ريسكهاي سيستماتيك مانع ورود سرمايه
در حالي كه بسياري از كارشناسان بازار سرمايه بر ارزنده بودن سهام و سطوح جذاب قيمتي بورس تهران تاكيد دارند، روند خروج نقدينگي و بياعتمادي ميان سرمايهگذاران همچنان ادامه دارد.

در حالي كه بسياري از كارشناسان بازار سرمايه بر ارزنده بودن سهام و سطوح جذاب قيمتي بورس تهران تاكيد دارند، روند خروج نقدينگي و بياعتمادي ميان سرمايهگذاران همچنان ادامه دارد. بررسي معاملات دو هفته اخير بازار سهام نشان ميدهد شاخص كل بورس با ريزش سنگين حدود ۳۵۰ هزار واحدي مواجه شد كه اين كاهش، به خروج بيسابقه بيش از ۳۰ هزار ميليارد تومان سرمايه حقيقي از بازار انجاميد؛ رخدادي كه به گفته تحليلگران، به سادگي قابل پيشگيري بود و ميتوانست با برخي سياستها و اقدامات حمايتي مديريت شود.
در حال حاضر اكثر سهام بورس تهران با نسبتهاي بنيادي جذابي از جمله نسبت قيمت به درآمد (P/E) و قيمت به ارزش دفتري (P/B) معامله ميشوند و بسياري از نمادها به سطوح قيمتي تاريخي خود بازگشتهاند. با وجود اين، بازار همچنان با كمبود شديد نقدينگي جديد روبهرو است و سرمايهگذاران عمدتا، تمايلي به ورود سرمايههاي تازه ندارند.
بررسيها حاكي از آن است كه دليل اصلي اين رويگرداني، فضاي آميخته به ابهام و بياعتمادي حاكم بر بازار است؛ فضايي كه بيش از گذشته ناشي از ريسكهاي سيستماتيك و سياسي است كه سايه آنها بر بورس تهران سنگيني ميكند. ناظران بازار بر اين باورند تا زماني كه اين ريسكها به صورت ملموس كاهش نيابند، نميتوان انتظار ورود جدي نقدينگي و بازگشت اعتماد عمومي به بازار را داشت.
در اين ميان، محدوده ۲ ميليون و ۵۰۰ تا ۲ ميليون و ۶۰۰ هزار واحد را به عنوان يكي از مهمترين كانالهاي حمايتي شاخص كل بورس در كوتاهمدت معرفي ميكنند. آنها هشدار ميدهند اگر مسوولان و متوليان بازار سهام در راستاي تعادلبخشي و حمايت واقعي از بازار اقدامي نكنند، ادامه روند نزولي و خروج سرمايه حقيقي تداوم خواهد يافت. با اين حال، اجراي سياستهاي منطقي و برنامههاي حمايتكننده ميتواند فعلا به تثبيت بازار در محدودههاي فعلي و حتي بازگشت تدريجي اعتماد سرمايهگذاران منجر شود؛ مشروط بر اينكه اقدامات متوليان به صورت واقعي و نه صرفا رسانهاي و شعاري باشد.
در جمعبندي ميتوان گفت، هرچند اكنون بسياري از سهمها از لحاظ ارزش ذاتي براي سرمايهگذاري بلندمدت جذاب هستند و نسبتهاي بنيادي وضعيت مناسبي را نشان ميدهد، اما تا زماني كه جريان ورود نقدينگي تقويت نشود و انگيزه لازم براي سرمايهگذاران ايجاد نشود، ركود و نوسان بر فضاي معاملات بورس حاكم خواهد بود. همچنين كاهش يا توقف حمايت از سوي متوليان بازار ميتواند موج جديدي از افت قيمتها و تعميق روند نزولي را در پي داشته باشد. اين شرايط، زنگ هشداري جدي براي تصميمگيرندگان اقتصادي و مديران بازار سرمايه است تا با تدوين و اجراي سياستهاي راهبردي، زمينه بازگشت اعتماد و رشد مجدد بورس را فراهم كنند؛ گامي ضروري كه تحقق آن ميتواند بازار سهام را از ركود فعلي نجات دهد.