين حوزه را در حملونقل، تعطيلي دستگاههاي دولتي و قطعي اينترنت عنوان كرد اما موضوعي كه به زعم او، اين مشكلات را تشديد ميكرد سياستهاي وزارت جهاد كشاورزي بود.
او گفت: يكي از مشكلاتي كه از قبل وجود داشت و در اين دوره نيز راهحلي براي آن انديشيده نشد اين است كه كالا وارد گمرك ميشود اما به به دليل مسائل ارزي ترخيص نميشود. مشكلاتي از اين دست و مسائل مربوط به تمديد زمان ثبتسفارش، كد ساتا و ... را خود دولت به وجود آورده به سادگي قابل حل است. وزارت جهاد كشاورزي هم بايد شفافيت اطلاعات را در اولويت قرار دهد. فرهاد آگاهي، ديگر عضو هيات نمايندگان اتاق تهران، به موضوع عدم تامين ارز به موقع براي واردكنندگان اشاره كرد و گفت كه بايد در اين خصوص شفافسازي صورت بگيرد تا بازرگان بتواند براي ادامه فعاليت خود برنامهريزي كند. او ادامه داد: شرايط بازار از نظر گوشت وارداتي اصلا مناسب نيست و ذخاير استراتژيك كم است، چرا كه واردات از مبدا برزيل صفر بوده. از سوي ديگر ثبت سفارش گوشت يك فرآيند زمانبر است كه با سياست زمان سه ماهه واردات ممكن نيست.
دو پيشنهاد براي تنظيم بازار
علي تقويفر، عضو هيات نمايندگان اتاق تهران، نيز در سخناني با انتقاد از عملكرد دستگاههاي دولتي در دوره جنگ 12 روزه گفت: كشور ما زمان زيادي است كه در بحران قرار دارد و مشكلات فقط منحصر به دوره جنگ نميشود. كشور در تمام دستگاههاي خدماتي و اجرايي خود در شرايط بحران به مديريت درست نياز دارد.اين فعال اقتصادي در ادامه به معاون وزير جهادكشاورزي و نمايندگان مجلس پيشنهاد كرد كه امكان واردات كالا بدون انتقال ارز فراهم شود و در اموري كه امكان واگذاري به بخش خصوصي با حفظ حاكميت دولتي وجود دارد، واگذاريها انجام گيرد، چرا كه اجرايي شدن اين دو پيشنهاد موجب ميشود كه عرضه كالاي باكيفيت در بازار افزايش و قيمتها كاهش يابد.
صف ترخيص كالا و دپوي كالا در گمرك
حميدرضا اسكندري، عضو هياتمديره انجمن صنفي كارفرمايي تامين و بستهبندي آجيل، خشكبار و ادويه ايران نيز كه در نشست مشترك كميسيونهاي كشاورزي اتاق تهران و مجلس شوراي اسلامي حضور داشت با تاكيد بر اينكه بخش خصوصي در 12 روز جنگ سنگ تمام گذاشت، عنوان كرد كه از هماكنون بايد با حل مشكلات جاري به فكر آينده بود.
به گزارش روابط عمومي اتاق تهران، اسكندري افزود: مشكلات ارزي موجب شده است كه نتوانيم پاسخگوي تامينكنندگان خارجي خود باشيم و در برخي از موارد با گذشت بيش از 8 ماه نميتوانيم پول آنها را پرداخت كنيم، كه تمام اين مشكلات ناشي از خودتحريمي است. براي اينكه بازرگان و فعالان اقتصادي بتوانند به فعاليت خود ادامه دهند بايد بتوانند برنامهريزي كنند، حتي اگر ارزي وجود ندارد يا تخصيص داده نميشود، بايد شفاف اعلام شود.
داود لپهچي، رييس انجمن حبوبات ايران، نيز به مشكل طولاني بودن صف تخصيص ارز در بانك مركزي اشاره كرد و گفت: اينكه چندين ماه در صف تخصيص ارز بانك مركزي قرار بگيريم شايد مشكل وزارت جهاد كشاورزي نباشد اما وقتي اين فرآيند كند است و بانك مركزي پاسخگو نيست مشكل خود را به كجا ببريم و به كه بگوييم؟ با وجود مشكلات مالي و ارزي سفارشهای قبلي ما به موقع نميرسد و پاسخي هم براي تامينكننده خارجي خود نداريم، از سوي ديگر نيز در ثبت سفارش جديد با مساله كاهش سهمیه مواجه ميشويم.
