برقآبيها چقدر برق توليد ميكنند؟
امسال پنجمين سال خشك براي كشور است، اما با اين حال برنامهريزي براي وارد مدار شدن نيروگاههاي برقآبي ادامه دارد و آنطور كه پيشبيني ميشود امسال نيز مانند سال قبل از ظرفيت برقآبيها استفاده خواهيم كرد.
امسال پنجمين سال خشك براي كشور است، اما با اين حال برنامهريزي براي وارد مدار شدن نيروگاههاي برقآبي ادامه دارد و آنطور كه پيشبيني ميشود امسال نيز مانند سال قبل از ظرفيت برقآبيها استفاده خواهيم كرد.
به گزارش ايسنا، در شرايطي كه كشور با چالشهاي ناشي از تغييرات اقليمي، كاهش منابع آبي و ناترازي در توليد و مصرف انرژي مواجه است، نقش نيروگاههاي برقآبي در حفظ پايداري شبكه برق بيش از گذشته اهميت يافته است. با آغاز فصل تابستان و افزايش تقاضاي برق، انتظار ميرود بخش قابل توجهي از تأمين برق كشور، همچون سالهاي گذشته، بر عهده نيروگاههايي باشد كه با اتكا به ظرفيتهاي آبي كشور فعاليت ميكنند.
در همين راستا و بر اساس برنامهريزي انجامشده در ابتداي سال آبي ۱۴۰۳–۱۴۰۴، عمليات تعميرات و آمادهسازي نيروگاههاي برقآبي از مهرماه سال گذشته آغاز شد. مطابق اعلام دفتر توسعه نظامهاي فني، بهرهبرداري و ديسپاچينگ برقآبي شركت مديريت منابع آب ايران، تاكنون بخش اعظم اين عمليات به انجام رسيده و تعميرات باقيمانده نيز تا پيش از ورود به دوره اوج مصرف تابستان، به پايان خواهد رسيد.آنگونه كه تقي عبادي - مديركل اين دفتر - اعلام كرده است، روند تعميرات طبق برنامه زمانبندي پيش رفته و واحدهاي برقآبي كشور آماده ورود به مدار در زمان نياز حداكثري شبكه هستند. اين در حالي است كه سال آبي جاري يكي از خشكترين دورههاي ثبتشده در سالهاي اخير به شمار ميرود و كاهش محسوس بارشها منجر به افت ورودي آب به سدهاي كشور، از جمله سدهاي داراي نيروگاه برقآبي شده است. در چنين شرايطي، انتظار ميرفت توليد برق از منابع آبي با كاهش چشمگير مواجه شود. با اين حال، بهواسطه برنامهريزي دقيق براي توليد حداكثري در ايام پيك، مديريت هدفمند مخازن، ذخيرهسازي آب در ماههاي غيرپيك و بهرهبرداري در بازههاي زماني پيك شبكه، پيشبيني ميشود ميزان توليد برق اين نيروگاهها در تابستان ۱۴۰۴، حداقل در سطح تابستان گذشته حفظ شود. برنامهريزي براي بهرهبرداري هدفمند از نيروگاههاي برقآبي، بهويژه در حوضه سدهاي زنجيرهاي كارون بزرگ، افزايش راندمان توليد و هماهنگي با نيازهاي پاييندست، از جمله اقدامات كليدي در اين راستا بوده است. حجم مخازن سدهاي حوضه كارون بزرگ ۱۵ ميليارد متر مكعب است كه ۸.۳ ميليارد متر مكعب آن ميتواند براي توليد انرژي مورد استفاده قرار گيرد. (۵ سد در كارون و يك سد در دز) همچنين پيشبيني آورد اوليه در سال آبي ۱۴۰۴ - ۱۴۰۳ كه توسط شركت مديريت منابع آب و با هماهنگي سازمان آب و برق خوزستان و شركت توسعه منابع آب و نيرو انجام شده ۱۳.۱ ميليارد متر مكعب است كه مقرر شد در اين مدل ورودي ۱۳.۱ ميليارد متر مكعب در نظر گرفته شود. علاوه بر اين مقرر شد متناسب با آورد، ميزان خروجي ۱۳ ميليارد متر مكعب دز و گتوند در نظر گرفته شود با لحاظ ۳۰۰ ميليون متر مكعب آب مورد نياز طرح غدير و همچنين تامين آب كامل كشت برنج در مهر و آبان ماه ۱۴۰۳ به ميزان ۸۰۰ ميليون متر مكعب بيشتر از الگوي مصوب حوضه در سال آبي جاري در صورت عدم اعمال محدوديت حداقل نياز پايين دست ۱۱.۹ ميليارد متر مكعب است. با توجه به عدم وقوع بارندگي به هنگام در دوره كشت پاييزه (آذر تا فروردين) نسبت به برنامه خروجي از سدهاي دز و گتوند جهت جلوگيري از اعمال تنش به كشت انجام شده و تامين آب كامل كشت پاييزه حدود ۴۰۰ ميليون متر مكعب مجوز خروجي بيشتر از اين سدها در زمان كشت پاييزه داده شده است و سازمان آب و برق خوزستان محدوديت آبي را براي كشت دوم و برنج اعمال خواهد كرد. در صورت ضرورت در زمستان ۲۰۰ ميليون متر مكعب آب از حوضه كارون بزرگ به حوضه كرخه قابل انتقال است و با توجه به شرايط بارشها در زمستان ورودي و خروجي دز و گتوند به ترتيب به ۹.۸ و ۱۰.۸ ميليارد متر مكعب اصلاح شده است. با توجه به روند رو به رشد مصرف برق در كشور و محدوديتهاي موجود در توسعه سريع زيرساختهاي توليدي، ناترازي انرژي به يكي از مهمترين چالشهاي حوزه برق بدل شده است. از اين رو، توان عملياتي نيروگاههاي برقآبي – به عنوان منابعي سريعالورود و منعطف – ميتواند در كنار نيروگاههاي حرارتي، نقش موثري در عبور از پيك مصرف ايفا كند.
در نهايت، تداوم روند مديريت منابع آبي، اولويتبندي مصرف در زمانهاي اوج، و بهرهگيري از ظرفيتهاي توليدي موجود، لازمه حفظ پايداري شبكه برق كشور در تابستان پيشرو خواهد بود؛ فصلي كه همواره با آزموني جدي براي صنعت برق همراه است.