«تعادل» بررسي مي‌كند

فرصت‌هاي سوخته حمايت از بورس

۱۴۰۴/۰۴/۱۷ - ۰۱:۱۰:۵۵
|
کد خبر: ۳۴۸۲۱۰

دومين هفته معاملاتي بورس تهران پس از جنگ 12 روزه آغاز شد و بالاخره برخي شاخص‌هاي بورس تهران روندهاي نسبتا مثبتي را تجربه كردند. البته در اين روز شاخص‌ها مثبت شد و همچنان صف‌هاي فروش در بازار پا برجاست و اعتماد نيز به صورت قابل توجهي از دست رفته است.

دومين هفته معاملاتي بورس تهران پس از جنگ 12 روزه آغاز شد و بالاخره برخي شاخص‌هاي بورس تهران روندهاي نسبتا مثبتي را تجربه كردند. البته در اين روز شاخص‌ها مثبت شد و همچنان صف‌هاي فروش در بازار پا برجاست و اعتماد نيز به صورت قابل توجهي از دست رفته است.
درست است حمايت از بازار سرمايه انجام شد اما اين حمايت چندان به موقع نبود و باعث شد كه اعتماد و سرمايه از بورس فراري شود و مجدد سرمايه گذاران نسبت به آينده بورس نااميد شوند. در اصل مهم‌ترين ركن سرمايه‌گذاري در بورس را مي‌توان اعتماد دانست كه اين روزها مجدد نبود اعتماد در بازار به بيشترين عدد ممكن رسيده است.

سال 99 بود كه به واسطه ريزش سنگين بازار سرمايه و عدم حمايت‌ها شاهد خروج سنگين اعتماد و نقدينگي از بازار سهام بوديم. همين شرايط سبب شد كه سهامداران نسبت به آينده بورس بي‌اعتماد شوند و به نوعي با احتياط بسيار بالا در بورس تهران سرمايه‌گذاري كنند. حدود سه تا چهارسال زمان برد تا بخشي از اعتماد  از دست رفته آرام آرام به بورس بازگردد اما اين تمام ماجرا نبود و بازگشت اعتماد به بورس تهران حواشي بسيار زيادي داشت و در نهايت بخشي از اين اعتماد به بورس بازگشت در همين مسير بود كه شرايط جنگ 12 روزه و عدم حمايت به موقع از بازار سهام باعث شد كه خروج نقدينگي از بازار سهام تقويت شود. 

حمايت از بازار سهام سيگنال مثبتي بود و توانست تا حدودي اميدها را به بورس افزايش دهد اما مشكل اينجاست كه اين حمايت دير هنگام بود و همين موضوع باعث شد كه ميزان اعتماد سرمايه‌گذاران نسبت به بورس به صورت قابل توجهي كاهش يابد و اكنون شرايط اين روزها تجربه شود.
در حالي كه فعالان بازار سرمايه ماه‌هاست شاهد روزهاي دشوار و نوسانات منفي هستند، كارشناسان عقيده دارند كه يكي از عوامل اصلي ادامه‌دار شدن اين شرايط تلخ، نبود حمايت‌هاي به‌موقع و كافي از سوي مسوولان سازمان بورس و نهادهاي مرتبط بوده است. نداشتن برنامه و عدم ورود جدي سياست‌گذاران به صحنه، به ويژه در روزهاي ابتدايي بازگشايي بازار سهام، نقش مهمي در خروج سرمايه‌ها از بورس و تشديد فضاي منفي داشته است. در هفته‌هاي نخست بازگشايي بازار، نه تنها برنامه‌اي مشخص براي حمايت از معاملات ارايه نشد، بلكه سردرگمي سرمايه‌گذاران با نبود اقدامات مشخص، باعث افزايش خروج نقدينگي شد. اين روند، انتظارات منفي را تقويت و موجبي براي افزايش بدبيني نسبت به آينده معاملات شده است.
هرچند طي روزهاي اخير حمايت‌هايي صورت گرفته و نشانه‌هايي از تلاش براي بهبود وضعيت پديدار شده است، اما به باور كارشناسان، اين حمايت‌ها ديرهنگام بوده و نمي‌توان انتظار داشت ظرف مدت كوتاه، اعتماد سهام‌داران و سرمايه‌گذاران بازگردد. بررسي‌هاي ميداني از تالار معاملات نيز حاكي است بسياري از معامله‌گران حقيقي و حقوقي، همچنان نسبت به پايداري اين حمايت‌ها ترديد دارند و چشم‌انداز روشني براي بازگشت نقدينگي گسترده به بازار متصور نيستند.
در مجموع، تحليلگران معتقدند شرط اصلي براي خروج بازار سهام از وضعيت فعلي و بازگشت روزهاي سبز، تدوين برنامه‌هاي جامع حمايتي و اجراي بهنگام آنهاست. تا زماني كه اين اقدامات عملي نشود، ركود و افت شاخص‌ها ادامه خواهد داشت و بورس تهران روزهاي تلخ خود را تكرار خواهد كرد.

