سخنگوي وزارت امور خارجه:

هيچ اعتمادي در ايران نسبت به طرف مقابل وجود ندارد

۱۴۰۴/۰۴/۱۸ - ۰۰:۵۸:۵۲
|
کد خبر: ۳۴۸۳۶۱

سخنگوي وزارت امور خارجه با تاكيد بر اينكه در پي حملات متجاوزانه امريكا به تاسيسات اتمي ايران و حمايت آن از تجاوزگري رژيم صهيونيستي در ميانه مذاكرات غيرمستقيم تهران-واشنگتن ديگر هيچ اعتمادي در ايران نسبت به طرف مقابل وجود ندارد، بيان كرد كه تهران در حال ارزيابي اقدامات بعدي خود در اين زمينه است.

سخنگوي وزارت امور خارجه با تاكيد بر اينكه در پي حملات متجاوزانه امريكا به تاسيسات اتمي ايران و حمايت آن از تجاوزگري رژيم صهيونيستي در ميانه مذاكرات غيرمستقيم تهران-واشنگتن ديگر هيچ اعتمادي در ايران نسبت به طرف مقابل وجود ندارد، بيان كرد كه تهران در حال ارزيابي اقدامات بعدي خود در اين زمينه است.
«اسماعيل بقايي» سخنگوي وزارت امور خارجه ايران روز دوشنبه و در حاشيه نشست بريكس در ريودوژانيرو برزيل كه از يكشنبه تا دوشنبه هفته جاري برگزار شد، درباره اينكه آيا از نظر او مجمع بريكس حمايت كافي از ايران در ميانه تجاوزگري امريكا و رژيم صهيونيستي نشان داده است، با گفتن اينكه «هيچ نارضايتي در اين باره نبوده است»، گفت: به نظرم آنچه از سوي رهبران بريكس اعلام شد، قابل توجه بود. آنها در بند ۲۱ بيانيه پاياني خود حملات غيرقانوني عليه ايران را محكوم كرده و آن را نقض قوانين بين‌المللي و منشور سازمان ملل دانستند.

بقايي كه به همراه «سيد عباس عراقچي» وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران به برزيل سفر كرده، در گفت‌وگو با شبكه الجزيره بيان كرد: در گروه بريكس ۲ عضو دايم شوراي امنيت (روسيه و چين) حضور دارند. به نظرم حمايتي كه ما از كشورهاي سراسر جهان، به‌ويژه كشورهاي منطقه و كشورهاي عربي دريافت كرديم، خارق‌العاده بود. اتحاديه عرب، شوراي همكاري خليج فارس و سازمان همكاري خليج فارس صراحتا حملات غيرقانوني عليه ايران، از جمله تاسيسات اتمي صلح‌آميز آن را محكوم كردند.
او در پاسخ به اينكه «آيا عربستان سعودي نيز در ميان اين كشورها بوده است؟»، بيان كرد: مسلما؛ ما روابط دوستانه‌اي با همسايگانمان داريم. سياست «همسايگي خوب» كه چند سال است به اجرا در مي‌آيد بسيار ثمربخش بوده و فراتر از آن، كشورهاي منطقه اهميت وضعيت را درك مي‌كنند و مي‌دانند كه مصونيت اعطا شده به اسراييل دليل تمامي اين مواضع جنگ‌طلبانه بوده است؛ در غزه نسل‌كشي مي‌شود، سرزمين‌هاي عربي در سوريه و لبنان به اشغال در مي‌آيد و اكنون در حال گسترش اين موضع جنگ‌طلبانه نسبت به منطقه خليج فارس هستند. بنابراين، اين يك نگراني جدي براي هر يك از كشورهاي منطقه ماست.
بقايي در پاسخ به اين سوال كه آيا ديدار «دونالد ترامپ» رييس‌جمهور امريكا و «بنيامين نتانياهو» نخست‌وزير رژيم صهيونيستي در واشنگتن را يك تهديد ارزيابي مي‌كند يا از نظر او مي‌تواند به كاهش تنش‌ها با ايران كمك كند؟ گفت: به نظرم آنچه برايمان اهميت دارد اين است كه ما متمركز هستيم و قرار نيست توجه ما با چيزهايي از اين دست منحرف شود. ما عزم و اراده خود در دفاع از منافع و كرامت ملي‌مان در برابر اين جنگ متجاوزانه غيرقانوني نشان داده‌ايم. مطمئنم ملت ما به اين كار ادامه خواهد داد و ما نيز تحولات منطقه و فراتر از آن را رصد مي‌كنيم.