ضرورت تدوين برنامه جايگزين در شرايط جنگي
در ادامه كاوه زرگران، رييس كميسيون تسهيل و توسعه تجارت اتاق تهران با جمعبندي موضوعات مطرح شده توسط فعالان اقتصادي گفت: در اين 12 روز بخش خصوصي پرقدرت در كنار دولت بود و اگرچه كارها به كندي انجام ميگرفت اما وزارت جهاد كشاورزي نيز پاي كار بود و به فعالان اقتصادي كمك ميكرد.
او سپس با اشاره به غافلگيري در روزهاي ابتدايي جنگ، وجود يك برنامه و طرح جايگزين براي شرايط جنگي را ضروري دانست و افزود: وزارت جهاد كشاورزي براي برنامه خود را براي بروز شرايط احتمالي جنگ را تدوين كند، بهطور مثال بايد درخصوص تمركز انبارها، تاييد چندسطحي و مشكل سامانههاي دولت چارهانديشي شود.
ثبتسفارش يك ماهه بدون تمديد است
در ادامه اين نشست معاون توسعه بازرگاني وزارت جهاد كشاورزي، سخنان خود را اينگونه آغاز كرد كه در طول 12 روز جنگ تحميلي وزارت جهاد كشاورزي و معاونت توسعه بازرگاني اين وزارتخانه به صورت تماموقت تلاش كرده تا بازار كمبودي نداشته باشد، توزيع كالا در شهرهاي مسافري به درستي انجام بگيرد و به فعالان اقتصادي نيز پاسخ درست و شفاف داده شود. شهرزاد مشيري توضيح داد: براي اينكه كالاها به درستي توزيع شود و مردم با مشكل مواجه نشوند، گزارش ميزان جابهجايي مسافران به شهرهاي پرتردد را از وزارتخانههاي مرتبط دريافت كرديم و با كمك بخش خصوصي توانستيم بازار را در نقاط پرجمعيت متعادل كنيم.
او با اشاره به مشكلاتي كه توسط فعالان اقتصادي مطرح شد گفت: من در حوزه فعاليت و اختيارات معاونت توسعه بازرگاني وزارت جهاد كشاورزي ميتوانم پاسخگو باشم، بنابراين درباره اختيارات بانك مركزي و ديگر دستگاههاي دولتي نميتوانم اظهارنظري داشته باشم. اما در خصوص موضوعاتي كه به اين معاونت مربوط ميشود ميتوانيم بگويم كه تمام تلاشم را ميكنم كه مشكلاتي مانند كد ساتا برطرف شود. او در خصوص كاهش سهميه نيز گفت: همه ميدانيم كه روند تخصيص سهميه براساس امتياز كارت بازرگاني، ميزان فعاليت بازرگان در 60 ماهه گذشته و شرايط ديگر رقبا در هر حوزه سهميه تعيين ميشود. در معاونت توسعه بازرگاني بودجه براي تخصيص ارز به واردات كالا وجود دارد كه براساس آن در سامانه بخشنامه و اطلاعيه منتشر ميشود، بنابراين معاونت خارج از ظرفيتي كه تعيين شده، نميتواند ثبت سفارش انجام دهد. برخي از فعالان اقتصادي نسبت به ثبت نظر دستگاه از سوي معاونت توسعه بازرگاني وزارت جهاد كشاورزي انتقاداتي داشتند كه مشيري اعلام كرد تا پايان دي 1403 نظر دستگاه ثبت شده است. به گفته او ثبت سفارش يك ماهه بدون تمديد است.
اتاق بازرگاني مرجع تسهيل مشكل فعالان اقتصادي است
پيمان فلسفي، نايبرييس كميسيون كشاورزي، آب و منابع طبيعي مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر ادامهدار شدن اين جلسات عنوان كرد كه طرح اينگونه مشكلات از سوي فعالان اقتصادي ميتواند فشار و تقاضا براي مراجعه حضوري به دستگاههاي دولتي را كم كند. او با اشاره به نقش اتاق بازرگاني عنوان كرد: به اعتقاد من هيچ مجموعهاي مثل اتاق بازرگاني نميتواند به فعالان اقتصادي مشاوره بدهد و مسير حل مشكلات را تسهيل كند. اين نماينده مجلس از فعالان اقتصادي خواست كه اگر قانون يا مشكلي وجود دارد كه براي حل آن نياز است مجلس وارد شود، آن را مطرح كنند. او گفت: اين جلسات بين اتاق و دستگاههاي دولتي از جمله با معاونتهاي وزارت جهاد كشاورزي بايد ادامه داشته باشد، چرا كه ميتوان از مسير اين جلسات به سمت مقرراتزدايي و رفع مقررات دستوپاگير پيش رفت. محمد سراج، ديگر نماينده مجلس نيز برگزاري اين جلسات را ضروري دانست و عنوان كرد كه بايد تجربه جنگ 12روزه را براي روزهاي پيش رو در نظر بگيريم و براي آینده برنامهريزي كنيم.