بريكس نقش اقتصادي امريكا را كمرنگ ميكند
اقتصاددان ارشد موسسه اقتصاد رشد «پيوتر استوليپين» گفت: نقش كشورهاي بريكس و كشورهاي در حال توسعه در اقتصاد جهاني همچنان در حال افزايش است، زيرا اهميت امريكا و كشورهاي غربي بهطور كلي در مسير كاهش قرار دارد و امريكا تمام تلاش خود را براي دفاع از منافعش خواهد كرد.
اقتصاددان ارشد موسسه اقتصاد رشد «پيوتر استوليپين» گفت: نقش كشورهاي بريكس و كشورهاي در حال توسعه در اقتصاد جهاني همچنان در حال افزايش است، زيرا اهميت امريكا و كشورهاي غربي بهطور كلي در مسير كاهش قرار دارد و امريكا تمام تلاش خود را براي دفاع از منافعش خواهد كرد. بوريس كوپيكين گفت: متوقف كردن بريكس و ساير كشورها با اقداماتي مانند محدوديتهاي تجاري يا تحريمها، امكانپذير نخواهد بود و برعكس، چنين اقداماتي تلاشها براي كاهش وابستگي به بازارها و سيستم مالي غربي را تحريك ميكند و اين تعادل به تدريج تغيير خواهد كرد و منعكسكننده واقعيتهاي اقتصادي و جمعيتي است.
وي اظهار كرد: مسدود كردن ذخاير روسيه، بانكهاي مركزي طيف وسيعي از كشورها را به افزايش سهم طلا و كاهش سهم دلار در ذخايرشان سوق داده و تصميم اخير چين براي محدود كردن صادرات عناصر خاكي كمياب، امريكا را به سرعت از هرگونه تمايلي براي ادامه جنگ تجاري با چين منصرف كرده است. آنتون سويريدنكو، مدير اجرايي موسسه اقتصاد رشد «پيوتر استوليپين» گفت: نياز به شكلدهي تعادل جهاني جديد وجود دارد كه منافع امريكا، كشورهاي عضو بريكس و ساير كشورها را درنظر بگيرد و افزود: خلأ در اين زمينه كاملا قابل مشاهده است كه به خودي خود براي سياستمداران چندان خوب نيست. نظم جهاني، آشكارا به پيكربندي جديدي نياز دارد و اين دقيقا همان چيزي است كه در مجمع بريكس به تفصيل در مورد آن صحبت شد و از ديگر موارد مورد بحث، تنظيم مجدد نهادهاي بينالمللي و سازمان ملل بود. روزنامه نيويورك تايمز گزارش كرد، كشورهاي عضو بريكس با وجود تهديدهاي دونالد ترامپ، رييسجمهور امريكا، مبني بر اعمال تعرفههاي ۱۰ درصدي بر هر كشوري كه از «سياست ضد امريكايي» اين گروه اقتصادي حمايت كند، همكاري تجاري خود را گسترش خواهند داد. طبق برآورد اين نشريه، سياست تجاري تهاجمي كاخ سفيد نتيجه معكوس داشته است و بزرگترين اقتصادهاي جهان ترجيح ميدهند براي وابستگي كمتر به امريكا، با يكديگر تجارت كنند. اين روزنامه نوشت: تلاش براي افزايش تجارت در گروه بريكس نشان ميدهد كه چگونه تعرفههاي ترامپ، روابط اقتصادي جهاني را از نو ترسيم ميكند و شركاي تجاري امريكا را به سمت بازارهاي ديگر سوق ميدهد. علاوه بر اين، اعضاي بريكس حق اعمال تعرفههاي تلافيجويانه را در صورت تشديد جنگ تجاري توسط واشنگتن براي خود محفوظ نگه ميدارند.
پيش از اين، در بيانيه مشتركي كه پس از اجلاس ريودوژانيرو منتشر شد، كشورهاي عضو بريكس عليه اقدامات يكجانبه تجاري و مالي، از جمله افزايش تعرفهها و ايجاد موانع غيرتعرفهاي كه به ايجاد عدم تعادل تجاري و مغاير با هنجارهاي سازمان تجارت جهاني منجر ميشود، گفتوگو كردند. ايگور ماكاروف، رييس دپارتمان اقتصاد جهاني در دانشكده عالي اقتصاد روسيه گفت: كشورهاي بريكس قصد دارند موسسات بينالمللي در زمينههاي جديدي مانند هوش مصنوعي و تامين مالي اقليمي، ايجاد كنند. به گفته اين تحليلگر، بريكس در اجلاس برزيل چندين حوزه مهم را شناسايي كرد كه ميخواهد همكاري در اين بخشها را افزايش دهد و در ايجاد موسسات جهاني پيشگام شود و افزود: اول از همه، تامين مالي اقليمي خواهد بود كه براي آن چارچوب جداگانه تدوين و منتشر شده و حوزه دوم، هوش مصنوعي است.