اشتغال ۴۸۰۰۰ زنداني تا پايان ۱۴۰۳

اشتغال ۴۸۰۰۰ زنداني تا پايان ۱۴۰۳

۱۴۰۴/۰۴/۲۱ - ۰۲:۴۷:۲۰
|
کد خبر: ۳۴۸۷۴۷

سازمان زندان‌ها اعلام كرد: اشتغال مهم‌ترين بستر براي بازاجتماعي شدن زندانيان است، در اين راستا تعداد زندانيان شاغل در پايان سال ۱۴۰۳ به ۴۸ هزار نفر رسيده است.

سازمان زندان‌ها اعلام كرد: اشتغال مهم‌ترين بستر براي بازاجتماعي شدن زندانيان است، در اين راستا تعداد زندانيان شاغل در پايان سال ۱۴۰۳ به ۴۸ هزار نفر رسيده است. سازمان زندان‌ها در راستاي انجام وظيفه خود در اصلاح و بازپروري مددجويان، اقدامات فرهنگي، تربيتي، روانشناختي و اجتماعي فراواني را در دستوركار قرار داده كه شامل ايجاد اشتغال صنعت محور براي زندانيان، كمك به ادامه تحصيل آنها، تشويق زندانيان به شركت در فعاليت‌هاي ورزشي و قرآني حتي در سطح ملي و بين‌المللي مي‌شود . حال از آنجاكه اشتغال مهم‌ترين بستر براي بازاجتماعي شدن زندانيان است، در اين راستا تعداد زندانيان شاغل در پايان سال 1403 به 48 هزار نفر رسيده است. نقطه عطف اين اقدامات تعيين راهبرد اشتغال صنعت محور به عنوان پايدارترين شغل و خوابگاه - كارگاه طي 15 ماه گذشته بوده است كه موجبات بهره‌برداري و افتتاح 46 پروژه اشتغال‌زايي اولويت‌دار جديد با افزايش ظرفيت بيش از 2 هزار نفر و اختصاص فضا‌هاي كارگاهي به مساحت بالغ بر 30 هزار متر مربع شده است. رشد بيش از 5 برابري ميانگين دستمزد زندانيان از نتايج تمركز بر اشتغال طي سه سال اخير است. به همين ترتيب رشد آموزش‌هاي مهارتي و حرفه‌آموزي به ميزان 10 ميليون نفر ساعت براي صد هزار نفر، توسعه جذب منابع از كارآفرينان و خيرين، ايجاد مشوق‌هاي جديد و اعطاي وام اشتغال‌زايي و موجبات افزايش شاخص‌هاي توسعه اشتغال شده است.

 شركت 8 هزار و 671 نفر  در دوره‌هاي متنوع آموزش قرآن

تاثيرات عميق قرآن كريم در اصلاح رفتار تعداد قابل توجهي از زندانيان، مستعد شدن دل‌ها، فراهم شدن شرايط توبه، موجبات برخورداري بيشتر از ارفاقات قانوني و حتي عفو زندانيان شده است. بهره‌مندي هزار و 749 نفر فعال در حوزه قرآني از عفو و تخفيف مجازات در سال گذشته و فعاليت 611 دارالقران كريم، با رشد بالاي 50 درصدي، شركت 8 هزار و 671 نفر در دوره‌هاي متنوع آموزش قرآن از جمله فعاليت‌هاي قرآني بوده است. فقط 31 نفر به عنوان حافظ كل حاملين كلام وحي در سال 1403 و نيز تعداد 763 حافظ تا 30 جز بوده‌اند.