حمله نظامي متجاوزانه رژيم صهيونيستي به ايران در سحرگاه ۲۳ خرداد انجام شد. طي اين حملات تاسيسات اتمي، مراكز نظامي و اماكن غيرنظامي از جمله مراكز درماني، زندان اوين و محله‌هاي مسكوني هدف قرار گرفتند كه موجب به شهادت رسيدن شماري از فرماندهان ارشد نظامي، دانشمندان هسته‌اي و شهروندان غيرنظامي شد.
امريكا دوم تيرماه با مداخله مستقيم در اين درگيري سه تاسيسات هسته‌اي ايران در فردو، اصفهان و نطنز را با بمب‌هاي سنگرشكن هدف قرار داد. اين تاسيسات آسيب زيادي ديده‌اند، اما افزايش سطح تشعشعات خارجي در آنها گزارش نشده است. اين حملات متجاوزانه به تماميت ارضي و حاكميت ملي ايران در ميانه مذاكرات غيرمستقيم تهران-واشنگتن درباره توافقي در زمينه محدودسازي برنامه هسته‌اي ايران و لغو تحريم‌هاي ايران رخ داد. «دونالد ترامپ» رييس‌جمهور امريكا فريبكارانه به وجود فرصتي براي ديپلماسي اشاره مي‌كرد، درحالي كه از برنامه رژيم صهيونيستي براي حمله به ايران اطلاع داشت و به حمايت كامل از آن اذعان كرد. ايران طي عمليات «وعده صادق ۳» و «بشارت فتح» به اين حملات متجاوزانه پاسخ داد. درنهايت، حملات متجاوزانه به ايران با پيشنهاد آتش‌بس از سوي امريكا در سوم تيرماه متوقف شد. سخنگوي وزارت امور خارجه ايران در پاسخ به اينكه «آيا از نظر او توافق هسته‌اي (برجام) كه ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، بايد احيا شود؟»، تشريح كرد: كاري كه انجام شد، نقض يكجانبه اين توافق بود كه پس از مذاكراتي طولاني در سال ۲۰۱۵ حاصل شده بود. افزون بر اين، اين توافق در قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل با اجماع آرا تصويب شده است. پس از آن، ما گفتيم كه حاضريم روي توافق جديدي كار كنيم كه به نگراني همه رسيدگي كند. ما در ميانه مذاكرات بوديم و قرار بود دور ششم مذاكراتمان در مسقط برگزار شود كه دو روز پيش از آن در ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد) ايران ناگهان مورد حمله رژيم اسراييل قرار گرفت.

بقايي در پاسخ به اينكه «ايران حاضر است چه كاري براي مطلوب‌تر ساختن اين مذاكرات براي دولت ترامپ انجام دهد، با يادآوري ارجحيت جنگ‌طلبي به ديپلماسي براي طرف مقابل در مقايسه با تعهدي كه ايران نسبت به حل‌وفصل ديپلماتيك اين موضوع نشان داده بود»، گفت: اكنون اعتماد ايراني‌ها به‌شدت آسيب ديده است. به نظرم هيچ اعتمادي وجود ندارد و كاري كه آنها كردند خيانتي به ديپلماسي بود. آنها چيزهاي زيادي به ملت ايران مديون هستند، چراكه ما تماما با حسن‌نيت وارد اين مذاكرات شديم و هر كاري كه ممكن بود براي حل‌وفصل صلح‌آميز اين مساله انجام داديم.
او افزود: بنابراين، همانطور كه گفتم، به ديپلماسي خيانت شد و پيمان منع گسترش تسليحات اتمي آسيب زيادي ديد. قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل نقض شد و ملت و مقامات كشور من اكنون در حال بررسي اقدام بعدي‌مان در آينده هستند. ما اكنون درحال بررسي اين هستيم كه چه كاري بايد انجام بدهيم. جهان بايد قدردان همكاري ايران با آژانس و شيوه رسيدگي آن به مسائل هسته‌اي باشد.
خبرنگار الجزيره اين موضع را به نسبت «تهديدآميز» ارزيابي كرد، اما بقايي در پاسخ گفت: نه، تهديدآميز نيست. اما نكته اين است با توجه به نحوه همكاري با ما آژانس بين‌‎المللي انرژي اتمي و شيوه رسيدگي‌مان به اين مساله، بايد از رخدادهاي اخير درس بگيريم. ما هنوز عضو پيمان منع گسترش تسليحات اتمي هستيم. ما به توافق جامع پادماني احترام مي‌گذاريم و آن را رعايت مي‌كنيم كه چند دهه است ميان ما و آژانس برقرار بوده. به نظرم اين موضوعي است كه همه بايد قدردان آن باشند.
او با تاكيد بر موضع ايران درباره تسليحات هسته‌اي گفت: ما بارها گفته‌ايم كه ايران به دنبال تسليحات اتمي نيست و اين موضوع جايگاهي در دكترين دفاعي ما ندارد و طبق فتواي رهبرمان ممنوع است. به نظرم اين نكته نيز بسيار حائز اهميت است كه هيچ شواهد يا سرنخي در گزارش‌هاي آژانس وجود ندارد كه ايران از فعاليت‌هاي (هسته‌اي) صلح‌آميز انحرافي داشته است.