نوبت به ثبات بورس رسيد!

محمود گودرزي، مديرعامل بورس تهران گفت: خوشبختانه نقش‌آفريني فعالان بازار، اركان و نهادها و همكاري بازار پول و بازار سرمايه، حركت بورس به سمت تعادل را پس از جنگ ۱۲ روزه سرعت بخشيد كه جلوه‌اي از آن را در روزهاي پاياني هفته گذشته ديديم.
وي خاطرنشان كرد كه در دوران جنگ، اولويت اصلي حفاظت از دارايي‌هاي سهام‌داران بود. در هفته‌ گذشته، نقدشوندگي اولويت داشت و اكنون نوبت ثبات است.
وي افزود: در چهار روز گذشته جلسات سازمان بورس با اركان، صاحب‌نظران و فعالان بازار، زمينه حركت به سوي تثبيت تعادل و نقدشوندگي را فراهم آورده است. به عبارت ديگر، با تثبيت تعادل ايجادشده در روزهاي آينده، بازار آمادگي ورود به فاز رونق را پيدا مي‌كند.
مديرعامل بورس تهران كه پس از آخرين جلسه‌ در سازمان بورس گفت‌وگو مي‌كرد، از نهايي شدن نسخه‌ جديد بسته‌ تثبيت بازار خبر داد و اظهار داشت: تداوم حمايت مستقيم از سهام، بهبود مديريت سبدها و صندوق‌ها، استفاده از ابزار مشتقه‌اي مانند اوراق تبعي و اختيار معامله و اصلاح برخي مقررات، بخشي از بسته تثبيت و رونق بازار هستند.

بازار از دريچه معاملات

در اولين روز كاري هفته جاري يعني دوشنبه 16 تير 1404، شاخص كل بورس تهران با افزايش 19 هزار و 863 واحدي معادل 0.74 درصدي به تراز 2 ميليون و 709 هزار واحدي رسيد. همچنين شاخص كل هم وزن نيز 891 واحد كاهش را نسبت به معاملات روز اخير خود ثبت كرد و به جايگاه 846 هزار و 115 واحدي رسيد. در سوي ديگر معاملات شاخص كل فرابورس 96 واحد رشد كرد و به جايگاه 24 هزار و 863 واحدي رسيد. 
از ميان 626 نماد بازار سرمايه در اين روز 137 نماد مثبت و 417 نماد منفي بودند. همچنين 50 نماد معادل 7 درصد از كل نمادها در صف خريد و 195 نماد معادل 28 درصد از نمادها در صف فروش قرار داشتند.
ارزش معاملات بورس‌هاي تهران و فرابورس ۲۱.۱ همت (ميانگين ماهانه ارزش معاملات ۱۵۳.۷ همت) بود كه بيش از ۸ همت آن معاملات خرد بود و شامل (شامل ۵ همت معاملات بورس‌هاي تهران و فرابورس و ۳ همت معاملات صندوق‌هاي سهامي) و ارزش صفوف فروش ۲.۳ همت بود.خالص پول حقيقي كه از بورس‌هاي تهران و فرابورس در معاملات خارج شد ۲۵۳ ميليارد تومان (ميانگين ماهانه حدود ۲ همت) بود ولي حدود ۲ ميليارد تومان پول حقيقي‌ها به صندوق‌هاي سهامي و ۲۶۸۳ ميليارد تومان به صندوق‌هاي درآمد ثابت وارد شد.اگرچه ۱۱۸۲ ميليارد تومان ارزش خريد حقيقي‌ها از صندوق‌هاي اهرمي بود اما در مقابل ارزش فروش واحدهاي سرمايه‌گذاري حقيقي‌ها از صندوق‌هاي اهرمي از يك‌هزار ميليارد تومان عبور كرد (تراز مثبت ۱۳ ميليارد تومان) . اين در حالي است كه بازده سه ماهه ابتدايي امسال (۲۰ روز كاري) صندوق‌هاي اهرمي بين منفي ۱۰ تا منفي ۲۳ درصد بوده است.
طي روز دوشنبه صنايع، بانك‌ها و موسسات اعتباري، خرده فروشي باستثتاي وسايل نقليه موتوري، بنادر و كشتيراني، ماشين آلات، توليد فلزات گرانبهاي غيرآهن، محصولات كشاورزي، سيمان آهك و گچ، توليد كود و تركيبات نيتروژن، آهن و فولاد، موادشيميايي-متنوع، كاني‌هاي فلزي، خودرو، چاپ و نشر، حمل و نقل بارزميني، سرمايه‌گذاري، سخت افزار و تجهيزات، لاستيك و پلاستيك، نرم افزار و خدمات، تامين سرمايه‌ها و فرآورده‌هاي نفتي بيشترين بازه مثبت را طي روز مذكور تجربه كردند.