فعاليت 410 كتابخانه فعال و اجراي  20 هزار و 920 برنامه متنوع فرهنگي

به همين ترتيب فعاليت 410 كتابخانه فعال و اجراي 20 هزار و 920 برنامه متنوع فرهنگي به ويژه برنامه توسعه فرهنگ ايثار و شهادت 830 مسابقه كتابخواني سيره شهدا هزار و 200 يادمان، ايجاد 506 جايگاه بزرگداشت شهدا و برخي از مصاديق اين فعاليت‌ها به شمارمي رود. نكته شايان ذكر اين است كه در سال گذشته سازمان زندان‌ها به عنوان دستگاه شايسته تقدير در امر اقامه‌نماز در اجلاسيه سراسري نماز لوح سپاس دريافت كرد. باتوجه به نقش بي‌بديل آموزش درتكامل شخصيت و كاهش آسيب‌هاي اجتماعي، ريشه كني بي‌سوادي در دستوركار جدي برنامه‌هاي آموزشي بوده به‌طوري‌كه كاهش 28 درصدي زندانيان بي‌سوادي، شركت حدود 9 هزار نفري تحت پوشش كليه مقاطع تحصيلي آموزش و پرورش و حضور 195 نفري در مقاطع تحصيلي دانشگاهي تا سطح دكتري از جمله اقدامات تحولي در سال گذشته بوده است. در حال حاضر بزرگ‌ترين معضل اجتماعي در كشور اعتياد است؛ بنابراين همگام با سياست‌هاي كشوري حدود 82 هزار نفر تحت پوشش سبد‌هاي متنوع درمان اعتياد هستند مراتب مذكور نقش بسزايي در كنترل رفتار‌هاي پرخطر و تحسين نمايندگان نهاد‌هاي بين‌المللي و مجامع علمي را به همراه داشته است. با توجه به تاثيرات غير قابل انكار زندان بر خانواده زندانيان، رافت اسلامي دستگاه قضا جهت پوشش حمايتي از خانواده‌ها با مشاركت نهاد‌هاي مردمي توسعه يافته است. گسترش چتر حمايتي با فعاليت 232 انجمن حمايت از زندانيان در شهرستان‌هاي سراسر كشور با پوشش نزديك به 63 هزار نفري خانواده‌هاي نيازمند و با ارايه خدمات متنوع كمك معيشتي، آموزشي و توانمند‌سازي و اشتغال‌زايي حمايت از تحصيل و ازدواج فرزندان ثمرات بسيار مثبتي به همراه داشته است.

آزادي 20 هزار و 419 نفر از زندانيان  جرايم غير عمد در سال قبل

با مشاركت خيرين، ستاد‌هاي مردمي ديه سراسر كشور و انجمن‌هاي حمايت زمينه آزادي 20 هزار و 419 نفر از زندانيان جرايم غير عمد و واجد شرايط در سال 1403 فراهم شد كه نسبت به سال 1402 داراي رشدچشمگير حدود 50 درصدي بوده است. خصوصا اينكه جهت اجراي دستور ويژه رييس قوه قضاييه در ماه‌هاي پاياني سال 1403 و همزمان با ماه‌هاي رجب و شعبان و رمضان ضمن اجراي پويش‌هاي متنوع، مراسم گلريزان با همكاري صداوسيما تحت عنوان گره گشا باش و جلب مشاركت مردم نوع دوست ايران، به ميزان قابل توجهي افزايش يافت.  تعداد زندان‌هاي منتقل شده پس از ابلاغ قانون انتقال زندان‌ها در طي حدود 23 سال 43 مركز بوده است، اما تعداد 19 موسسه اصلاحي و تربيتي فقط طي سه سال گذشته و علي‌رغم محدوديت بودجه و اعتبارات عمراني به بهره‌برداري رسيد.  نكته حائز اهميت اينكه در راستاي سياست دولت اجراي بخشنامه مولد‌سازي، برنامه محوري سازمان زندان‌ها جهت افزايش سرانه استاندارد فيزيكي و انتقال زندان به خارج از شهرها، با هدف كاهش آسيب براي شهروندان به جهت استقرار زندان‌هاي قديمي در بافت شهري، اجراي بخشنامه مذكور بوده است به‌طوري كه رتبه نخست سازمان زندان‌ها در سال گذشته بين همه دستگاه‌هاي اجرايي حكايت از حركت جدي و عزم سازمان در سال گذشته در اين خصوص است. توسعه دادرسي الكترونيك به ميزان بالاي 83 درصد و استقرار مراكز آزادي تحت نظارت سامانه‌هاي الكترونيكي پابند، براي آن دسته از زندانيان جرايم سبك واجد شرايط كه حضور آنان در جامعه خطر آفرين نيست، با بومي‌سازي دانش و مشاركت دانش بنيان‌ها و توليد انبوه از جمله رويكرد‌هاي دستگاه قضا در حوزه هوشمندسازي و بهره‌مندي از فناوري اطلاعات به روز طي سنوات اخير است.